Aflat în Napoli, José Saramago intră într-o cafenea nouă, aflată pe una dintre străduțele orașului italian. Chelnerul își dă seama că nu e de-al locului, îi aduce cafeaua și îi spune, ”cu naturalețea cuiva care oferă o informație utilă: Asta e a camorrei”. Scriitorul distins cu premiul Nobel este luat prin surprindere. Povestește, în ”Caietul” său, care conține texte publicate pe blog între anii 2008 și 2009, că nu a reușit să spună decât un limitat ”A, da?”.
”Am plătit, am ieșit și, ajuns în stradă, am iuțit pasul ca și cum o bandă de ucigași tocmiți, înarmați până în dinți, s-ar fi pregătit să se ia după mine. După ce am dat vreo trei-patru colțuri, am început să mă liniștesc. Chelnerul din cafenea putea fi un criminal, dar motiv să facă rău n-avea. Este clar că se mulțumise doar să-mi spună ceea ce eu, ca locuitor al acestei planete, aveam obligația să știu, anume că Napoli, în întregime, e în mâinile camorrei, că frumusețea golfului e doar o deghizare iluzorie, iar tarantela, un marș funebru”, scrie Saramago.
Așezați-vă, astăzi, în orice cafenea din Constanța și Mamaia și veți simți aceeași senzație ciudată: orașul acesta este condus de o camorră, o mafie pe care nu o vezi poate, dar pe care o simți peste tot. Nu este o mafie care îți pune viața în pericol, fizic, este însă una care ne-a furat și ne fură în continuare viitorul.
Constanța, orice s-ar spune, este condusă, în mare parte, tot de cei care dețineau puterea acum doi ani, acum trei ani, care dețin puterea de 15 ani. Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu nu se mai află în lumina reflectoarelor, dar sistemul pus de punct la ei funcționează fără probleme. Nu s-a schimbat nimic din puterea pe care o dețin. Imperiul lor economic este neclintit. Mai mult decât atât, autorități precum Primăria Constanța plătesc încă sume impresionante pentru firmele pe care cei doi și/sau Sorin Strutinsky, prietenul lor, le controlează. Milioane de lei, pentru reclamă, publicitate, pază și ordine, etc. Sume care sunt plătite legal, să ne înțelegem, dar parcă puțin ciudat, dacă ne gândim că PSD a declarat că vrea să se rupă de trecut. De fapt, dacă ne gândim puțin, nu tot PSD a spus asta. Dacă unul dintre lideri a declarat clar că epoca Mazăre s-a încheiat, altul a spus că el nu poate spune dacă Radu Mazăre a fost sau nu o persoană coruptă, pentru că ar fi fost subiectiv.
Constanța este condusă încă de Mazăre, Constantinescu și Strutinsky. Este condusă de ei prin oamenii din eșalonul al doilea, care au fost acum trimiși în plin plan. Sunt sigur că îi leagă multe lucruri care trebuie să rămână între ei, lucruri care cimentuiesc relațiile lor de colaborare. De altfel, chiar și dușmanii lui Mazăre au recunoscut capacitatea acestuia de a crea un sistem eficient, administrativ și personal, pe care nimeni nu l-a trădat. Exact ca în Camorra, s-a aplicat o omerta, o lege a tăcerii care a guvernat și guvernează legăturile dintre vechi și nou.
Cine sunt persoanele care asigură această legătură? Uitați-vă la consilierii locali, de exemplu, și veți vedea nume aparent discrete, care apar și în vechiul, și în actualul consiliu. Oameni cu afaceri de milioane de euro, care, deși nu ar putea numi trei lucruri bune și concrete pe care le-au făcut pentru constănțeni, au fost propuși și susținuți pe liste.
Nu tot PSD-ul este, însă, aservit în continuare tripletei care a distrus orașul Constanța. Cum spuneam, sunt acolo oameni cu putere de decizie care spun că partidul trebuie să se schimbe și care au făcut pași importanți în acest sens. Pentru binele partidului însuși, dar și al orașului. Există însă și oameni care acționează de parcă ar fi legați de mâini și de picioare, ca marionetele unui teatru de păpuși. Îi vedem vorbind și acționând, dar în spatele lor se află, de fapt, alții. Măcar acum, după ce au câștigat alegerile, pesediștii trebuie să taie chingile care îi țin legați de foștii lor lideri, oricare ar fi consecințele acestei rupturi.
Problemele nu sunt numai în curtea PSD. Și celelalte partide trebuie să se schimbe radical. Unele au făcut pași mici, altele nu. Liberalii au luat o decizie curajoasă, de a nu susține niciun actual parlamentar pe liste, PMP a mizat pe consilieri tineri, ALDE își dă cu stângul în dreptul de câte ori poate. Toate însă trebuie să ia taurul de coarne, pentru că toate sunt vinovate, într-o măsură mai mică sau mai mare, că orașul Constanța a fost lăsat pradă șacalilor în ultimul deceniu și jumătate.
Partidele trebuie să se rupă definitiv și irevocabil de trecut, nu să se rupă în două. Altfel, Constanța va rămâne un oraș al camorrei.
Cancerul Constantei este acest grup de „afaceristi„ protejat si sustinut de „alesii„ PSD