Locuitorii municipiului Constanța trebuie să plătească 199 de lei pentru un abonament de parcare în zona 2, adică în tot orașul, cu excepția centrului. Cu alte cuvinte, îți lași mașina în fața casei, în spatele blocului sau pe o alee dosită, plătești 199 de lei pe an. Sau, dacă nu vrei așa, poți achita un tarif pe oră, de 1 lei, ceea ce înseamnă aproape 9.000 de lei pe an. Evident, regulamentul este făcut în așa fel încât să ne forțeze pe toți să cumpărăm acel abonament.
Vă propun să comparăm astăzi regulamentul de parcare din Constanța cu cel din Bruxelles, capitala Belgiei, recunoscută și drept capitală a Europei, locul unde își au sediul atât Comisia Europeană, cât și NATO. Un oraș cu circa 170.000 de locuitori.
Potrivit site-ului oficial, rezidenții pot parca în sectorul în care se află locuința lor fără să afișeze un card albastru în parbriz (o modalitate care nu există în Constanța pentru a arăta că ai plătit parcarea) și fără să utilizeze parcometrele. Pot aplica și cei cu mașini din alte orașe, care demonstrează că au treabă în Bruxelles, dar nu vor obține un permis pe o perioadă mai mare de 3 luni.
Șocul vine când ne uităm la tariful acestor abonamente. Pentru prima mașină, este de numai 10 euro pe an. Pentru a doua mașină, este de 50 de euro, iar pentru a treia mașină este de 250 de euro. Pentru a patra nu mai poți obține acest tip de parcare.
Așadar, în Constanța pentru prima mașină costă de 4 ori mai mult.
Centrul orașului Bruxelles este împărțit în două zone: verde și portocaliu. În zona verde se poate parca nelimitat și costă 50 de cenți pentru prima jumătate de oră, 50 de cenți pentru a doua jumătate, 2 euro pentru a doua oră și 1,5 euro pentru fiecare oră suplimentară. În zona portocalie se poate parcare cel mult două ore și costă 50 de cenți pentru prima jumătate de oră, 50 de cenți pentru a doua jumătate, 2 euro pentru a doua oră.
Locuitorii din Bruxelles câștigă mult mai bine decât cei din Constanța. Potrivit site-ului de specialitate numbeo.com, salariul mediu net în Constanța este de 2.665 de lei pe lună, în timp de în Bruxelles este de 11.850 de lei pe lună, adică de 3,44 ori mai mari.
Avem însă un lucru în comun. Pentru a verifica dacă s-a plătit parcarea, la noi, ca la ei, se vor folosi mașini cu camere de luat vederi la 360 de grade. Ca cele de la Google.
Vă recomandăm și:
Cum se parchează în țările care au descoperit apa caldă și de ce e Constanța altfel
COMPLETARE:
,,Cu alte cuvinte, îți lași mașina în fața casei, în spatele blocului sau pe o alee dosită, plătești 199 de lei pe an „. Asta dacă locul unde STATIONEZ e marcat ca fiind PARCARE.