În data de 20.01.2021, în baza delegării Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu reprezentanţii Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, DSP – Tulcea, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară la două locaţii situate pe raza localităţii Smârdan, judeţ Tulcea.
Acţiunea s-a derulat ca urmare a delegării poliţiştilor de frontieră de către procurorul de caz, în vederea stabilirii legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a animalelor înecate pe nava Queen Hind, eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.
În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.
De asemenea, în urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, precum şi diverse sume de bani în lei şi valută.
Cercetările continuă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea oilor, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului (art. 98, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005) şi regimul deşeurilor ( art. 63, alin.1,lit. b din Legea nr. 211/2011).
Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi având un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, evenimentul având loc în 24 noiembrie 2019.
Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De asemenea, timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa, iar celelalte ori au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave.