Știți care e legătura între primarul PSD din Agigea, Maricel Cîrjaliu, președintele PSD, Felix Stroe, și Alinuța sadica? Să vă explic.
Înainte, un banc. Tatăl se întoarce acasă și o vede pe Alinuța sadica plină de sânge, dându-se cu capul de pereți și spunând: „Vreau! Vreau! VREAU!”. „Ce s-a întâmplat?”, o întreabă speriat. Alinuța asculta o povestire, la un pick-up vechi, care se blocase pe întrebarea: „Copii, vreți să ascultați încă o poveste?”. Legată în cameră, ascultase până la exasperare întrebarea. Voia o nouă poveste.
Cam așa cred eu că se simt locuitorii din Agigea și Lazu, cărora primarul PSD, care este și vicepreședinte al organizației județene a partidului, le promite, la fiecare alegeri, școli, asfalt, trotuare și alte chestiuni din acestea care ar însemna că trăim mai încoace de secolul XIX.
Ba chiar ar fi vrut primarul Maricel să le tragă celor din Lazu nu clapa, din nou, ci canalizare! S-a gândit totuși să-i întrebe dacă vor sau nu. Ca să fie clar, oamenii aveau voie să spună numai „da” sau „nu”. Mai știi, poate le plăceau haznalele. Poate că ar trebui ca toți primarii să ne-ntrebe dacă vrem apă la robinet sau asfalt pe stradă.
În 2019, șeful de partid al lui Maricel Cîrjaliu era – și este și acum – Felix Stroe. Atunci, domnul Stroe era și directorul RAJA, o companie care reușise să atragă fonduri europene de sute de milioane de euro, mai multe decât unele ministere din România. Trebuie să recunoaștem, o performanță redutabilă, și o spun fără niciun pic de ironie. Culmea, însă, s-au făcut investiții în mai multe județe, în foarte multe localități din Constanța, dar nu și în Lazu. La o conferință de presă, a încercat Felix Stroe o explicație. Din păcate, explicațiile nu țin loc de canalizare. Oamenii, ca în bancul cu Alinuța sadică, spun „Da, vreau!”. Nu prea-i interesează de ce nu se poate.
Poate că mai contează totuși și legea. Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare care spune că este obligatorie racordarea utilizatorilor la rețeaua de canalizare acolo unde există rețea de canalizare. Primarul Maricel nu le-a spus asta oamenilor, în simpla lui interogare.
Dar chiar, de ce se poate investi peste tot în țară, dar în Lazu nu?
Maricel Cîrjaliu și Felix Stroe sunt colegi de partid, cum spuneam. Cîrjaliu era în relații bune și cu fostul baron al județului, Nicușor Constantinescu, pentru care a depus mărturie în instanță (nu l-a ajutat cu nimic, a primit 10 ani de închisoare). Corb la corb nu-și scoate ochii.
Nici Nicușor însă nu reușise să tragă canalizare.
Faptul că Lazu nu are canalizare este însă profitabil. Nu, nu pentru oameni, ci pentru firmele care au vidanje și strâng, la propriu, rahatul. Cine credeți că se ocupă de asta, de ani buni, în Lazu? O nume Asus Service SRL N-are legătură cu calculatoarele, cum ați putea crede după nume. Primăria localității suportă 50% din costuri, firma încasează de la populație restul de 50%. O afacere de peste două milioane de lei.
Asus Service SRL împarte numărul oficial de telefon cu SC Golful Pescarilor SRL, o societate deținută în proporție de 40% , acum, de un mecanic auto din Agigea, Dumitru Stanciu, finul lui Bogdan Cîrjaliu. La Golful Pescarilor e acționar și ginerele lui Maricel Cîrjaliu, deși primarul evită subiectul cum evită dracul tămâia. „Cum a ajuns, domnule primar, ginerele dumneavoastră, acționar la Golful Pescarilor?”, l-a întrebat un jurnalist constănțean, pe Facebook. A dispărut întrebarea cât ai spune „pește”. Apropo, ginerele îi poartă numele de familie primarului. Interesant cum acesta – ginerele – a cumpărat cu 100 de lei 10% din acțiunile unei firme care face profit de aproape 900.000 de euro. Interesant sau curat-murdar, cum ar spune Caragiale.
Revenind. Să fie oare o înțelegere între Maricel Cîrjaliu și Felix Stroe pentru a ține Lazu fără canalizare, din motivele amintite mai sus și poate pentru niște voturi la alegeri? Personal, mi-e greu să cred, deși viața ne-a învățat pe toți, probabil, că în politică, la fel ca în dragoste, totul e posibil. Primarul este însă dator să le explice însă cetățenilor care plătesc impozite și taxe de ce nu este în stare, de 12 ani, să le asigure condiții minime de trai.
Ce știm sigur e că, în ciuda faptului că Maricel Cîrjaliu este cercetat penal într-un dosar cu acuzații extrem de grave ale procurorilor DNA, conducerea partidului îl ține strâns în brațe, cel puțin până la o decizie definitivă. Evident, PSD n-a auzit încă expresia „demisie de onoare”.
Și mai știm că fostul milițian are derapaje uluitoare în relația cu Consiliul Local. Cei de la USR atrag atenția asupra lor de mai bine de două luni. Ce face PSD în cazul acesta, și nu numai? Ce știe mai bine. Politia struțului!
P.S. 1 Îmi atrage cineva atenția că milițianul Cîrjaliu, într-un delir online plin de minciuni și aberații, aduce acuzații de șpagă, de infracțiuni, de tot ce-i trece prin cap (păcat că nu-i trece și puțină gramatică, omul nu știe regulile care se învață în clasa a treia. Îi mai amintim una, aici, pentru binele său: între subiect și predicat nu se pune niciodată virgulă). Ce spune acolo e de fapt un autodenunț: dacă e șantajat, asta e o faptă penală și trebuie să se ducă imediat la un procuror să o denunțe. Așadar, în instanță, milițiene primare!
P.S. 2 În 2015, Felix Stroe spunea că primarii au atribuții clare. Printre ele, asfaltarea drumurilor. N-a reușit Maricel Cîrjaliu nici acum s-o facă.