Ministrul Sănătății anunță 7 spitale noi, dar nu și în Constanța!

vlad vociulescu
Vlad Vociulescu, ministrul Sănătății. Sursă foto: Facebook

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, USR PLUS, a anunțat că vrea ca România să construiască 7 spitale noi. A nominalizat și județele. Pe listă nu se află însă și județul Constanța, care are mult mai puține paturi de spital ca alte județe de pe listă și care primește, anual, sute de mii de turiști.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat în emisiunea Insider Politic difuzată duminică la Prima TV, că până în 2024 vom avea fundaţiile, dar nu doar fundaţiile, pentru spitale regionale la Craiova, Iaşi şi Cluj, dar că trebuie construite spitale şi la Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, el remarcând că ”sunt locuri în care infrastructura spitalicească e pur şi simplu o ruşine”.

„Până în 2024 vom avea fundaţiile – pot să promit – cele trei spitale regionale, şi nu numai fundaţiile ci vor fi… La Craiova, la Iaşi şi la Cluj şi pe lângă asta trebuie să începem spitale în Bucureşti, trebuie să începem spitale la Timişoara, la Braşov, la Sibiu. Sunt locuri în care infrastructura spitalicească este pur şi simplu o ruşine. Dacă vă uitaţi la un oraş precum Clujul, e o ruşine Spitalul Judeţean de acolo,  Braşov – e criminal ce se întâmplă acolo. Deci lucrurile astea trebuie să funcţioneze”, a declarat ministrul Sănătăţii într-o emisiune difuzată duminică de Prima Tv. 

Vlad Voiculescu a precizat că în anul 2016 a lucrat, împreună cu echipa sa, la semnarea acordurilor cu Banca Europeană de Investiţii pentru atragerea de fonduri în vederea pregătirii studiilor de fezabilitate.

„În momentul acesta avem studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale: Iaşi, Cluj şi Craiova. E un lucru care ar fi trebuit, conform contactului, să se întâmple până la sfârşitul anului 2017. Din păcate, ceea ce trebuia să se întâmple într-un an s-a întâmplat în patru ani. De asemenea, ministrul Tătaru a pornit la sfârşitul anului 2019 o licitaţie pentru proiectul tehnic din păcate, nu a fost finalizată şi asta este ceea ce trebuie să fac eu acum şi grăbesc lucrurile astea împreună cu echipa mea”, a adăugat ministrul Sănătăţii. 

Într-o conferinţă de presă, sâmbătă seară, Vlad Voiculescu a declarat că vor fi construite spitale noi.

„Nu există soluţie magică pentru a transforma o clădire veche într-o clădire nouă. Este mult mai costisitor durează mai mult şi este mai prost. Avem nevoie de spitale noi”, a afirmat el. 

Constanța are nevoie de o reparație morală

Sunt multe lucruri care trebuie rezolvate în sistemul sanitar din Constanța, dar poate cel mai important este suplimentarea numărului de paturi de spital, spunea, în campania electorală, actualul senator PNL, Septimiu Bourceanu. „Infrastructura medicală din Constanța are nevoie în primul rând de paturi în planul național de paturi.”, spune liberalul.

Actualul plan național de paturi a fost făcut în perioada 2008 – 2012, când ministru al Sănătății era Cseke Attila. S-au luat paturile statistic și s-a trecut într-un tabel. S-a dorit, atunci, reducerea numărului de paturi la nivel național cu câteva zeci de mii, dar nu s-a ținut cont de realitatea din teren.

„Au fost voci, la vremea respectivă, și din partea sistemului sanitar, și din partea unor peroane din domeniu, dar nu au fost atât de puternice pentru a-i convinge pe oamenii din minister că județul Constanța are nevoie de mai multe paturi. Așa se face că s-a ajuns ca, în planul național, județul Constanța să figureze cu 4.414 paturi, atât în sistemul de stat, cât și în cel privat. Sunt paturi contractabile, în relație cu Casa de Asigurări de Sănătate. Din aceste paturi, aproximativ 1.900 sunt paturi de recuperare. Aproximativ 2.500 de paturi sunt paturi cu specific general, paturi spitalicești”, afirmă Septimiu Bourceanu.

Citește mai mult aici: Septimiu Bourceanu: „Sistemul sanitar din județul Constanța are nevoie de o reparație istorică. Trebuie să creștem numărul de paturi de spital”

Vă reamintim că în județul Constanța nu există, de pildă, o maternitate de stat, nu există un spital de pediatrie, un spital oncologic. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa, cea mai mare unitate medicală din regiunea de sud est a României, a fost inaugurat în 1969. Asigură servicii medicale curative permanente pentru o populaţie de peste 760.000 locuitori ai judeţului Constanţa şi preia majoritatea cazurilor care depăşesc competenţa spitalelor teritoriale din judeţ. SCJU Constanța deservește în mod direct Constanța și Tulcea (cu o populație de peste 245.000 de locuitori) de unde rezultă un grad de adresabilitate de aproape un milion de locuitori.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Ministrul Sănătății anunță 7 spitale noi, dar nu și în Constanța!

  1. Pai hai sa vedem reactia edililor urbei noastre. Ion Stelian Negoiu fratii Iacob si nu in ultimul rand tripleta Chitac Lupu Ovanesian. Cred ca ar trebui intrebate aceste persoane ce parere au despre declaratia stimabilului domn Voiculescu, o declaratie „nerezonabila” ca sa citez din discursul lui penibil si jenant. Nu ar strica sa contactati persoanele respective sa stim si noi care este parerea lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Vaccinul ajută turismul. Numărul de rezervări pentru litoralul românesc s-a dublat

Dum ian. 31 , 2021
De la începutul lunii ianuarie 2021, peste 14.000 de români au achiziționat pachete turistice în stațiunile autohtone de la Marea Neagră, ceea ce reprezintă o dublare față de luna noiembrie 2020, potrivit datelor comunicate de Litoralulromanesc.ro. „Optimismului generat de startul și derularea în bune condiții a campaniei naționale de vaccinare […]
Ionuț Nedea, CEO LitoralulRomanesc.ro

V-ar putea interesa și: