Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a transmis astăzi un comunicat de presă cu titlul „PNL Tulcea a început lupta împotriva turismului din Delta Dunării”. În comunicat se spune că asociația este o „organizație non-guvernamentală, înființată în urmă cu trei ani în vederea corelării la legislația europeană și românească, a acționat, încă din prima zi de funcționare, ca o legătură absolut necesară între autoritățile locale din județul Tulcea și mediul de afaceri din domeniul turismului.”
Președintele asociației este Cătălin Țibuleac. Acesta a fost numit guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” (AMDTDD) de PSD, în iunie 2019, stârnind furia USR.
”Uniunea Salvaţi România dezaprobă în mod ferm numirea, pe criterii exclusiv politice, în funcţia de guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” a domnului Cătălin Ţibuleac. PSD şi premierul Viorica Dăncilă dovedesc astfel, încă o dată, că nu au înţeles mesajul transmis de români, la urne, pe 26 mai şi continuă politica păguboasă de numire în funcţii cheie a unor oameni doar după criteriul apropierii de baronii PSD. USR îi cere public premierului Viorica Dăncilă să revină asupra deciziei”, a transmis, USR, printr-un comunicat de presă.
Liderii USR susţin că, prin această numire, PSD şi Viorica Dăncilă arată că nu au înţeles nimic din votul românilor din 26 mai.
„PSD și premierul Viorica Dăncilă dovedesc astfel, încă o dată, că nu au înțeles mesajul transmis de români, la urne, pe 26 mai și continuă politica păguboasă de numire în funcții cheie a unor oameni doar după criteriul apropierii de baronii PSD. USR îi cere public premierului Viorica Dăncilă să revină asupra deciziei de numire în funcția de guvernator al Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării” a domnului Cătălin Țibuleac, fost șef al Direcției Județene de Informații Tulcea, pe scurt SRI Tulcea, un apropiat al baronului PSD de Tulcea, Horia Teodorescu. De altfel, în ultimii ani, Cătălin Țibuleac a condus un ONG controlat de Consiliul Județean Tulcea, ONG finanțat din banii primăriilor printr-o taxă lunară de 500 de euro”, au mai spus reprezentanții USR, într-un comunicat de presă remis.
Viorica Dăncilă l-a revocat atunci pe Mălin-Matei Mușetescu din funcția de guvernator, cu rang de subsecretar de stat, al Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării” și l-a numit pe Cătălin Țibuleac, fost șef al SRI Tulcea pensionat la 53 de ani în luna august 2017, după un mandat de patru ani și jumătate în fruntea instituției.
Acum, asociația prezidată de Țibuleac spune că, în cei trei ani de existență de până acum, „activitatea AMDTDD s-a axat pe promovarea destinației turistice Delta Dunării și Dobrogea de Nord, pe medierea modificărilor legislative cerute de mediul de afaceri din turism și pe promovarea unui turism responsabil, singurul potrivit într-o rezervație a biosferei cum este Delta.”
În opinia fostului guvernator susținut de Viorica Dăncilă, „activitatea AMDTDD a fost răsplătită prin creșterea numărului de turiști timp de doi ani consecutiv (2018, 2019), iar destinația turistică a rezistat primului an al pandemiei mai bine decât altele, tocmai prin promovarea turismului responsabil și a condițiilor de siguranță sanitară.” Nu a prezentat însă dovezi că această creștere este meritul AMDTDD, și nu al voucherelor de vacanță și/sau trendului general care a făcut ca acești bani să fie unii din cei mai buni pentru întreg turismul românesc.
Țibuleac pretinde, printr-un comunicat de presă, că „AMDTDD nu are nici culoare politică și nici nu desfășoară asemenea activități.” Vă reamintim, asociația este condusă de un președinte numit în funcția de guvernator de fostul premier și președinte PSD.
Ce s-a întâmplat de fapt? De unde supărarea? Consiliul Local și Consiliul Județean Tulcea s-au retras din AMDTDD. Retragerea înseamnă că nu mai plătesc nici cotizația către asociație.
„Pentru o corectă comparație a resurselor financiare aflate la dispoziția altor asociații similare, Asociația Județeană de Turism Sibiu primește, lunar, 15.000 de lei de la Primăria Sibiu și 25.000 de lei de la Consiliul Județean Sibiu. De asemeni, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune a avut alocată, pentru anul 2020, suma inițială de 8.351.820 de lei, din care, din cauza pandemiei, s-au virat în final 3.585.982 de lei. Asemeni tuturor membrilor AMDTDD, atât Primăria Tulcea cât și Consiliul Județean contribuiau financiar prin plata unei cotizații lunare în valoare de 2.000 de lei. Conștientă de dificultățile financiare ale unui județ precum Tulcea, AMDTDD nu a solicitat niciodată sume similare cu ale altor județe, de la autorități sau de la membri, având nevoie doar de deschiderea acestora la dialog și de înlăturarea piedicilor birocratice care stau în calea dezvoltării turismului deltaic. Retragerea forțată politic a CL și CJ Tulcea din AMDTDD este, din păcate, un semnal extrem de prost pentru industria ospitalității din Tulcea, Partidul Național Liberal Tulcea arătându-le operatorilor din turism că, tocmai în aceste momente grele din punct de vedere economic, nu are nici o intenție de a sprijini nici mediul privat și nici dezvoltarea durabilă a regiunii. Considerăm retragerea celor două UAT-uri din Asociație o pierdere temporară, provocată de accese nejustificate de autoritarism și suntem convinși că bunul-simț și normalitatea vor învinge, în cele din urmă și vom relua în viitor colaborarea cu Primăria și Consiliul Județean Tulcea. Până atunci, însă, nu ne vom întrerupe eforturile susținute de promovare a Deltei Dunării și suntem convinși că vom reuși, fie și doar prin noi înșine – „DOAR UNIȚI SUNTEM MAI BUNI”.”, spune Cătălin Țibuleac.
pai daca e un produs al vioricai atunci musa-i ca-i capabil ca si ea
Colonelul T(anga) poate explica in ce mod l-a angajat pe pensionarul de lux Pascu Giorgel (sef economic SRI si subordonat fidel) tot la ARBDD. si ca să vezi coincidență, fiindcă la scris au făcut cam la fel cei 2 angajati, la proba orala (unde nu poti face contestatie) celalat candidat a fost puternic depunctat si in final, securistul a câștigat concursul…