Dacă în Constanța Ziua Națională a însemnat numai fasole cu ciolan pentru pensionari, în Medgidia a prilejuit un eveniment în premieră. Cei 97 de ani de când România a devenit un întreg pe harta lumii au fost serbați cu fast, prin un spectacol folcloric, o paradă militară în premieră la Medgidia și cu tradiționala masă de 1 Decembrie, urmată de o transmisiune în direct de la Festivalul Multicultural de la Târgu Secuiesc, acolo unde au dansat ansamblurile Pandelașul și Karasu din Medgidia.
Manifestările din 1 Decembrie au debutat cu comemorarea eroilor români, cei care au scris cu propriul sânge pagini întregi de istorie, luptând ca România, un tărâm binecuvântat, să devină unită și liberă. La Monumentul Eroilor au fost depuse coroane de flori și s-a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a celor căzuți în luptă.
Evenimentul a continuat cu un spectacol de muzică populară, susținut de artiștii locali și a culminat cu parada militară, un moment unic în istoria recentă a Medgidiei. Cu susținerea Garnizoanei Medgidia, municipalitatea a reușit să aducă în fața cetățenilor un convoi format din 13 echipamente militare. Două autoturisme de teren, șase complexe antiaeriene, patru GEPARD și două CA-95, un TAB, un tanc de evacuare, o mașină de transport și încărcat rachete și 2 DAC, urmat de autoturismele din dotarea Poliției Locale Medgidia și ale Poliției Municipale Medgidia, împreună cu militari din Regimentul 53 Rachete Aeriene „Tropaeum Traiani”, Batalionul 911 Infanterie și Batalionul 345 Artilerie au defilat prin fața celor peste trei mii de spectatori, impresionați de solemnitatea momentului.
De Ziua Națională, la Medgidia au fost prezenți alături de oficialitățile locale și reprezentanți ai Parlamentului României și ai Instituției Prefectului Constanța. Senatorul Marian Vasiliev și subprefectul Ersun Anefi, invitații de onoare ai zilei, le-au transmis urări de bine românilor și medgidienilor. Senatorul Marian Vasiliev a vorbit despre importanța sentimentelor de mândrie și apartenență ale românilor, care au avut mereu un rol important în istorie, datorită cărora astăzi, omenirea beneficiază de invenții ca avionul cu reacție al lui Henri Coandă, sau stiloul lui Petrache Poenaru. Prezenți la tribuna oficială au fost și primarul Marian Iordache, viceprimarul Luminița Vlădescu, comandantul Garnizoanei Medgidia, col. dr. Gheorghe Rotariu, precum și membri ai Consiliului Local, Mihaela Zoe Dardac, Ion Narcis Ion, Daniela Daniel, Sorin Radu, Dumitru Cotîrlă și Aurel Rotaru, Alexandru Pascu, Stelică Caprinciu și Constantin Pricop dar și o delegație din Căușeni, oraș înfrățit cu Medgidia.
„Ziua Națională este un prilej de sărbătoare pentru românii de pretutindeni, frumusețea României fiind întrecută doar de frumusețea și bunătatea oamenilor care locuiesc în ea. Le urez „la mulți ani” tuturor celor care se simt români și îmi doresc ca Dumnezeu să ocrotească acest ținut minunat în aceste vremuri delicate prin care trecem!”, a declarat primarul Marian Iordache.
Tot de Ziua Națională, ca un simbol al toleranței și coeziunii între oameni care caracterizează Dobrogea, la Casa de Cultură „Ioan N. Roman” a avut loc o transmisiune în direct de la Festivalul Multicultural de la Târgu Secuiesc, acolo unde au fost invitate să danseze ansamblurile Pandelașul și Karasu din Medgidia.
Cu ocazia acestei zile de sărbătoare, municipalitatea, împreună cu Garnizoana Medgidia, au pregătit porții de fasole cu cârnați pentru participanții la manifestări.