Bugetarii au ieșit, și azi, în stradă. Sindicaliștii au ajuns în fața Prefecturii Constanța, unde și-au strigat nemulțumirile. Sunt trei, în principal. 1. Eliminarea inechităților salariale din sistemul public. 2. Aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor. 3. Un salariu minim corelat cu creșterea prețurilor de consum.
Din păcate, nu i-am auzit pe sindicaliști să ceară un lucru (de bun simț): reducerea inechităților salariale dintre mediul de stat și cel privat, care le plătește lor salariile. Nu spun nimic despre asta pentru că România a ajuns într-o situație unică în lume, probabil, și periculoasă din mai multe puncte de vedere: bugetarii câștigă mult mai bine decât privații. Comisia de Prognoză a estimat că bugetarii au primit cu 45% mai mult decât cei de la privat, în 2020, în ceea ce privește salariul mediu. Diferența ar putea crește însă până la 75%, dacă mediul de afaceri va fi afectat și pe viitor de criza sanitară. În timp ce la stat s-au aprobat anul trecut sporuri și au fost încurajate angajările, segmentul privat a fost afectat de restructurări și șomaj tehnic. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat că salariul mediu brut, acordat la stat, a fost de 6.836 în 2020 şi ar putea ajunge la 7.141 lei în acest an. La privat, în schimb, a fost de 4.715 lei, anul trecut, și ar urca doar până la 5.078 de lei în 2021.
„Este o problemă de moralitate a plății”, spune Florin Pogonaru, președinte Asociația Oamenilor de Afaceri din România.
Mai mult: cheltuielile cu salariile şi pensiile consumă 90% din buget. În ritmul acesta, statul se va împrumuta pentru a plăti pensii și salarii și nu va mai avea bani pentru altceva.
Pentru bugetarii care ies acum în stradă, nu e nicio problemă. Ei vor să se aplice legea, adică să primească sporuri mai mari. Deși tot prin acte normative s-a stabilit, de pildă, înghețarea sporurilor pentru 2021. Nu, astea nu-s acte care trebuie respectate.
Am văzut medici care au muncit enorm în ultimul an. Au fost răsplătiți de stat cu 5.000 de lei pentru perioada de urgență. Numai cei de la stat. Pe medicii din linia întâi nu i-am auzit plângându-se de salarii. Alții însă, care au stat în spitale non-covid, s-au bucurat să ia acești 5.000 de lei. Echitate între bugetari, nu?
Trebuie să recunoaștem însă că sindicaliștii de la stat au dreptate într-un punct: echitate între salarii. Adică, la muncă egală, retribuția trebuia să fie egală. Niciodată însă nu au cerut o egalizare la suma mai mică, ci întotdeauna la cea mai mare.
Nimeni nu-l ține prizonier pe un angajat la stat în acel job, fie că este funcționar ANAF, asistent medical, etc. Mediul privat îi așteaptă, e nevoie de forță de muncă.
Știu că mulți își scuipă-n sân acum.
P.S. 1 O explicație a bugetarilor pentru salarii mai mari este că au anumite restricții. Da, e valabil pentru magistrați, de pildă. Să nu-mi spuneți însă că dacă un bugetar vrea să-și deschidă o firmă nu are o soție sau un frate care să-l poată ajuta, pentru că am văzut multe exemple contrare. Soluția migratului la privat e cu atât mai viabilă în astfel de situații.
P.S. 2 O precizare: am întâlnit și bugetari fericiți, care spun că veniturile lor sunt suficiente, care știu că statul nu se poate întinde mai mult decât îi este plapuma, care se uită la cât câștigă cei care fac o muncă identică, dar în privat. Și la beneficii: concedii mari, vouchere de vacanță, etc, lucruri la care mulți salariați din privat nici nu nu visează.
Se discuta foarte mult de salariile mari ale bugetarilor, dar daca v-ati informa mai bine ati afla ca printre angajati i de la stat exista si personalul contractual care castiga mult mai putin,unii chiar minim pe economie si care presteaza aceiasi munca ca functionarii publici(caci ei au salarii mari).In acest sens ar trebui sa se elimine inechitatile salariale.
Dacă tot dorești sa faci o analiză pertinentă, echidistantă, te rog sa faci următoarele precizari:
– categoria de funcționari publici la care faci referire
– procentul din salariul la „negru” din economia privată care determină „inegalitatea” salariilor din mediul privat și cel de stat. Aici vei avea un pic de furca pentru a afla adevărul, dar dacă te respecți, ne respecți și-ți respecți meseria vei afla. Altfel, oricine poate cita vorbele altcuiva și inșira date estimate, repet, estimate nu certe, comunicate de nu știu ce comisie de prognoze. La noi abia prognoza meteo dacă se adeverește.
Sa luam in calcul, atunci, si spagile luate de bugetari?
P.S. Eu stiu ff multe cazuri in mediul privat unde nici nu se pune problema de bani la negru. Dar, daca e asa de bine la privat, astept sa vad un EXOD de la stat la privat.
Da, sa le luam, si ajungem la vorba mea dintai: la ce categorie de bugetari
te referi?
1. Nu cred ca suntem la per tu. 2. Contiuam discutia dupa ce/daca stiu cu cine vorbesc.
Ca să vă parafrazez, domnule Hagi, dacă e așa bine la stat, de ce nu văd un exod de la privat la stat? Simplu, pentru că la stat nu se angajează oricine. Un exemplu recent dacă vreți, la înființarea Poliției Animalelor au fost 100 de medici veterinari pe loc. Cei selectați au avut nevoie de testare psihologică, permis de port armă, îndeplinirea unor bareme medicale și sportive, și abia la urmă concurs de medicină propriu zisă. Pe de altă parte, când Guvernul vrea să mărească salariul minim, adică să oblige patronii să-și plătească angajații mai bine, cine se opune cu vehemență? bugetarii? nu, domnule Hagi, patronii se opun. De altfel, când v-ați angajat la patron, a venit cineva de la stat să vă negocieze contractul? P.S.1 Vă dau o veste minunată, existăun mare exod de la stat la privat, acolo unde patronii plătesc mai bine- în IT, servicii medicale, servicii bancare, avocatură și consultanță financiară. P.S.2 Mai am o veste bună, jurnaliștii carismatici din mediul privat sunt plătiți mai bine decât cei de la TVR.
La PS2, m-ati facut sa rad amar. Ziaristii care lucreaza la stat au conditii incomparabil, dar incomparabil mai bune cu cei din privat. Si stiu ce vorbesc? 12.000 de lei in mana, la stat, in teritoriu, e bine, nu? Pai vreti sa va spun in ce conditii se lucra la unele ziarele centrale? E aproape sclavie, in multe cazuri, si nu exagerez. Sunt si institutii private care trateaza corect angajatii, dar putine. Vouchere de vacanta? N-o sa vedeti? Concedii de 30 de zile? Sporuri de stres, de lucru cu calculatorul? Diurne astronomice? Mass media nu inseamna vedetele carismatice din mediul privat, ci mai ales reporterii care culeg stirile, editorii, producatorii. Ei duc greul. In ceea ce priveste exodul, gresiti profund. Nu exista exod de la stat la privat in domeniul serviciilor medicale. Nici al consultantei financiare. Nici al avocaturii, pentru ca avocatii nu sunt angajati la stat, e profesie liberala. De acord, in IT se plateste mai bine in privat. Statul asta al nostru nu se pricepe la IT si pare ca nici nu si-l doreste 🙂