Tudorel Chesoi propune reorganizarea transportului cu taxi și maxi-taxi

Consilierul local Tudorel Chesoi a depus astăzi, în ultima ședință de Consiliu Municipal Constanța, un proiect de hotărâre privind reorganizarea transportului cu taxi și maxi-taxi în municipiul Constanța.

Acesta solicită serviciilor de specialitate ale Primăriei Constanța să efectueze un studiu de separare a traselor maxi-taxi de cele ale RATC, astfel încât să se elimine concurența neloială dintre cele două unități de transport.

”Este un proiect care este în primul rând în beneficiul constănțenilor, care vor avea parte de un transport civilizat și mai ales sigur. De beneficiat vor avea însă atât RATC, cât și taximetriștii dar și, de ce nu, microbuzele maxi-taxi”, a spus Tudorel Chesoi.

Acesta a dat ca exemplu municipiul Galați, unde primăria a renunțat la maxi-taxi în favoarea autobuzelor și troleibuzelor noi, achiziționare prin fonduri europene.

Tudorel Chesoi a precizat că proiectul izvorăște ca urmare a nemulțumirilor cetățenilor referitoare la serviciul de maxi-taxi în municipiul Constanța. În opinia cetățenilor, microbuzele maxi-taxi au un număr mare de locuri, trebuie să fie asimilate unui mijloc de transport în comun. În realitate, acestea funcționează în regim de taxi și afectează în mod grav activitatea a celor aproximativ 2.000 de taximetriști

”Taximetriștii au cheltuieli mult mai mari decât un șofer obișnuit în ceea ce privește taxele și impozitele plătite către stat și bugetul local, dar și cheltuieli de funcționare mai mari (RCA, CASCO, autorizare, casă de marcat, cumpărarea de mașini noi, etc.). Trebuie să ținem cont și de reclamațiile referitoare la faptul că microbuzele folosite de serviciul de maxi-taxi sunt vechi și au fost implicate de multe ori în accidente, dar și că de foarte multe ori șoferii de maxi-taxi permit accesul unui număr mult mai mare de pasageri decât limita maximă admisă de autovehicule”, a spus consilierul local.

Tudorel Chesoi a mai precizat că în municipiul Constanța funcționează un număr de 86 de maxi-taxi, care concurează neloial serviciile RATC, dar și pe cele de taxi, întrucât microbuzele maxi-taxi opresc oriunde doresc și intempestiv, neținând cont de regulile de trafic, blocând practic circulația rutieră. De asemenea, a atras atenția că Primăria Constanța încasează de pe urma serviciului de maxi-taxi un aviz de traseu de numai 236 de lei pe an.

Merită subliniat că Primăria Constanța subvenționează serviciul RATC cu sume importante de la bugetul local și nu ar trebui să accepte o concurență neloială, având în vedere că RATC circulă pe trasee comune cu maxi-taxi și că între cele două servicii există diferențe de preț.

Reamintim că Tudorel Chesoi candidează pentru un nou mandat de consilier municipal, de data aceasta ca independent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *