65 de ocupații noi în România. Printre ele, degustător de cafea

65 de noi ocupații au fost introduse, iar alte 62 au fost eliminate din Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), anunță Ministerul Muncii. Printre noile profesii incluse în nomenclator se află cele de consilier de stat, barista, degustător de cafea sau specialist digitalizare.

Ministrul Muncii a emis vineri două ordine prin care se actualizează Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) și se simplifică procedura de actualizare periodică la cererea utilizatorilor, care urmează să fie transmise către președintele Institutului Național de Statistică.

Ce noi meserii au fost introduse în Codul ocupațiilor


Astfel, au fost introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România 65 de noi ocupații, dintre care 45 la cererea utilizatorilor și 20 ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior. Trei ocupații au fost mutate dintr-o grupă de bază în altă grupă de bază corespunzătoare și alte două au fost redenumite conform cerințelor actuale ale pieței muncii.

15 dintre ocupațiile nou introduse țin de domeniile IT și digitalizare.

Printre ocupaţiile nou introduse se numără:

  • barista,
  • consilier de stat,
  • degustător de cafea,
  • specialist digitalizare,
  • analist testare software
  • consultant de securitate cibernetică.

Câteva dintre profesiile care dispar

În același timp, au fost eliminate din Clasificarea Ocupațiilor din România 62 de ocupații care nu se mai practică. Acestea din urmă vor fi însă introduse într-o grupă reziduală, existând posibilitatea de a fi activate la cererea angajatorilor, precizează Ministerul Muncii.

Printre ocupaţiile eliminate se numără:

  • telexist
  • șef vagon poştal
  • râşnitor smalţ
  • topitor in şi cânepă
  • confecţioner tuburi cinescop.

”România se dezvoltă, iar piața muncii trebuie să fie pregătită să facă față unei competiții internaționale. Prin introducerea unor meserii ale viitorului și trecerea ocupațiilor care nu se mai practică într-o grupă specială, reziduală, am făcut un prim pas pentru adaptarea forței de muncă la noile cerințe ale pieței. Este important, de asemenea, ca angajatorii să fie încurajați să se adreseze Ministerului Muncii pentru actualizarea permanentă a Clasificării Ocupațiilor din România, atunci când doresc introducerea unei noi ocupații cerute pe piață, redenumirea celor care există în COR sau eliminarea altora care nu se mai practică”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Procedura de actualizare periodică a ocupațiilor

Clasificarea Ocupațiilor din România se actualizează trimestrial sau ori de câte ori se impune, iar Ministerul Muncii anunță că procedura de actualizare a fost simplificată pentru utilizatori – agenți economici, administrația publică centrală și locală, unități bugetare, indiferent de forma de proprietate, organizațiile patronale, sindicale, profesionale și politice, fundațiile, asociațiile, persoanele fizice și juridice – care solicită introducerea, eliminarea, redenumirea sau mutarea unei ocupații într-o altă grupă:

  • S-a introdus fișa descriptivă a ocupației care va ajuta utilizatorul în completarea descrierii ocupației;
  • Au fost eliminate memoriul justificativ, studiile și analizele necesare până acum pentru actualizarea la cerere;
  • A fost realizat un model-tip al cererilor;
  • În cazul noilor ocupații care necesită aviz pentru a fi introduse în COR, Ministerul Muncii este cel căruia îi revine sarcina depunerii cererii și obținerii avizului de la ministerul de resort sau, după caz, de la asociaţiile profesionale / aviz consultativ emis de comitetul sectorial aferent ramurii de activitate sau de către Asociația Națională a Comitetelor Sectoriale din România, fără a fi necesară implicarea utilizatorilor în această procedură. Termenul prevăzut pentru transmiterea cererii către ministerul de resort este de două zile lucrătoare, răspunsul urmând a fi primit în termen de 5 zile lucrătoare și comunicat apoi de către Ministerul Muncii către solicitant în termen de 10 zile lucrătoare;
  • Dacă cererea de introducere a unei noi ocupații depusă de angajator se suprapune cu o ocupație existentă în Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor (ESCO), aceasta va fi preluată în COR fără a mai fi nevoie de avize suplimentare;
  • Prin excepție, pentru introducerea în COR a unei profesii reglementate la nivel național, chiar dacă aceasta este inclusă în ESCO, va fi necesară obținerea avizului din partea ministerului de resort;
  • A fost introdusă o nouă reglementare potrivit căreia, periodic, din 4 în 4 ani, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Institutul Național de Statistică, pe baza unor analize ale pieței muncii, elimină din COR ocupațiile care nu se mai practică pe piața muncii, prin ordin comun al acestor instituții;
  • S-a reglementat posibilitatea ca MMPS să respingă cererile de introducere a ocupațiilor care contravin legii și bunelor moravuri;
  • Cererile pentru actualizarea COR depuse de către utilizatori la Ministerul Muncii și Protecției Sociale vor fi soluționate în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data înregistrării acestora.
  • Documentele necesare introducerii, modificării, eliminării sau radierii unei ocupații din COR pot fi depuse de către solicitant la Ministerul Muncii atât în format letric, cât și prin e-mail, fiind acceptată semnătura electronică calificată.

Sursă: Hotnews.ro


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Le vom plăti ajutoare de încălzire locatarilor din Henri Coandă

sâm nov. 20 , 2021
Primarul Constanței, Vergil Chițac, a inițiat o hotărâre de consiliu care prevede ca locuitorii din Henri Coandă să primească ajutoare de încălzire din bugetul local. „Sărăcia energetică este o mare provocare societală, având impact direct asupra sănătății.”, spune primarul, în referatul de aprobare. Să fii sărac energetic înseamnă să nu […]
henri coanda constanta

V-ar putea interesa și: