Poliția Locală Constanța este blândă cu cei care aruncă gunoaie la întâmplare, în ciuda faptului că aceste gesturi au devenit un fenomen și că ne afectează pe toți. Pe unii (cei care aruncă gunoaie în lacul Tăbăcărie) nu îi prind aproape niciodată. Pe alții îi prind, pentru că aruncă gunoaie din mașini și sunt ușor de identificat, după numărul de înmatriculare. În majoritatea cazurilor, le aplică însă amenda minimă prevăzută de lege. Care se poate achita și la jumătate, în termen de 15 zile.
La fel s-a întâmplat zilele trecute, când polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Protecția Mediului s-au autosesizat, ca urmare a imaginilor apărute în spațiu public, cu privire la faptul că dintr-o dubă de culoare albă, marca Ford Tranzit, au fost descărcați mai mulți saci cu deșeuri provenite din construcții pe un teren viran situat în stațiunea Mamaia, pe malul lacului Siutghiol.
„Conducătorul auto responsabil a fost identificat și sancționat conform Legii nr. 211/2011, art.19, alin. 3, cu amendă de 3000 lei, acesta ridicând, totodată, și deșeurile abandonate.”, au transmis reprezentanții primăriei.
Persoanele care surprinse că aruncă astfel de materiale în alte locuri decât în cele special amenajate riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru persoanele fizice și între 25.000 și 50.000 lei pentru persoanele juridice.
Deci, după ce că legea e proastă și amendează de opt ori mai puțin persoanele fizice, de parcă gunoiul nu e tot gunoi, polițiștii locali aplică amenda minimă prevăzută de lege.
Totuși Primăria Municipiului Constanța, care are în subordine Poliția Locală, ține să ne reamintească că trebuie să păstăm Constanța curată și că „fiecare dintre noi contribuie la curățenia orașului”.
Ce puteți face legal
Vă reamintim că materialele provenite din construcții și desființări trebuie depuse în amplasamentul din incinta Portului Constanța – zona Poarta 9. Acestea nu se aruncă la întâmplare, la platformele de gunoi sau în modulele pentru colectare selectivă.
Persoanele fizice sau juridice care au construit ori au demolat și trebuie să scape de resturile provenite din această activitate trebuie să achite o taxă de 3 lei/tonă sau fracție de tonă, care poate fi achitată numerar sau prin POS atât la ghișeele Serviciului Public de Impozite și Taxe (SPIT), cât și la punctul de încasare situat în incinta Portului Constanța – Poarta 9, dar și prin ordin de plată în contul Primăriei Municipiului Constanța RO46TREZ23121360206XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Constanța, cod fiscal 4785631.
„Facem apel la constănțenii care constată astfel de fenomene antisociale care ne afectează pe toți să apeleze cu încredere Direcția Generală Poliția Locală la numerele de telefon: 0241.484.205-Dispecerat.”, mai spun reprezentanții primăriei.