Primarii din ultimii 20 și ceva de ani ai Constanței nu au reușit să facă un lucru aparent simplu: un parc nou. Nici Radu Mazăre, nici Decebal Făgădău, nici Vergil Chițac (cel puțin până acum). Ar părea imposibil ca un om obișnuit să reușească. Totuși, imposibilul s-a produs. Cătălin Filișan, președinte al Asociației Constanța Restart (și decan al Baroului Constanța) a construit un parc. Nu singur, ci împreună cu o echipă, cu peste o mie de voluntari, cu sponsori și cu sprijinul Universității Ovidius.
A vorbit despre proiect, greutățile întâmpinate, motivație și proiecte de viitor în emisiunea „Realitatea locală”, la Dobrogea TV.
„Să faci un parc în Constanța părea un lucru greu de imaginat. Astăzi, după doi ani de la plantarea primului copac, avem o certitudine, că acest lucru se poate realiza. În 2018, cam toată lumea comenta pe Facebook. Am spus că este momentul ca, în zona civică, să inițiem un proiect, ca prin munca noastră să realizăm ceva ce ne-am fi dori cu toții. Evident, ne dorim cu toții să avem un parc în care să mergem cu copiii. Nu știam atunci concret ce înseamnă să construiești și tot ce a însemnat din punct de vedere juridic, pentru că, deși sunt decanul Baroului de avocați din Constanța, nu mă mai confruntasem cu astfel de situații. Le-am învățat pe toate din mers, le-am rezolvat. Parcul este plin de copiii.”
Cătălin Filișan
N-a fost ușor. Patru luni n-a plouat deloc, iar copacii riscau să moară. Voluntarii i-au îngrijit ca pe niște copii mici. S-a pus accent pe calitate. De pildă, s-a pus mare atenție pe mobilierul urban, să fie rezistent și frumos. Copacii au fost aleși de un peisagist, ca să se potrivească perfect între ei și cu mediul. Patru cedri, plantați în cele patru colțuri, au fost aduși din Italia.
Un amănunt pe care nu o să-l vedeți în emisiune, ca să vă dați seama de pasiunea cu care s-a lucrat. Cu o seară înainte de inaugurare, firma care monta gazonul și-a dat seama că îi mai lipsește o mică bucată. Reprezentantul acesteia s-a suit în mașină, a condus noaptea până în Brașov, de unde cumpărase inițial gazonul, și s-a întors la timp pentru a-l monta înainte de inaugurarea oficială.
Parcul este sigur: este supravegheat video, imaginile ajung la dispeceratul Universității Ovidius.
N-a fost ușor nici să strângă banii necesari. Am întrebat cât a costat. Calculele nu s-au terminat încă, dar este vorba de multe sute de mii de lei. Spre 1 milion. Niciun membru al asociației nu a ținut vreun leu pentru el. Singura cheltuială a fost cea cu contabilul.
Dacă n-ar fi fost pandemia, l-ar fi terminat mai repede. Cam într-un an.
Cătălin Filișan vorbește cu pasiune și optimism despre Constanța. E molipsitor. După o emisiune cu el, începi să crezi – așa cum crede el – că orașul acesta poate fi reparat, că nu este distrus iremediabil după 20 de ani de urbanism haotic și jaf organizat.
Dacă ar putea să schimbe ceva la Constanța, ar schimba mentalitatea:
„Mentalitatea care ne face să aruncăm pe jos o hârtie, mentalitate care ne face să nu ne mai interese ce e în fața blocului, atunci când intrăm în casă. De aici aș porni, aș schimba mentalitățile. Știu că e greu, dar nu cred că e imposibil. Cred că civilizația se învață.”
Și face ce spune. A plantat mai multe flori în fața Baroului. Le-a pus de fiecare dată la loc, cu speranța că doamna care le-a furat nu o va mai face. Căci trăim într-un oraș în care se fură flori.
Are și un mesaj important pentru cei care folosesc parcul: să aibă grijă de el, pentru că este parcul nostru, al tuturor.
Evident, l-am întrebat și dacă dorește să candideze la o funcție publică, să intre în politică. Să reintre, de fapt. A fost, acum mulți ani, consilier local. Nu vrea. Dacă ar fi vrut, ar fi avut o oportunitate excelentă anul trecut. Dacă și-ar dori, ar fi un candidat redutabil.
Are și alte proiecte. A spus că nu a venit încă timpul să le prezinte. Unul e legat de spații verzi, altul de sport, și ambele sunt complexe – atât mai putut să smulg de la dumnealui.
L-am felicitat în emisiune pentru proiectul dus la capăt. O fac, și aici, public. Merită.
Pentru cine nu știe încă: parcul este amplasat în fața Universității Ovidius.
Emisiunea poate fi urmărită mai jos.
Sursă foto colaj: Facebook Cătălin Filișan, captură Claboo Media
se pare ca tot initiativa privata functioneaza; grija primariei este sa aglomereze traficul.