Castelul de nisip al Asociației Constanța Altfel, dărâmat de judecători. Asociația, amendată cu 500 de lei, spune că n-are bani să plătească

Felicia Ovanesian și Vergil Chițac, fondatori ai Asociației Constanța Altfel, au pierdut procesul intentat grupului de firme condus de omul de afaceri Grigore Comănescu, pentru blocul din imagine

O putem spune clar și răspicat acum: Asociația Constanța Altfel a construit un castel de nisip, care acum s-a prăbușit.

Dacă vă aduceți aminte, asociația fondată de cei care conduc în prezent Constanța, Vergil Chițac și Felicia Ovanesian, s-a remarcat prin lupta dusă împotriva anumitor investitori imobiliari. Subliniem: ANUMITOR investitori. Acestora le atacau PUZ-urile în instanță, despre aceștia aminteau în luări de cuvânt publice. Pe alții, însă, chiar dacă au construit blocuri fără locuri de parcare suficiente, lipite de case, fie i-au ignorat (spunând că nu au oameni suficienți să deschidă atâtea procese), fie i-au apărat în instanță, împotriva primăriei condusă de Decebal Făgădău! Pentru asta găseau timp și oameni.

Așa s-a întâmplat și în cazul procesului deschis de Asociația Constanța Altfel împotriva blocului construit de omul de afaceri Grigore Comănescu, proprietarul grupului de firme Comprest Util – Somaco Construct – Dobrogea Asfalt, pe bulevardul Lăpușneanu. De ce era acesta inamicul asociației? Unul din motive este, în opinia noastră, că firmele acestui au asfaltat o porțiune din bulevardul Tomis, înainte de alegerile locale. Firmele sale au fost selectate de pe site, având în vedere prețurile oferire. Primarul de atunci promisese asfaltarea, dar nu era în stare să o facă. Pentru firmele lui Grigore Comănescu, era o joacă să toarne asfalt pe o porțiune de bulevard. A terminat în timp record, a făcut o lucrare de calitate, iar Făgădău – poate și datorită acestui lucru – a câștigat alegerile. Vergil Chițac le-a pierdut, iar Felicia Ovanesian nu a mai avut șansa să devină city manager, lucru care s-a întâmplat 4 ani mai târziu. La momentul acela, Grigore Comănescu a declarat că nu face politică, nu susține niciun candidat și că își dorea, ca locuitor al orașului, că vadă toate străzile asfaltate în acel mod, din punct de vedere al calității.

Veți spune că e un bloc construit pe spațiu verde, lipit de cel vecin. Nu e așa, și vă spun asta pentru că făcut o solicitare către firma care îl construiește pentru a afla situația reală și de la fața locului. Terenul a fost cumpărat de la primărie, cu circa două milioane de dolari, în 2004, o sumă imensă la acea vreme. Ce credeți? Destinația sa era curți construcții, exista PUZ pentru un bloc.

Distanța dintre blocuri respectă întru totul normele legale și coeficienții de însorire. Au fost locatarii deranjați de bloc? E drept, nu mai aveau vedere frontală la bulevard. Au fost atât de deranjați încât nimeni nu a atacat construcția în instanță. A făcut-o însă Asociația Constanța Altfel, care a cerut anularea PUZ-ului.

Blocul văzut din spate

Am văzut la subsol că blocul are inclusiv adăpost atomic, ce poate fi folosit, Doamne Ferește, în caz de nevoie, nu numai de locuitori.

Procesele durează de ani buni. Anul trecut, Înalta Curte de Justiție a României a dat o hotărâre care nu mai permite ONG-urilor să inițieze acțiuni în care nu sunt vizate direct. Cu alte cuvinte, nu mai poți ataca orice PUZ, dacă nu ai un interes direct, dacă nu locuiești acolo. În înțelepciunea lor, judecătorii de la Înalta Curte au sesizat, probabil, că multe din aceste procese sunt fie folosite politic, fir arme de răzbunare.

După această decizie, Constanța Altfel a pierdut definitiv, la Curtea de Apel Galați, procesul în care ceruse anularea autorizațiilor de construire ale Comprest Util.

Asociația nu a renunțat. A găsit o singură persoană care locuia în împrejurimi și care a declarat că este deranjat de bloc. Acesta a depus o cerere de intervenție și a cerut, nici mai mult, nici mai puțin, demolarea blocului. N-am aflat exact ce îș deranja, pentru că el locuia la etajul 9 al unui bloc din zonă, iar cel construit de Comprest Util are mai puțin de 9 etaje.

În luna martie 2021, magistrații au decis să îl scoată din speță, pe motivul lipsei calității procesuale active.

Să vă mai spunem ceva: Vergil Chițac și Felicia Ovanesian nu s-au oprit la atacarea PUZ-ului, ci au mers mai departe. Au atacat pe cale separată și autorizațiile de construire ale Comprest Util și au înscris litigiile la Cartea Funciară, ceea ce practic a pus stop vânzărilor de apartamente. Cine mai dă bani dacă apare un litigiu înscris în Cartea Funciară?

Partea cea mai interesantă însă de-abia acum urmează. Văzând că pierd proces după proces, Asociația Constanța Altfel a recuzat magistrați. A recuzat chiar un magistrat care fusese desemnat, aleatoriu, să judece cerere de recuzare! La un moment dat însă, paharul s-a umplut. O judecătoare a Tribunalului Constanța a făcut ceva ce nu am mai văzut într-o sală de judecată: a acuzat asociația că ar avea magistrații ei eligibili, urmărind să îndrepte dosarul către aceștia!

Judecătoarea a amendat, pe aceste motive, Asociația Constanța Altfel cu suma de 500 de lei.

Asociația a făcut cerere pentru anularea amenzii, pe motiv că nu are bani să plătească. Vergil Chițac și Felicia Ovanesian s-au retras din asociație, dar e curios că nu găsesc prin buzunare 500 de lei pentru a achita o amendă, în condițiile în care cea din urmă are o declarație de avere care îi face pe foarte, foarte mulți români invidioși. De pildă, și-a împrumutat partenera din firmă cu 200.000 de euro. Asta înseamnă cam 986.000 de lei, adică de aproape 2.000 de ori mai mult decât amenda primită.

Asociata Feliciei Ovanesian, Cristina Toxin, fost judecător, i-a spus omului de afaceri in instanță că, dacă nu îi place cum gândesc ei, poate să plece din Constanța! Înțelegem că asociația consideră că orașul nu are nevoie de investitori, de oameni care plătesc zeci de milioane de euro impozite și taxe, care dau de muncă, direct și indirect, la mii de persoane.

Pe 11 iunie 2021, Tribunalul Constanța a respins acțiunea asociației ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

Ce se va întâmpla de acum înainte?

Am mai scris faptul că, în Cluj, un ONG care acționa asemănător a fost dat în judecată de investitor pentru recuperarea prejudiciilor. În cazul de față, la un calcul sumar, făcut de noi, ajungem la sume foarte mari. Sume pe care firma le-a putea cere ca despăgubiri. ONG-ul din Cluj, Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, a pierdut și a fost bun de plată.

Am încercat să-l contactăm pe omul de afaceri pentru un punct de vedere referitor la acest proces, dar nu am reușit.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Castelul de nisip al Asociației Constanța Altfel, dărâmat de judecători. Asociația, amendată cu 500 de lei, spune că n-are bani să plătească

  1. cind justitia e mina in mina cu acuzatii ce poti face ? te lupti cu morile de vint Si tot pe tine te acuza lumea ca nu faci nimic Oamenii psd-ului si a lui mazare inca mai sint la putere

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Restricții totale de trafic rutier pe un tronson al străzii Unirii din Constanța

mie iun. 16 , 2021
Zona carosabilă aferentă tronsonului delimitat de strada Zorelelor și strada Locotenent Gheorghe Economu din municipiul Constanța se află în plin proces de reabilitare. După finalizarea lucrărilor de frezare a carosabilului, echipele Confort Urban vor interveni joi, 17 iunie și vineri, 18 iunie, cu utilaje pentru turnarea asfaltului, circulația autovehiculelor fiind […]
strada Unirii constanța

V-ar putea interesa și: