Constănțenii pot cumpăra mai multe ore de parcare în centrul orașului decât olandezii

Olandezii preferă să se deplaseze cu bicicletele

Parcarea în centrul municipiului Constanța costă 4 lei pe oră. E scump sau nu?

Haideți să facem o comparație cu un oraș civilizat și bogat din Europa. Cu Amsterdam, Olanda.

În Amsterdam, parcarea în centru costă nu mai puțin de 7,5 euro pe oră. Este mult mai mult decât în Constanța, dar nu se plătește 24 de ore din 24, ca la noi, ci numai între orele 9.00 și 24.00, de luni până sâmbătă, și între orele 12.00 și 24.00, duminică. Așadar, pentru a parca 4 săptămâni în centru, un olandez are nevoie de 3.060 de euro. Salariul mediu net în Amsterdam este de 3058 de euro în mână, potrivit Numbeo.com. Așadar, un salariu mediu nu este de ajuns pentru a parca o lună în centru.

În Constanța, o zi de parcare în centru costă 94 de lei pentru 24 de ore (4 lei pe oră, prima jumătate gratuit). Tot atât costă și în Mamaia. Pentru a parca 4 săptămâni în centru, un constănțean are nevoie 2632 de lei. Salariul mediu net în Constanța este de 2772 de lei în mână, potrivit sursei citate. Așadar, un salariu mediu este de ajuns pentru a parca o lună în centru.

Prețul mare al parcării, dar și un sistem excelent de transport în comun, precum și numeroasele piste de biciclete (de multe ori, doar niște dungi trase pe asfalt) a făcaut ca mașinile să fie folosite foarte puțin în centrul orașului din Țările de Jos.

Cei care ajung în Amsterdam cu mașina au însă la dispoziție parcări de tip Park and Ride. Lași mașina acolo și mergi cu mijloacele de transport în comun în centru (tramvai, metrou). Te costă numai 8 euro pe oră, dar nu poți parca mai mult de 4 zile. Constanța nu are nicio parcare de acest tip.

O altă diferență este că în Olanda, în ceea privește parcările rezidențiale, nu se aplică principiul „primul venit, primul servit”, ca în Constanța.

Vă recomandăm și:

Cum se parchează în zona 2 din municipiului Constanța

USR rămâne la modelul Mazăre; nu vrea să aplice sistemul european de parcare rezidențială și în Constanța

Au început să dispară locurile de parcare de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din Constanța

Un șofer și-a scos numerele ca să nu mai plătească parcarea în Mamaia. Acum va scoate din buzunar mult mai mulți bani


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

5 comentarii la “Constănțenii pot cumpăra mai multe ore de parcare în centrul orașului decât olandezii

  1. Comparația este forțată. În Amsterdam costul per ora de parcare în centru este mare pentru a nu aduce trafic suplimentar generat de turiști. În 2019 (pre-pandemie) se estimează că au fost peste 20 de milioane de turiști în Amsterdam. Nu putem compara cu Constanța, unde în 2019 au fost cca 1.3 milioane de turiști în tot județul (conform Direcției Județene de Statistică).

    Pentru rezidenți, parcarea în centru este de cca 300 de euro per 6 luni. Ei nu plătesc la oră.

    Locuitorul din Amsterdam care are nevoie să ajungă în centru cu treabă are la dispoziție un sistem de transport în comun foarte bine pus la punct, dacă nu vrea sau nu poate să meargă cu bicicleta. Ba chiar transportul cu ferry-ul este gratuit pentru biciclete, mopede și persoane pedestre (cei care locuiesc în Amsterdam Noord sunt încurajați să vină cu ferry-ul în zona centrală cu bicicleta sau pe jos, nu să ocolească cu mașina).

  2. Cred ca la paragraful din art despre pretul parcarii in P&R ati vrut sa ziceti 8 euro pe zi … Nu 8 euro pe ora. In rest, diferentele culturale, cele de infrastructura si restul, nu suporta comparatie ! Cred ca adaptarea solutiilor si preturilor difera de la stat la stat. Cat despre orasul nostru, am fi dorit sa vedem intai solutiile alternative si abia apoi preturi comparabile cu cele europene.

  3. ai gasit cu ce sa faci comparatie. cu Amsterdam, un oras plin de canale. acolo ai nevoie de o barca. cu masina mai tiptil. sunt parcari amenajate la intrarea in oras unde iti poti lasa masina ca sa nu mai fie nevoie sa aglomerezi orasul.

  4. acol o fiecare familie are cel putin doua biciclete Este un adevarat cult pentru asta Noi sintem mai puturosi si se vede si in felul in care parcam : cit mai aproape de tinta Sint multi care daca s-ar putea ar urca cu masina pina la usa apartamentului Clar e vorba de o cu totul alta abordare a vietii Alta civilizatie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Conferința științifică internațională „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră” – concluzii

lun aug. 16 , 2021
La 13 august 2021 s-au desfășurat, la Mănăstirea Dervent, localitatea Ostrov, județul Constanța, lucrările Conferinței științifice internaționale „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră”, eveniment organizat de către Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House”, în colaborare cu Mănăstirea Dervent, Asociația „Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” – Filialele […]

V-ar putea interesa și: