Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată marți, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial.
Decizia a fost aplaudată de politicienii constănțeni. Am văzut mesaje în care se bat cu pumnul în piept mulți USR-iti, unii PNL-iști. PSD e preocupat să critice Guvernul, AUR e cu teoriile conspirației.
S-au bucurat ca niște copii care au primit o jucărie nouă, frumoasă și scumpă.
„Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una din cele mai de preț comori ale istoriei vechi a românilor.”, spune însuși viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu, USR.
„Guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, a depus încă din ianuarie 2020 cererea de listare în patrimoniul mondial UNESCO, procedură stopată anterior de guvernul Dăncilă. Peisajul Cultural Minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (127-106 î.Hr.)”. De asemenea, el conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.”, a scris și Bogan Bola, PNL.
„La 65 de ani de prezență românească în UNESCO, Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial! Vorbim despre una din cele mai de preț comori ale istoriei vechi a românilor, iar înscrierea peisajului cultural minier Roşia Montană în lista siturilor protejate de reprezintă o victorie a tuturor celor care au dat dovadă de implicare civică.
Pentru oamenii de acolo, lucrurile nu sunt așa de roz. Decizia UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru țară, spune Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană, transmite Digi24.ro
„Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a spus Furdui.
Aceasta în condițiile în care localitatea a fost grav afectată de inundații și multe case sunt avariate, a adăugat primarul.
„Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a adăugat el.
Furdui spune că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale și birocrație”.
„Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut”, a adăugat el.
„Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roșia Montană, nu le vedem în momentul de față”, a mai spus Furdui.
El a spus că va cere fonduri de la autorități în acest sens.
Primarul adaugă că mare parte din comunitate nu-și dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, așa cum a fost făcut proiectul, și că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.
Observație: județul Constanța nu are nici sit UNESCO.
Sursă foto: Digi24