2022, un an greu, plin și frumos pentru Teatrul de Stat Constanța

La sfârșitul unui an greu, cu multe proiecte reușite, echipa Teatrului de Stat Constanța transmite spectatorilor cele mai sincere mulțumiri pentru fidelitate, pentru aplauze și pentru reacțiile care ne ajută să ne evaluăm și să ne construim proiectele astfel încât să fie cât mai interesante, cât mai utile și cât mai valoroase pentru comunitate.

De asemenea, instituția mulțumește finanțatorilor – Consiliul Județean Constanța –, care ne-au pus la dispoziție bugetul necesar pentru realizarea proiectelor.

Datorită unei echipe artistice, tehnice și administrative valoroase, dar și datorită tuturor celor menționați mai sus, în cursul anului 2022, TSC a avut următoarele reușite:

Cinci spectacole în premieră

  1. 23 ianuarie 2022: #acedesiguranță – spectacol-instalație coproducție Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul de Nord Satu Mare. Pe un text de Ionuț Sociu, regia Bobi Pricop, premiera în 23 ianuarie 2022. Detalii despre spectacol aici:  http://www.teatruldestatconstanta.ro/spectacol/acedesiguranta.
  2. 27 martie 2022: UNIVERSURI PARALELE de David Lindsay-Abaire, regia Radu Iacoban, premiera în 27 martie 2022.  Detalii despre spectacol aici:  http://www.teatruldestatconstanta.ro/spectacol/universuri-paralele.
  3. 16 aprilie 2022: ÎNDOIALA de John Patrick Shanley, regia: Diana Mititelu, Detalii despre spectacol aici:  http://www.teatruldestatconstanta.ro/spectacol/indoiala.
  4. 1 iulie 2022 premiera absolută: PROMETEU ’22 – coproducție Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național de Dramă din Ljubljana, spectacol în 4 limbi: română, maghiară, slovenă, engleză, adaptare după Eschil de Ágnes Kali și Gábor Tompa, regia Gábor Tompa, regizor secund Erwin Șimșensohn. Detalii despre spectacol aici: http://www.teatruldestatconstanta.ro/spectacol/prometeu22. Premiera de la Constanța este programată în 26 ianuarie 2023
  5. 26 octombrie 2022: SEASIDE STORIES de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia Radu Afrim. Detalii despre spectacol aici:  http://www.teatruldestatconstanta.ro/spectacol/seaside-stories.

Participări la festivaluri și manifestări culturale

  1. în 21 mai, la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați, cu spectacolul „8 TAŢI” de Tina MÜLLER, traducerea Ciprian Marinescu, regia artistică Irisz Kovacs, scenografia Theodor Niculae;
  2. în 26 mai, la Festivalul Internațional de Teatru „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, cu Spectacolul „MARIA TĂNASE. O POVESTE”, scenariul și regia Carmen Lidia Vidu;
  3. în 16 iunie, la Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRUL, cu spectacolul „UNIVERSURI PARALELE” de David Lindsay-Abaire, regia Radu lacoban, Cătălina Mihai obținând Premiul Festivalului pentru Cea mai bună actriță;
  4. în 27 iunie, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS 2022), cel mai prestigios festival de teatru din România și din sud-estul Europei, cu spectacolul „DOI TINERI DIN VERONA” de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu;
  5. în 3 iulie, tot la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS 2022) cu spectacolul-instalație „#acedesiguranță” regia Bobi Pricop, coproducție a Teatrului de Stat Constanța cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe;
  6. în 6 iulie, la THEATER NETWORKING TALENTS – Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori, Craiova, cu spectacolul „8 TAȚI” de Tina MÜLLER, regia Irisz Kovacs;
  7. în 16 august, la IDEO IDEIS – Festivalul Național de Teatru Tânăr din Alexandria, cu spectacolul „8 TAȚI” de Tina MÜLLER, regia Irisz Kovacs.
  8. în 24 septembrie, la Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila 2022, cu spectacolul „UNIVERSURI PARALELE” de David Lindsay-Abaire, regia Radu lacoban.
  9. în 27 septembrie, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din Chișinău,  ediţia a VII-a, cu spectacolul „DOI TINERI DIN VERONA” de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu.
  10. 5 – 13 noiembrie – Selectarea în FNT – Festivalul National de Teatru a spectacolului „8 TAȚI” de Tina Müller, regia Irisz Kovacs la categoria Istorii fluide: Micro-istorii. Familii scindate.
  11. în 25 noiembrie, la Festivalul Internațional de Teatru INTERFERENȚE, Cluj-Napoca, cu două reprezentații ale spectacolului „JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE”, de Edna Mazya, regia Diana Mititelu.
  12. în 26 noiembrie, la același festival, INTERFERENȚE din Cluj-Napoca, cu spectacolul „PROMETEU ‘22”, regia Gábor Tompa, o coproducție internațională Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca – Teatrul de Stat Constanța – Teatrul Național de Dramă din Ljubljana. Spectacolul a avut premiera la Cluj-Napoca și premiera la Ljubljana, iar premiera de la Constanța este programată în 26 și 27 ianuarie 2023.
  13. În 23 noiembrie și 27 noiembrie, participare la programul „Luceafărul” al Teatrului Municipal „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc, cu spectacolele „JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu și „MARIA TĂNASE. O POVESTE”, scenariul și regia Carmen Lidia Vidu.

Evenimente organizate de TSC

  1. SEAS 2022 – STAGIUNEA ESTIVALĂ A ARTELOR SPECTACOLULUI – eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța și finanțat de Consiliul Județean Constanța,  în lunile iulie și august ale anului 2022, timp de opt săptămâni, în trei spații – Teatrul de Vară Soveja, scena special amenajată în Parcul Arheologic din centrul orașului și pe Faleza de la Cazino. 41 de reprezentații ale unor spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară, la care au participat  peste 10.000 de spectatori, iar numărul invitaților, artiști și personal tehnic, a fost de peste 600.
  2. Festivalul-concurs DbutanT, ediția a VII-a – prima etapă, PROGRAMUL INTERNAȚIONAL DE SCENOGRAFIE „METAMORFOZE”, în săptămâna 19 – 24 septembrie 2022, la Ovidiu/Constanța, organizat în coproducție cu Teatrul „Andrei Mureșanu” Sf. Gheorghe și cu sprijinul Centrului Român OISTAT.

Distincții

  1. Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D „Arta spectacolului”, acordat Teatrului de Stat Constanța la împlinirea a 70 de ani de la înființare și după mai mult de 400 de premiere – înmânat de Președintele României, în cadrul unei festivități organizate la Palatul Cotroceni în ianuarie 2022.
  2. PREMIUL UNITER PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL DE TEATRU TV / TELEPLAY, acordat spectacolului „ZIUA Z” regia Bobi Pricop, producător Teatrul de Stat Constanța, în cadrul Galei Premiilor UNITER;
  3. Nominalizarea regizoarei Irisz KOVACS la Premiul UNITER pentru Debut, pentru regia spectacolului „8 TAȚI”, producător Teatrul de Stat Constanța;
  4. Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal acordat actorului Marian ADOCHIȚEI la Festivalul Național de Comedie de la Galați (spectacolul GOI PUȘCĂ, regia Vlad Cristache, producător Teatrul de Stat Constanța);
  5. Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar acordat actriței Cătălina MIHAI la Festivalul Buzău Iubește Teatrul (spectacolul UNIVERSURI PARALELE, regia Radu Iacoban, producător Teatrul de Stat Constanța).

Amenajarea unei noi săli de teatru

Una dintre cele mai mari realizări ale Teatrului de Stat Constanța este amenajarea unei noi săli de teatru în Constanța, eveniment unic în peisajul ultimelor decenii.

Noua Sală Studio a TSC, aflată în strada Ion Lahovari nr. 2A, a fost inaugurată în data de 12 martie 2022 și este concepută pe modelul „black box theatre”, o structură adaptabilă care, deși are dimensiuni reduse, este foarte atractivă pentru creatorii de teatru tocmai prin libertatea pe care o oferă în aranjarea spațiului precum și datorită intimității date de proximitatea actorilor față de spectatori.

Sala Studio a fost soluția de avarie în contextul în care sediul Teatrului de Stat Constanța a intrat, din noiembrie 2021, într-un proces de reabilitare termică și electrică, pe fonduri europene. Spațiul de birouri al teatrului a fost transformat într-un timp record în sală de spectacole, în prima etapă numai cu efortul personalului TSC, apoi și cu sprijinul unui birou de arhitectură și al unei firme de construcții.

Sala Studio va fi folosită și după reabilitarea sediului principal al TSC, ceea ce va permite diversificarea repertoriului și a evenimentelor organizate.

*******

În această perioadă, la Teatrul de Stat Constanța se desfășoară repetiții și procesul de producție pentru următorul spectacol, care va avea premiera în 12 ianuarie 2023.

De asemenea, în 26 și 27 ianuarie 2023, în sala Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, pusă la dispoziție, pentru această ocazie, de conducerea instituției, publicul nostru va avea ocazia să vizioneze premiera la Constanța a spectacolului PROMETEU ’22 – coproducție Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național de Dramă din Ljubljana, spectacol care se joacă în patru limbi: română, maghiară, slovenă, engleză, cu supratitrare în limba română. Spectacolul este o adaptare după Eschil de Ágnes Kali și Gábor Tompa, în regia lui Gábor Tompa, regizor secund Erwin Șimșensohn. Actorii TSC pe care îi veți putea vedea în acest spectacol, alături de actorii maghiar și sloveni, sunt Mirela PANĂ, Florin AIOANE, Ecaterina LUPU, Cătălina MIHAI și Dana DUMITRESCU.

În luna februarie 2023, spectacolul PROMETEU 22 va participa la Festivalul Internațional de Teatru Finistera din orașul Porto (Portugalia), festival organizat de Uniunea Teatrelor din Europa, și va avea două reprezentații, în datele de 10 și 11 februarie, la Teatrul  São João.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Premierul Olandei și-a cerut scuze pentru cei 250 de ani în care țara sa a fost implicată în trafic de sclavi

lun dec. 19 , 2022
Premierul olandez Mark Rutte a prezentat pe 19 decembrie 2022 scuze oficiale din partea Guvernului olandez pentru rolul statului olandez în sclavie, pe care a denunţat-o drept o crimă împotriva umanităţii, relatează AFP. „Prezint scuze în numele Guvernului olandez, pentru acţiunile statului olandez din trecut, (iar) cu titlu postum, tuturor […]

V-ar putea interesa și: