Ce face un preot în trafic. Imagini incredibile

boboteaza

Am postat, recent, un filmuleț cu îmbulzeala creștinilor pentru câteva PET-uri cu aghiazmă, de Bobotează, filmuleț care a fost văzut până acum de peste 130.000 de persoane.

Am crezut că am văzut tot. M-am înșelat.

În seara de Bobotează, am observat în trafic un car tras de boi, escortat de o mașină a Poliției Locale Constanța, cu girofarul pornit. Nimic neobișnuit până acum. În momentul când am depășit atelajul, am observat că preotul care se afla în car aruncă spre mașină cu ceva. Mi-am dat seama imediat că nu avea intenții rele, dimpotrivă: aruncase cu Aghiazmă Mare, pe care o lua direct din butoi.

Hotărât să filmez momentul, am tras pe dreapta, am aștepat să fiu depășit și am filmat. Era seară și ploua, de aceea îmi cer scuze pentru calitatea înregistrării (muzica e adăugată ulterior, pentru un efect… artistic).

I-am cerut părerea purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul și bloggerul Eugen Tănăsescu. Iată ce mi-a răspuns:

”Din filmare se intelege ca unii soferi si-au dorit si binecuvantarea masinii cu agheasma, motiv pentru care au incetinit in dreptul preotului si i-au solicitat aceasta. Aceasta practica nu este ceva nou, intrucat stropirea cu agheasma mare este des intalnita in gospodaria crestinului, fiind o prelungire a procesiunii de la Boboteaza. Astfel se stropesc casele, gradinile, fantanile, staulele animalelor, existand inclusiv obiceiul botezului cailor si al mijloacelor de transport. Asadar si caii-putere, fiind unelte ale activitatii umane, se pot binecuvanta si exista chiar o slujba speciala pentru sfintirea autoturismului, de care s-a mai vorbit in presa in trecut. Ineditul situatiei este faptul ca totul se intampla spontan, in ritmul secolului vitezei. Graba cotidiana a mediului urban poate determina pentru omul contemporan lipsa timpului necesar pentru a primi in liniste binecuvantarea lui Dumnezeu sau a participa la slujbe, asa cum si Biserica recomanda a nu se lucra in zilele de Sarbatori, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil si practic. Tocmai de aceea, constienti de aceasta situatie, Arhiepiscopia Tomisului a trimis aceste care cu agheasma pe principalele bulevarde. Filmarea ne arata ca decizia a venit in intampinarea dorintei unor soferi”

Fără a-l supăra pe, îmi permit să-l numesc prieten, Eugen Tănăsescu, trebuie să spun că explicația îmi place, dar nu e întru totul corectă, în sensul că binecuvântarea se făcea ”la foc automat”, fără ca șoferii să ceară acest lucru. Acest lucru mi se pare că se vede foarte clar. În plus, mașina soției mele, aghezmuită de două ori (mașina, nu soția), este martoră inanimată a acestei declarații.

Nu spun că e bine sau nu. Sunt însă curios ce părere aveți voi despre sfințirea mașinilor în trafic.

Citiți și: Sfânta îmbulzeală de Bobotează. FOTO. VIDEO

7 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *