101 lucruri bune pe care le-a făcut PNL într-un singur an

Bogdan Huţucă, președintele PNL Constanța
Bogdan Huţucă, președintele PNL Constanța

PNL se află la guvernare de un an, într-o perioadă dificilă, marcată de epidemia de coronavirus, o perioadă cu siguranță unică, din punct de vedere al provocărilor, în ultima sută de ani.

Cu toate acestea, Guvernul PNL a luat o sumedenie de decizii care au schimbat sau vor schimba în bine viața noastră, a tuturor.

L-am rugat pe Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, să puncteze cele mai importante realizări ale guvernului liberal din această perioadă. Am selectat numai 101 dintre ele. Le puteți citi, pe scurt, mai jos.

  1. Restructurarea Guvernului – reducerea numărului de ministere de la 27 de la 16; reorganizarea mai multor autorități publice centrale.
  2. Eliminarea supra-accizei la carburanți, care, concomitent cu o scădere a cotațiilor internaționale ale petrolului, a determinat acum în România unul dintre cele mai mici prețuri la motorină/benzină din Uniunea Europeană.
  3. Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial (part-time), măsură care generase o situație fără precedent – salariul negativ.
  4. Eliminarea sistemului ineficient și birocratic al plății defalcate a TVA – split TVA, care adusese costuri suplimentare pentru mediul economic.
  5. eliminarea măsurilor anti-economice promovate de PSD prin OUG 114/2018: eliminarea supra-taxării din sectoarele comunicații, energie și financiar-bancar; desființarea pseudo-fondului de dezvoltare și investiții, mecanism de risipire a banilor publici, aflat în prezent în analiza autorităților anti-corupție.
  6. Încheierea în bune condiții a anului bugetar 2019, prin acoperirea tuturor cheltuielilor publice restante/amânate de guvernul precedent (rambursări de TVA către mediul economic; plata concediilor medicale restante; plata către operatorii economici a tuturor lucrărilor de investiții efectuate și neachitate de fostul guvern; acoperirea altor cheltuieli de funcționare a statului, pentru care guvernul precedent nu prevăzuse resursele bugetare).
  7. Reformarea programelor de investiții de interes local. Guvernul PNL a impus verificarea în teren a calității lucrărilor realizate pentru obiectivele de investiții pentru care se solicită decontarea (PNDL). Procedura a eliminat proiectele de slabă calitate, fictive sau cu stadii de realizare neconforme cu realitatea.
  8. Creșterea sumelor atrase din fonduri europene nerambursabile. La sfârșitul anului 2019, s-a evitat dezangajarea a 550 milioane de euro. În anul 2020, sumele atrase din fonduri europene nerambursabile au fost la cel mai ridicat nivel de la aderarea României în Uniunea Europeană.
  9. Elaborarea primei versiuni a Acordului de Parteneriat cu UE pentru perioada 2021-2027 și a cadrului legislativ primar pentru asigurarea utilizării mai eficiente a fondurilor europene în perioada 2021-2027.
  10. Demararea lucrărilor de construire la autostrada Sibiu-Pitești. Din martie 2020, se lucrează pe primul din cele cinci loturi (Sibiu-Bița), cu un grad de realizare de 26,3%, în avans față de calendarul asumat. Comisia Europeană a anunțat finanțare nerambursabilă de 875,5 milioane euro.
  11. Demararea lucrărilor la autostrada de centură a municipiului București.
  12. Deblocarea lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești. Acolo unde Dragnea alinia trei borduri la marginea unui lan de grâu, se lucrează pe tronsonul 2, iar variantele ocolitoare ale municipiilor Balș și Slatina au ajuns la un stadiu fizic de execuție de aproximativ 30 %.
  13. Demararea procedurilor pentru Autostrada Unirii. Autostrada Unirii a fost scoasă dintr-un Parteneriat Public-Privat toxic și costisitor pentru România, elaborându-se într-un timp foarte scurt cadrul legal pentru accelerarea implementării acestui proiect din fonduri europene.
  14. Demararea unui amplu proces de simplificare și debirocratizare a administrației publice, prin deblocarea și accelerarea proceselor de digitalizare în relația cetățean-autorități publice.
  15. Organizarea și desfășurarea corectă a alegerilor prezidențiale din anul 2019 și organizarea și desfășurarea corectă și în condiții de siguranță sanitară a alegerilor locale din septembrie 2020.
  16. Prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor privind pensionarea magistraților, care are fi generat un blocaj total la nivelul instanțelor din România.
  17. Abrogarea recursului compensatoriu prin Legea nr. 240 din 19 decembrie 2019 –care generase un profund sentiment de nesiguranță în rândul populației – peste 20.000 de deținuți condamnați penal, care au recidivat într-un procent uriaș imediat după liberarea condiționată.
  18. Revizuirea legislației din domeniul justiției, pentru corectarea intervențiilor toxice operate de PSD în ultimii ani, care au decredibilizat puternic sistemul judiciar din România.
  19. Organizarea în bune condiții a examenului de rezidențiat, care a permis formarea și intrarea în sistemul de sănătate a unui număr mai mare de tineri specialiști.
  20. Guvernul PNL a luat măsuri pentru a schimba situația și a întreprins cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România cu materialele și echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei: 24 miliarde de lei au fost investiți pentru medicamente și echipamente sanitare și 9,8 miliarde de lei au fost plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID – 19.
  21. În secțiile de terapie intensivă există, în prezent, un număr de 3.065 de paturi, 2.252 ventilatoare mecanice și 2756 monitoare. La acestea se adaugă cinci unități de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare și un modul ATI, cu un total suplimentar de 169 de paturi complet funcționale. Între aprilie-octombrie 2020, creșterea capacității de ventilatoare a fost de 73%.
  22. Capacitatea de testare a crescut de la sub 100 de teste/zi în luna martie a acestui an, la peste 40.000 de teste/zi în octombrie.
  23. Stimularea personalului medical – pentru lunile aprilie și mai 2020, a fost plătit stimulentul de risc de 162,6 milioane lei pentru 32.451 persoane (aprilie) și 32.610 persoane (mai). Numărul medicilor a crescut cu 2.700 în ultimul an.
  24. Ministerul Sănătății a realizat demersurile necesare pentru achiziția unui număr de 2.970.000 de doze de vaccin gripal tetravalent pentru sezonul 2020-2021.
  25. Salariu mediu net a crescut în august 2020 cu 231 lei, până la 3.275 lei pe lună, ceea ce înseamnă o creștere cu 7,6% față de aceeași lună din 2019.
  26. Majorarea, de la data de 1 ianuarie 2020, a salariului minim brut pe țară garantat în plată de la 2.080 lei la 2.230 lei.
  27. Guvernul PNL a crescut pensiile cu 14%, cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani. Punctul de pensie a crescut cu 177 de lei, de la 1.265 lei până la 1.442 lei. Indemnizația socială pentru pensionari a crescut de la 704 lei la 800 lei. 4,9 milioane beneficiari.
  28. Guvernul PNL a majorat alocațiile cu 20% pentru peste 3,6 milioane copii. Ne-am angajat că vom dubla alocațiile, etapizat, până în 2022.
  29. Majorarea cuantumului alocației de stat pentru copii cu 100% din rata medie anuală a inflației, respectiv cu 3,8%. Indexarea anuală cu rata inflației păstrează puterea de cumpărare a alocațiilor.
  30. Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial (part-time), prin care românii erau taxați pentru venituri pe care nu le aveau, o taxă abuzivă și anacronică a PSD, în contratimp cu dinamica și flexibilitatea crescânde ale pieței muncii.
  31. Plata salariului și a altor indemnizații de sprijin pentru 1,4 milioane de români care s-au aflat în șomaj tehnic. Costul a fost de 7,2 miliarde lei. Indemnizațiile au fost stabilite la maximum 75% din câștigul salarial mediu brut.
  32. Sprijin de 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei brut, pentru angajatorii care angajează pe perioadă nedeterminată: persoane de peste 50 ani concediate în perioada stării de urgență/alertă, tineri între 16-29 ani, înregistrați ca șomeri, cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, derulate pe teritoriul altor state. Până la finalul lui octombrie au fost încheiate convenții pentru 1.621 de persoane.
  33. Decontarea a 41.5% din salariu, timp de trei luni, pentru angajații care s-au întors la muncă începând din 1 iunie 2020. De această măsură au beneficiat un număr de 646.500 de persoane, sumele total plătite depășind 2 miliarde lei.
  34. Sprijinirea, prin acordarea unei indemnizații lunare de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, a altor categorii de persoane care realizează venituri în regim independent, a căror activitate este redusă ca urmare a instituirii stării de urgență/alertă.
  35. Sprijinirea angajatorilor care angajează lucrători sezonieri, avînd contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni – asigurarea decontării a 41,5% din salariul de bază brut, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.
  36. Sprijinirea lucrătorilor zilieri prin decontarea, prin intermediul beneficiarului de lucrări, de la bugetul de stat a 35% din remunerația zilnică a acestora.
  37. Sprijin pentru telesalariați – acordarea unei sume de 2.500 lei pentru angajații care au lucrat, cel puțin 15 zile, în regim de telemuncă în perioada stării de urgență, pentru achiziționarea de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.
  38. Amânarea ratelor bancare pentru aproximativ 321.000 de români, pentru o perioadă de 9  luni.
  39. Oferirea de pachete alimentare și sanitare persoanelor vulnerabile în valoare de 225 milioane euro pentru 1,2 milioane beneficiari.
  40. Susținerea părinților care se ocupă de îngrijirea și supravegherea copiilor pe timpul suspendării temporare a unităților de învățământ, a creșelor și a grădinițelor prin acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. ( 34.000 de părinți beneficiari).
  41. Decontarea concediilor medicale în 7 luni din anul 2020 de 2,4 miliarde lei, de aproape două ori mai mult decât a făcut-o Guvernul PSD în 2018 (1,4 miliarde). În 2019, până la plecarea de la guvernare, Guvernul PSD a plătit doar 1,6 miliarde pentru concediile medicale.
  42. Oferirea de tichete de masă caldă în valoare de 180 lei/lună persoanelor în vârstă de peste 75 de ani. Pentru această măsură am alocat un buget 133 milioane de euro, de care au beneficiat 290.000  de persoane.
  43. Acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 4.093.800 lei pentru un număr de 1.236 familii și persoane singure aflate în situații de risc de excluziune socială. În timpul guvernării PNL, s-a redus timpul de așteptare, de la 6 luni la o lună, de la momentul solicitării/apariției situației de excluziune socială.
  44. Compensarea cu 90% prețul de referință al medicamentelor pentru pensionari.
  45. Achiziționarea de tablete pentru uz școlar, echipamente de protecție medicală și/sau containere sanitare mobile pentru desfășurarea în bune condiții a școlii.
  46. Aprobarea Programului național „Școala de acasă” prin care s-a alocat suma de 150 milioane lei pentru achiziția a 250.000 de dispozitive electronice.
  47. Alocarea financiară de 100 milioane euro pentru achiziționarea de echipamente IT (tablete, laptopuri, table interactive, camere web etc.) necesare desfășurării activităților didactice în mediul online.
  48. Prin casele corpului didactic au fost formate pentru predarea online un număr de 182.000 de cadre didactice, au fost realizate și difuzate 15 lecții suport pentru utilizarea platformelor educaționale în cadrul proiectului Teleșcoala profesorilor.
  49. Realizarea conectării la internet a peste 2.800 de clădiri aparținând unităților de învățământ.
  50. Asigurarea dreptului la transport gratuit pentru elevii din învățământul preuniversitar.
  51. Alocarea sumei de 14.200.000 lei pentru protejarea studenților și a rezidenților de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și am suplimentat cu 10%  subvențiile pentru cămine și cantine.
  52. Oferirea de tichete pentru a sprijini elevii din familiile cu venituri mici (materiale școlare și vestimentație, necesare frecventării școlii)  – 27 milioane euro , 400.000 de beneficiari.
  53. Programul pilot „Masa caldă” de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi a fost extins de la 50 la 150 de unități de învățământ preuniversitar, pentru care s-au alocat 82 milioane lei.
  54. PNL a eliminat toate suprataxele ce fuseseră introduse de PSD. Prin eliminarea taxelor PSD, măsurile fiscale luate, debirocratizare și digitalizare, Guvernul PNL a generat încrederea contribuabililor: cuantumul obligațiilor fiscale declarate în perioada august-octombrie 2020 a crescut cu 2,38 miliarde lei față de perioada similară a anului precedent, o creștere cu 3,4%.
  55. După eliminarea taxelor și în plină criză, Guvernul PNL a adus deja trei luni la rând – august, septembrie, octombrie 2020 – mai multe venituri la buget decât PSD în 2019. În septembrie 2020, la buget au intrat cu 7,6% mai mulți bani decât în septembrie 2019.
  56. În perioada august-octombrie 2020, s-au colectat  venituri fiscale superioare: venituri brute în sumă de 71,7 miliarde lei, cu 1,05 miliarde lei (101,5% indice nominal), mai mult decât în perioada similară din anul 2019; venituri nete în sumă de 69,2 miliarde lei, cu 0,72 miliarde lei (101,1% indice nominal), mai mult decât în perioada similară din anul 2019.
  57. Guvernul PNL a plătit toate restanțele PSD către companii: rambursările TVA restante; 2,4 miliarde lei – concedii medicale restante; a onorat plățile restante din PNDL – 2.100 solicitări de plată restante de pe vremea PSD în valoare de 1,44 miliarde lei.
  58. Guvernul PNL a reacționat rapid la problemele din economie provocate de pandemie și a venit cu cel mai mare cel mai mare pachet de măsuri pentru susținerea economiei naționale din ultimii 30 de ani, care va depăși 7% din PIB până la finalul anului 2020.
  59. Prin acest program, Guvernul PNL a schimbat radical modelul de dezvoltare economică a României, orientându-l de la consum (PSD) către investiții publice care dinamizează economia și crește competitivitatea companiilor românești. Acest program masiv de stimulare a economiei a stopat declinul economiei în 2020, evitând recesiunea tehnică, și garantează revenirea creșterii economice în 2021.
  60. În primele 10 luni, prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică, Guvernul PNL a injectat suplimentar în economie 68 miliarde lei.
  61. 16,5 miliarde lei scutiri de taxe și impozite și amânarea plăților obligațiilor fiscale curente de care au beneficiat peste 350.000 contribuabili. Acești bani au rămas în economie.
  62. 7,2 miliarde lei – măsuri de sprijin pentru salvarea locurilor de muncă: plata șomajului tehnic pentru 1,4 milioane angajați în timpul stării de urgență și decontarea a 41,5% din salariu pentru cei reveniți la muncă după șomajul tehnic.
  63. 5,5 miliarde lei – rambursări de TVA. În 2020, au fost soluționate 71.186 cereri de rambursare TVA, cu 12.589 mai multe față de anul precedent. Guvernul PNL a plătit cu peste 3,1 miliarde lei rambursări TVA mai mult decât PSD în anul trecut.
  64. 8,6 miliarde lei în plus la cheltuieli cu investițiile în 10 luni față de aceeași perioadă a anului trecut. Guvernul PNL a reaizat investiții record – 35,4 miliarde lei în primele 10 luni ale lui 2020. (vezi capitolul Investiții).
  65. Circa 17 miliarde lei au rămas la companii prin măsurile fiscale ale Guvernului PNL și prin amânări la plată.
  66. Prin IMM INVEST, cel mai amplu program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din ultimele trei decenii, Guvernul PNL a asigurat până acum acces la finanțare rapidă și ieftină (credite cu dobândă zero cu garanția statului) pentru 21.204 IMM-uri la credite în valoare totală de 14,9 miliarde lei (la 26.10.2020). Guvernul PNL a majorat plafonul IMM Invest de la 15 la 20 miliarde lei.
  67. 100 milioane euro micro-granturi pentru IMM fără angajați în 2019 (14.000 aplicanți).
  68. 350 milioane euro, granturi pentru capital de lucru (înscriere lansată în octombrie) – cu posibilitatea de suplimentare cu 500 milioane Euro a bugetului alocat.
  69. 550 milioane euro – granturi pentru investiții (se definitivează procedura de implementare).
  70. Demararea unui program de circa 8 miliarde lei de sprijinire a companiilor mari și a IMM-urilor cu o cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de lei și care pot beneficia de garanții de stat pentru credite de investiții și de capital de lucru de până la 80%.
  71. Acordarea de facilități de garantare de către stat pentru finanțările de tip leasing financiar pentru achiziționarea de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activităților IMM-urilor, precum și întreprinderilor afiliate care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajați, în calitate de utilizatori.
  72. În primele zece luni, Guvernul PNL a realizat investiții 35,4 miliarde lei, cea mai mare sumă din ultimii 10 ani. Cu 35,4 miliarde lei în zece luni, Guvernul PNL a investit considerabil mai mult decât a investit guvernul PSD în tot anul 2017 – 26,8 miliarde lei sau Guvernul din 2016 – 28,7 miliarde lei.
  73. În primele 10 luni, Guvernul PNL a investit cu 8,6 miliarde lei în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. O treime o reprezintă investițiile din fonduri nerambursabile, cea mai mare pondere din ultimii zece ani.
  74. România este singurul stat din UE care a înregistrat o creștere a volumului investițiilor publice în anul 2020, în plină criză sanitară și economică.
  75. Construcțiile inginerești realizate din fonduri publice au înregistrat în primele opt luni o creștere de 25,6%, cea mai ridicată din ultimii 12 ani.
  76. A fost accelerată implementarea proiectului M5 și a fost inaugurată linia de metrou Eroilor – Drumul Taberei și a fost modernizată calea ferată București Nord – Aeroportul Otopeni care va fi pusă în funcțiune în decembrie.
  77. Între noiembrie 2019 – octombrie 2020, Guvernul PNL a dat în trafic 46 de km de autostradă. Până la sfârșitul anului, vor fi recepționați încă 43 de km de autostradă și 172 de km de variante ocolitoare și drumuri naționale. În trei ani, cele trei guverne PSD au dat în trafic doar 96 de km de autostradă.
  78. Între noiembrie 2019 – octombrie 2020 au fost realizate plăți în valoare totală de 7,17 miliarde de lei în PNDL, cu un miliard mai mult decât cele realizate de PSD în anul anterior.
  79. Finanţarea extinderii reţelelor de gaze naturale – program național de 1 miliard euro de racordare a gospodăriilor la gaze, beneficiarii eligibili sunt autoritățile publice locale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară.
  80. Programul Transport public ecologic – stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședință de județ, 92 milioane lei din Fondul pentru Mediu.
  81. Programul Iluminat public stradal, 504 milioane lei din Fondul pentru Mediu – înlocuirea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED.
  82. Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru gospodării izolate, 230 milioane lei din Fondul pentru Mediu.
  83. Programul Casa Eficientă Energetic, 429 milioane lei din Fondul pentru Mediu, reabilitarea clădirilor unifamiliale prin izolarea pereților, a acoperișului, înlocuirea părților vitrate etc., beneficiari fiind persoane fizice.
  84. Programe de investiții în managementul apelor și lucrărilor hidrotehnice și fondului forestier – „Reabilitarea zonei costiere”, fonduri europene de  800 milioane euro.
  85. Programul Noua Casă – statul garantează 60% din creditele ipo­te­care pentru locuinţe noi cu un preţ maxim de 140.000 euro și 50% pentru locuinţele vechi, până la un plafon de 70.000 euro, 1.385 solicitări depuse, din care s-au aprobat 599. În 2020 au fost emise un număr de 5.988 garanții, în valoare totală de 646,8 milioane lei.
  86. Sumele atrase din fonduri europene nerambursabile de Guvernarea PNL în 2020 au fost la cel mai ridicat nivel de la aderarea României în Uniunea Europeană. Peste 6 miliarde euro au fost plăți încasate de la Comisia Europeană în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2020 prin Politica de Coeziune (2,9 miliarde euro față de 1,1 miliarde euro decontate într-un an de PSD), Programul Național de Dezvoltare Rurală (1,3 miliarde euro) și plăți directe la hectar prin Politica Agricolă Comună (1,9 miliarde euro).
  87. Până la sfârșitul anului, suma decontată din fonduri europene urmează să depășească 7 miliarde euro, cea mai mare valoare a fondurilor atrase într-un an de la aderarea României la Uniunea Europeană.
  88. La sfârșitul anului 2019, Guvernul PNL a evitat în ultima clipă dezangajarea a 550 milioane euro, fonduri europene alocate pe care România era să le piardă cu Guvernul Dăncilă, și a transmis cereri de plată de peste 1 miliard euro
  89.  În urma negocierilor derulate la Bruxelles de Președintele României, Klaus Iohannis, România a obținut o finanțare de 80 miliarde euro pentru dezvoltare și modernizare (bugetul multianual 2021-2027 ani și Fondul de relansare economică Next Generation EU.
  90. Guvernul PNL a obținut pentru Sibiu-Pitești 875,5 milioane euro nerambursabili de la Fondul de coeziune pentru finanțarea construirii primei etape a lucrărilor la autostradă, și 150 milioane euro pentru finanțarea Centurii ocolitoarea a Bacăului (30 km de drum nou, dintre care 16 km parte a Autostrăzii Moldovei).
  91. Guvernul PNL a derulat cu 1,3 mld euro, fonduri europene, cel mai amplu program de dotare al spitalelor din istorie. Ministerul Fondurilor Europenea primit spre decontare 297 de proiecte prin care spitalele  au achiziționat echipamente medicale și materiale sanitare însumând 1,3 miliarde de euro.
  92. La finalul semestrului I din 2020 s-a înregistrat o reducere cu 10,5% a deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare (968,2 milioane euro) față de perioada similară din 2019. Exporturile (3.423 milioane euro) au crescut cu 6,4%, iar importurile (4.392 milioane euro).
  93. Scheme de sprijin în sectorul vegetal: schema de plată unică pe suprafață, 975 milioane euro, 830.000 beneficiari; practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire), 571 milioane euro; plată pentru instalarea tinerilor fermieri, 20,5 milioane euro; „Ajutor de minimis” pentru susținerea produsului tomate în spații protejate, 39,4 milioane  euro, 17.386 beneficiari; „Ajutor de minimis” pentru susținerea producției de usturoi, 1,5 milioane de euro, 1.091 beneficiari.
  94. Scheme de sprijin în sectorul zootehnic: schema de sprijin cuplat pentru sectorul zootehnic (SCZ), cu un buget de 176,5 milioane euro, 32.668 beneficiari; ajutoare naționale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic, 148,9 mil. euro, 241.287 beneficiari.
  95. Programul Național de Dezvoltare Rurală: plățile în 2020 au totalizat 1,3 miliarde de euro. Gradul de absorbție pentru componenta FEADR este de 71,45%.
  96. Susținerea generațiilor tinere de fermieri: concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinație agricolă tinerilor fermieri cu vârsta de până la 40 de ani; stimularea angajării tinerilor în agricultură – sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană, de 1.000 lei/persoană cu studii superioare, 750 lei/persoană cu studii medii și 500 lei/persoană – fără studii.
  97. Reabilitarea infrastructurii principale de irigații – alocare financiară de 255,6 milioane de lei, din care, realizat în 2020: 158,1 milioane de lei
  98. Schema de ajutor de stat acordat  producătorilor agricoli  care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de secetă. Bugetul alocat a fost de peste 850 milioane de lei, iar numărul de beneficiari de 27.861.
  99. Au fost introduse noi posibilităţi de plată pe platforma Ghiseul.ro: toate tipurile de plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, contravaloarea permiselor de conducere, plăţile pentru autorizaţiile de circulaţie provizorie, pentru certificatul de înmatriculare, taxele pentru emiterea pașapoartelor;
  100. ANAF a accelerat procesul de informatizare pentru a crește gradul de colectare prin conformare voluntară. Digitalizarea a contribuit la creșterea veniturilor la buget înregistrată începând cu august 2020 și la creșterea cu 3,4% a obligațiilor fiscale declarate în august-octombrie 2020.
  101. Digitalizarea serviciilor furnizate de către Ministerul Muncii a fost o prioritate în 2020. „Un singur drum pentru serviciile MMPS”  – măsură cerută instituțiilor din subordinea/coordonarea ministerului în luna iunie 2020 – a fost momentul în care poșta electronică a devenit principalul mijloc de comunicare cu cetățenii.

Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța

Executat de Constanța 100%

CUI mandatar financiar coordonator: 11200025


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Deputatul PRO România, Mircea Titus Dobre: „Trebuie să oprim distrugerea țării!”

sâm nov. 21 , 2020
Fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, actualmente candidat pentru un nou mandat la Camera Deputaților, trage un semnal de alarmă referitor la situația economică și socială în care se află România. „Tot ce am spus, atât eu, cât și colegii mei, din martie până acum, se adeverește. România intră […]
mircea-dobre-pro-romania-2

V-ar putea interesa și: