Un bărbat a descoperit ecent că a rămas fără 27.000 de lei. Omul avea banii pe card. Și-a pierdut portofelul, banii erau în card, iar pe spatele acestuia era scris PIN-ul. Poliția a găsit făptașii, dar până la recuperarea pagubei e cale lungă. De fapt, în astfel de cazuri, de prea puține ori sunt recuperați toți banii.
Cum putem preveni astfel de fapte? Există câteva măsuri pe care putem să le luăm.
În primul rând, nu notați PIN-ul pe spatele cardului. E ca un fel de invitație pentru hoți, dacă îl pierdeți. E, dacă creți, ca și cum ați lăsa cheia în ușă, pe din-afară.
Nu dezvăluiți nimănui codul PIN, în nicio situație. Banca nu vi-l va cere niciodată. Codul PIN este secret, nu trebuie să-l știți decât voi.
Nu folosiți un PIN prea simplu. Unele din cele mai uzitate sunt: 1234, 1111, 0000, 1212. Sunt unele din primele combinații pe care le vor încerca hoții.
Setați limite pentru retragerile de numerar. Puteți seta o limită pe zi, de câteva mii de lei. Rareori veți avea nevoie de mai mult cash. Unele bănci fac automat acest lucru. Astfel, chiar dacă ați pierdut cardul și cineva ghicește PIN-ul, paguba va fi mai mică. Dacă vreți să scoateți mai mult cash sau să faceți o cumpărătură mai mare online, banca poate ridica această limită temporar.
Nu țineți sume mari pe card. Nu vă ajută cu nimic. Dacă aveți 30.000 de lei, îi puteți depune într-un depozit bancar. Dobânzile sunt mici, dar sunt mai mari decât nimic – ce obțineți de obicei din contul de card. Deschiderea unui depozit se poate face online, nu e mare bătaie de cap. Evident, există și alte modalități de investiție, dar nu discutăm aici despre ele.
Un sfat: vă puteți comanda un card de cumpărături, care vă oferă și puncte bonus. Țineți acolo o sumă relativ mică, pe care o alimentați constant din cardul principal. Dacă vi se fură, hoții nu vor avea acces la economiile voastre. În plus, veți vedea că punctele acelea se adună și le veți putea folosi pentru ce doriți. Oricum banii îi cheltuiți.