Austriecii au înlocuit luni măştile faciale de pânză cu măşti de protecţie de tip FF2, devenite de acum obligatorii pentru cei cu vârste de peste 14 ani în mijloacele de transport, magazine, locurile de prestare a serviciilor şi cabinetele medicale, relatează France Presse.
Punerea în aplicare a acestei noi măsuri, puţin răspândită în Europa, nu suscită dezbateri reale în ţară, iar autorităţile „de reglementare asigură că măştile sunt vândute la costul de producţie” (adică 59 de eurocenţi bucata), comentează o persoană intervievată de AFP la Viena. Asta înseamnă circa 2 lei și 87 de bani.
De acum în Austria este necesară purtarea acestor măşti, considerate ca având o filtrare mai eficientă – blochează 94% din aerosoli – în autobuze, tramvaie, trenuri şi metrou. Măsura se aplică şi în supermarketuri şi în locurile de prestări servicii cum ar fi atelierele de reparaţii auto sau cabinetele medicale.
Profesorii, lucrătorii în depozite, precum şi funcţionarii din serviciul public aflaţi în contact cu populaţia trebuie de asemenea să respecte această regulă la locul de muncă, cu excepţia cazului în care pot menţine distanţa de doi metri.
Femeile însărcinate şi persoanele care prezintă contraindicaţii medicale sunt exceptate, la fel ca personalul care acceptă să facă teste regulate pentru detectarea coronavirusului.
În pofida celei de-a treia carantine intrate în vigoare după Crăciun şi prelungită până cel puţin la 8 februarie, numărul infecţiilor practic nu scade în această ţară de 8,9 milioane de locuitori.
Noile contaminări zilnice se situează în jurul a 130 la 100.000 de locuitori. Or, guvernul şi-a stabilit ca obiectiv în acest sens ca numărul de infecţii să nu depăşească 50 la 100.000.
Şcolile, muzeele, sălile de sport, sălile de cinema şi magazinele neesenţiale sunt în prezent închise, iar locuitorii sunt îndemnaţi să-şi limiteze cât mai mult contactele.
Al treilea val
Tot mai mulți specialiști vorbesc despre un al treilea val, din cauza noilor tulpini descoperite, în special cea din Mare Britanie.
„Avem un pericol foarte mare – noua tuplină – care se pare că, datorită faptului că țările vestice au impus un embargo aproape total, în sensul că sunt carantinați, nu se mai transmite atât de ușor dintr-o zonă în alta. Dacă ajunge noua tulpină a virusului în România și se răspândește, foarte probabil că vom asista din nou la o creștere a numărului de cazuri”, avertizează medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, spital COVID, într-un interviu acordat HotNews.ro.
Virgil Musta spune că cheia problemei constă în a reuși să vaccinăm o parte cât mai mare din populație, „să fie imunizată, și atunci putem fi feriți de acest episod neplăcut care ar putea să apară”.
Pentru primăvara acestui an se vorbește foarte mult despre un al treilea val al pandemiei, care este așteptat în lunile următoare în întreaga lume. Medicul Virgil Musta explică că este greu de estimat, în acest moment, când ar putea lovi cu exactitate acest al treilea val:
„Nu știm când ne-ar putea lovi un al treilea val. Eu nu sunt epidemiolog, dar în acest moment nici din punct de vedere epidemiologic nu cred că există niște calcule exacte, din mai multe motive: pe de o parte, după cum vedem, apar factori noi, nu este o evoluție constantă a unei epidemii obișnuite, apar tulpini noi și, pe moment, această tulpină care a apărut este mai contagioasă. Dar, dacă mai apar și altele, acest element este foarte greu de pus în calcul.”
Cum putem fenta totuși acest al treilea val? Există o singură cale, afirmă Virgil Musta: vaccinarea într-un timp scurt a unui procent cât mai mare din populație:
„Totul depinde de numărul de persoane vaccinate și de viteza cu care reușim să vaccinăm. Pentru că, dacă noi reușim în câteva luni să vaccinăm 50%-60% din populație, sigur situația va fi mult mai bună și nu va urma un alt val.”
În plus, evoluția de până acum a pandemiei a depins foarte mult de perioadele de relaxare și de nerespectarea regulilor, iar o altă condiție foarte importantă pentru a limita numărul de cazuri este să respectăm în continuare restricțiile și măsurile de protecție, subliniază Virgil Musta:
„Când s-a strâns ușor șurubul, situația a fost ținută sub control. Iar acest lucru s-a demonstrat nu numai la noi în țară, ci în toate țările. În momentul când nu s-au mai respectat regulile din diferite motive, a crescut imediat numărul de cazuri. În momentul când iar s-au restricționat anumite activități, s-au carantinat anumite zone, s-au obținut rezultate.”