Astăzi, 22 martie, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a fost un punct cu privire la aprobarea OUG 84/2019 pentru completarea articolului 201 din Legea educației naționale nr. 1/2011.
„Printre multele vulnerabilități sistemice pe care pandemia COVID-19 le-a adus la lumină, educația națională ocupă un loc special.”, a declarat Cristina Dumitrache, deputat PSD.
Acesta spune că pandemia a demonstrat faptul că, din păcate, educația națională nu numai că nu răspunde contextului actual. Dar nu este nici rezilientă.
„În fața crizei produse de pandemia de covid-19 sistemul de educație s-a blocat. La fel de blocați și debusolați au fost și încă sunt copiii, părinții, cadrele didactice, autoritățile locale, centrale și întreaga clasă politică. Haosul produs de trecerea școlilor în sistem online, deficitul de mijloace logistice pentru acest tip de educație, schimbările în sistemul de predare și evaluare, modificările privind susținerea examenelor naționale, toate aceste dificultăți și deficiențe și-au lăsat din păcate amprenta pe calitatea actului educațional asupra unei generații de elevi. Nu avem timp de pierdut nici pentru a căuta vinovați, nici pentru a număra și contabiliza erorile. Dar este momentul să adunăm cioburile și să începem reconstrucția educației naționale. Este absolut necesar să încercăm să salvăm o generație de copii, viitori adulți, cetățeni ai acestei țări care doar printr-o educație solidă și sustenabilă pot avea un viitor. Educația trebuie să fie o prioritate strategică. Un proiect de țară la care să adere în egală.”, a mai spus Cristina Dumitrache.