În județul Constanța s-au efectuat, în ultimele 24 de ore, 178 de teste antigen rapide și 432 de teste RT-PCR. În total, 610 teste. Sunt datele comunicate de Prefectura Constanța și includ atât testele făcute în unitățile medicale publice, cât și în cele private.
E mult, e puțin? Ca să nu fim subiectivi, haideți să vedem ce se întâmplă într-un județ similar, ca număr de populație, cu al nostru: Cluj. Acolo, în ultimele 24 de ore s-au efectuat un număr total de teste 2.303 din care 270 diagnostic grupe de risc, 326 teste efectuate la cerere și 1.707 teste rapide.
„Până în acest moment s-au realizat 676.612 de teste, la nivelul județului Cluj.”, spun reprezentanții prefecturii. În Constanța nu știm câte teste s-au făcut de la începutul pandemiei.
Așadar, în Cluj se testează de aproape șase ori mai mult.
Apropo, la ei au fost descoperite 182 de cazuri, la noi 193.
De ce se testează mai mult acolo? Nu știm să vă spunem exact, pentru că Prefectura Constanța nu prezintă cifre detaliate, pe grupe de risc, teste la cerere și rapide. E clar însă că în Cluj că diferența foarte mare este la testele rapide: 1.707 acolo.
Dincolo de această comparație stau faptele. În Constanța nu se verifică nici măcar persoanele care au intrat în contact direct cu o persoană depistată pozitiv. DSP va face o anchetă epidemiologică prin telefon, va stabili contacții și va emite o decizie de carantinare pe care o va transmite pe email. Și apoi va trimite Poliția Locală să vă verifice.
Nu testează nici dacă este vorba despre un copil care a fost în colectivitate sau un bătrân. Explicați-i unui elev că este obligat să stea acasă dacă a fost 15 minute lângă o persoană depistată pozitiv, chiar dacă nu are niciun simptom și poate fi negativ.
Dacă s-ar testa mai mult, s-ar întâmpla două lucruri. Pe de o parte, numărul celor găsiți pozitiv ar crește, iar odată cu depășirea unui anumit prag, s-ar impune restricții. Pe de altă parte, volumul de muncă al celor de la Ambulanță și DSP ar crește exponențial. Aceștia sunt deja suprasolicitați, după aproape doi ani de pandemie. E posibil să nu facă fizic față la toate sarcinile și nu li s-ar putea reproșa nimic. Dimpotrivă.
Ar fi un lucru pozitiv și pentru că cei care ar fi pozitivi ar putea obține acel certificat verde, care ne va fi din ce în ce mai necesar.
Dincolo de toate acestea, rămâne un fapt: testăm puțin. Și, cel mai important, nu testăm când trebuie.
Ca să câștigi o luptă trebuie să știi cu ce ai de-a face, cine este dușmanul, cât de numeros este și cum acționează. Noi nu știm.
P.S. Fenomenul este național (cu mici excepții). „În conformitate cu datele prelucrate de MedLife în studiile medicale publicate de-a lungul acestui an, din cauza testării mult reduse la nivel naţional, cifrele oficiale de infectare sunt de 5-7 ori mai mici decât cele reale. Dacă am extrapola aceste rezultate la un număr zilnic de 4-5.000 cazuri, cifra reală a infectărilor în România ar putea fi peste valoarea de 25.000 cazuri noi pe zi.”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife Group.