Zece soldați români morți în timpul Primului Război Mondial vor fi reînhumați

razboi-mondial

Sâmbătă, 15 octombrie, începând cu ora 8:00, IPS Teodosie va sfinţi pictura şi clopotniţa bisericii „Sf. Gheroghe” din Adamclisi, iar apoi va oficia Sfânta Liturghie.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1898, iar sfinţirea a avut loc în anul 1907. În ultimii 3 ani au avut loc ample lucrări de renovare.

După Sfanta Liturghie ierarhul Tomisului va săvârşi slujba reînhumarii a 10 soldaţi români din Primul Război Mondial, care erau îngropați într-o groapă comună în curtea bisericii. Aceștia au fost descoperiți toamna trecută, când s-a săpat fundaţia noii cantine sociale a parohiei. Specialiştii de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa sunt de părere că aceştia au murit în urma bătăliilor dintre români şi bulgari din perioada septembrie-octombrie 1916, ce au avut loc chiar în acea zone. Soldaţii au fost recunoscuţi după uniforma specifică, dar şi după alte semnalmente, cum ar fi embleme sau nasturi cu simboluri naţionale româneşti. După felul în care au fost găsiţi ostaşii, se crede că la îngropare nu s-a săvârşit nici un ritual religios, condiţiile fiind cele de război. Timp de un an osemintele au fost aşezate în biserică, într-un spaţiu special amenajat, iar sâmbătă vor fi înhumate, după rânduiala creştin-ortodoxă, într-o criptă din curtea bisericii.

Notă: Inițial, dintr-o eroare strecurată în comunicatul de presă, titlul a fost: ”Zece soldați români morți în timpul Primului Război Mondial vor fi reînhumați”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Preoții ies în stradă. Procesiune de Sfânta Parascheva

mie oct. 12 , 2016
Vineri, 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o cinsteşte pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, ale cărei moaşte se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Sfânta Parascheva este şi ocrotitoarea Oraşului Năvodari, dar şi a celei mai vechi biserici din oraş, cu același hram. Astfel, joi, 13 octombrie, începând cu ora 18:00, […]
IPS Teodosie

V-ar putea interesa și: