Constanța: impozitele și taxele locale, contestate în instanță

groposila

Patronatul Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii Constanta impreuna cu Baroul Constanta, Ordinul Arhitectilor din Constanta, Camera Executorilor Judecatoresti Constanta, Asociatia Medicilor de Famile „Tomis” Constanta s.a. au initiat contestatie in contencios administrativ prin care solicita revocarea Hotararii de Consiliu Local nr. 312/18.12.2015 privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pe anul 2016.

”Consideram ca impozitele si taxele stabilite nu tin cont de realitatile economice si sociale, astfel incat prin cotele de impozitare maxime stabilite prin Hotarare in mod nejustificat, contrar expunerii de motive prezentate si deci nelegal, Primaria Constanta a ridicat la maximum valoarea impozitelor si taxelor locale in dezavantajul contribuabilului”, a precizat Iulian Groposila, presedintele PIMM Constanta.

Potrivit acestora, Primaria Constanta nu a realizat nicio prezentare a nivelului impozitelor si taxelor in comparatie cel putin cu anul 2015, si niciun studiu de impact asupra veniturilor nete ale contribuabililor, optand doar pentru aplicarea cotelor maximale, exclusiv in mod birocratic, cu singurul scop de a maximiza veniturile bugetului local.

In cazul cladirilor nerezidentiale valoarea impozabila a crescut ca urmare a valorilor pe mp cu 6,5% conform dispozitiilor art. 457 Cod Fiscal si cu toate acestea, Primaria afirma ca nu cunoaste care va fi impactul asupra bugetului local. Codul Fiscal a mai introdus un nou impozit, dispozitiile ar.t 458 – impozitul pe caldirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 -1,3% din valoarea acesteia.

Contrar intentiilor declarate, administratia locala a aplicat o cota de 1,3% pe care a si majorat-o ilegal cu 15,4%, cota finala de majorare fiind in realitate 1,5%.

De asemenea, in cazul persoanelor juridice ce detin cladiri rezidentiale care potrivit Codului Fiscal au avut ca si cota de majorare intre 0,08% si 0,2%, administratia locala a stabilit cota maxima de 0,2%.

Referitor la impozitul pe terenuri, Primaria Municipiului Constanta va obtine din acest an venituri suplimentare prin impozitarea terenurilor aflate sub constructii, astfel facandu-se o dubla impozitare atat pentru caldire, cat si pentru terenul care nu mai este uzitabil.

In schimb, in ceea ce priveste impozitul pe mijloace de transport, acesta a fost redus cu 50%, fara a avea avizul comisiei de specialitate nr. 2, Primaria dovedind de lipsa de preocupare pentru mediul inconjurator si sanatatatea populatiei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Aproape jumătate dintre români trăiesc în locuințe cu una sau două camere

mar ian. 12 , 2016
Aproape jumătate din familiile româneşti (46%) trăiesc în una sau două camere. În oraşe, procentul ajunge chiar la 57%. Cifrele devin mai dramatice când ne uităm la mărimea familiilor. Trăiesc în maximum două camere, 40% din familiile cu 3 persoane, 32% din familiile cu 4 persoane, 20% din familiile cu […]

V-ar putea interesa și: