Tudorel Dogaru, polițistul de care Constanța avea nevoie

Tudorel Dogaru

Una dintre cele mai bune decizii ale primarului Constanței, Decebal Făgădău, a fost numirea în funcție de șef al Poliției Locale Constanța a lui Tudorel Dogaru.

Ceva s-a schimbat în bine, în orașul Constanța, de la începutul acestui an, și acest lucru i se datorează în bună măsură lui Tudorel Dogaru.

Poliția locală a început să fie din ce în ce mai prezentă și să se ocupe de probleme peste care alții au trecut cu vedere. A început, de exemplu, să ia măsuri împotriva celor care scormonesc prin gunoaie – un lucru pe care Constanța 100% l-a cerut public de multă vreme, ascultând, la rândul nostru, doleanțele a sute de constănțeni. Datele sunt extrem de clare. Într-o singură săptămână au aplicat 12 amenzi pentru răscolirea gunoiului, adică mai multe amenzi decât s-au acordat într-o lună anul trecut. Purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Constanța, Valentina Chiriță, a declarat pentru „România liberă” că, în 2017, s-au aplicat 91 de sancțiuni contravenționale în valoare de 36.300 lei. Spre comparație, în perioada 1-14 februarie 2018 s-au aplicat 59 de sancțiuni, în valoare de 22.000 lei. Împreună cu cei de la companie de salubritate, Polaris M Holding, organizează acțiuni aproape zilnic împotriva acestui fenomen. Un fenomen care sluțește orașul, dar din care câteva firme afaceri de milioane de lei.

Polițiștii locali au început să ia măsuri și împotriva cerșetorilor din intersecții, lucru de care Tudorel Dogaru se preocupase și cât timp a condus Poliția Municipiului Constanța, Angajații de la locală acționează atât la sesizările cetățenilor, cât și din proprie inițiativă. Le confiscă banii cerșetorilor și descoperă, cu surprindere, că nu sunt sume deloc mici. Să câștigi 56 de lei în 30 de minute nu e deloc puțin. În plus, îi și amendează.

Tot polițiștii locali verifică faptele de comerț ambulant, căruțașii care au împânzit străzile din oraș, firmele care depozitează diverse lucruri pe spațiul public, persoanele fizice sau societățile comerciale care construiesc fără autorizație și, nu în ultimul rând, pe cei care se debranșează ilegal de la RADET.

Eficiența Poliției Locale conduse de Tudore Dogaru se vede în cifre. În ianuarie 2018 s-au aplicat 3.316 de sancțiuni, spre deosebire de 856, în ianuarie 2017. S-au aplicat 3.195 de amenzi (spre deosebire de 631, în ianuarie 2017) și 122 de avertismente (spre deosebire de 225) De asemenea, s-au dat amenzi în valoare de 391.502 lei (spre deosebire de 118.579 lei, în ianuarie 2017). S-au întocmit 2.993 de procese verbale semnate de contravenient (spre deosebire de numai 444, în ianuarie 2017). Pentru unele infracțiuni, cum ar fi cele legate de legea serviciilor de transport public local, creșterea a fost de la zero, în ianuarie 2017, la 2.827, în ianuarie 2018. Și toate acestea s-au întâmplat cu același număr de angajați. Poliția locală a angajat de-abia recent, la finele lui februarie, încă circa 70 de oameni.

Acțiunile Poliției Locale sunt lucruri în aparență nu foarte importante. E atât de importantă că cineva ia PET-urile din gunoi, chiar dacă nu are voie? Că cerșește cineva în intersecție? De fapt, sunt lucruri extrem de importante. Ce face, de fapt, Tudorel Dogaru este să aplice o teorie pe care ne-a spus că a învățat-o în Academia de Poliție și despre care am scris și noi: teoria ferestrelor sparte. Cu riscul de a vă plictisi, vă mai spun o dară, pe scurt, în ce constă. A fost inventată de doi criminaliști, James Q. Wilson și George Kelling.

„Cei doi au spus că delincvența este urmarea inevitabilă a dezordinii. Dacă se sparge o fereastră și nu o repară nimeni, oamenii care trec pe acolo vor trage concluzia că nimănui nu-i pasă și că nimeni nu este răspunzător. În curând, alte ferestre vor fi sparte, iar sentimentul de anarhie se va răspândi din clădirea aceea pe stradă, transmițând semnalul că orice este acceptabil. Într-un oraș, probleme relativ minore precum graffiti, dezordinea publică și cerșitul agresiv, scriu ei, sunt toate echivalente unor ferestre sparte, invitații la infracțiuni mai grave”, spune scriitorul Malcom Gladwell.

Dar iată ce scriu cei doi criminaliști:

„Dacă într-un cartier nu i se interzice unui cerșetor sâcâitor să-i mai agreseze pe trecători, gândește probabil hoțul, este și mai puțin probabil ca locuitorii să sune la poliție pentru a identifica un potențial tâlhar sau pentru a interveni când se produce tâlhăria”.

Aceasta este, spune autorul, o teorie epidemică a criminalității. Ea spune că delincvența este contagioasă – așa cum este contagioasă o tendință în modă -, că poate începe cu o fereastră spartă și se poate răspândi în întreaga comunitate. Mai multe detalii puteți afla dacă dați click AICI.

Tudorel Dogaru și Poliția Locală au mai înțeles un lucru: comunicarea este importantă. Instituția a reușit să pună bazele unei relații eficiente cu mass-media, o relație care o ajută atât pentru a informa publicul, dar și în activitatea sa, pentru că Poliția Locală nu trebuie să fie ruptă de oameni ci, dimpotrivă să lucreze CU și PENTRU ei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se înlocuiește parapetul de beton dintre Constanța și Agigea

vin feb. 23 , 2018
CNAIR S.A. anunță că azi vor demara lucrările de înlocuire a parapetelor de beton deteriorate care separă fluxurile de trafic de pe zona mediană a DN39, între km 5+400 – 8+400 (între Constanța și Agigea). Acest lucru face în baza Acordului Cadru încheiat pe o durată de 2 ani, având […]
agigea

V-ar putea interesa și: