O femeie a fost violată pe linia de metrou Market-Frankford din Philadelphia, SUA, deși se afla într-o cabină cu alți pasageri. Niciunul nu a sunat la 911, scriu ziariștii din SUA.
Fapta a fost adusă la cunoștință de operatorul liniei de metrou și a fost condamnată de șeful poliției din Upper Darby, unde a avut loc atacul.
„În opinia mea, au existat mulți oameni care ar fi trebuit să intervină, cineva ar fi trebuit să facă ceva”, a spus superintendentul de poliție Timothy Bernhardt. „Faptul că nimeni nu a făcut-o vorbește despre unde suntem, ca societate, și despre cine ar permite ca așa ceva să aibă loc. Deci este îngrijorător”.
Într-o declarație de presă dată la două zile după, operatorul de transport a spus că „oricine asistă la o urgență” trebuie să o raporteze imediat.
„Atacul a fost observat de un angajat SEPTA, care a sunat la 911, permițând ofițerilor SEPTA să răspundă imediat și să-l rețină pe suspect în fapt”, a spus agenția. „Au existat și alte persoane în tren care au asistat la acest act oribil și s-ar putea să fi fost oprit mai devreme dacă un călător a sunat la 911”.
Atacul a avut loc în jurul orei 22:00. în timp ce trenul se îndrepta spre vest spre Upper Darby, potrivit lui Bernhardt.
Suspectul, Fishton Ngoy, în vârstă de 35 de ani, este în prezent în închisoarea județului Delaware acuzat de viol, agresiune indecentă și alte infracțiuni. Cauțiunea a fost stabilită la 10% din suma 180.000 de dolari. Se crede că Ngoy este fără adăpost, a spus poliția.
Bernhardt a declarat că atacul a fost surprins în întregime în filmul de supraveghere și că analizează filmările, în parte pentru a se uita la pasageri.
A mai afirmat că nu este sigur dacă alți pasageri au urmărit asaltul și l-au ignorat sau dacă s-au temut să intervină.
„Erau alți oameni în metrou”, a spus Bernhardt.
Potrivit dosarelor instanței, Ngoy a fost condamnat pentru posesie de droguri într-o arestare din 2015 în județul Delaware și a fost arestat din nou în 2020 și la începutul acestui an în Philadelphia și județul Delaware pentru acuzații care includeau beția publică, rezistența la arestare și scalarea biletelor.
În cea mai recentă arestare, el este reprezentat de Philadelphia Defender Association, care oferă avocați persoanelor prea sărace pentru a angaja unul.
Sindromul trecătorului
De ce nu a intervenit nimeni?
Una dintre explicații este așa-numitul sindrom al trecătorului sau sindromul Genovese.
Kitty Genovese, o tânără din New York, a fost jefuită, bătută, violată și ucisă. Se întâmpla în 1964, chiar pe strada pe care locuia. 38 dintre vecinii săi au auzit strigătele ei de ajutor și au văzut tragedia. Unul singur a strigat, la un moment dat, către atacator să o lase în pace. Niciunul nu a sunat la poliție. Psihologii au încercat să înțeleagă de ce. Explicația lor poartă acum denumirea „sindromul Genovese“.
Doi psihologi de la Columbia University și New York University, Bibb Latane și John Darley, au studiat ceea ce ei numesc „problema spectatorului“. Studiul este citat în excelenta lucrare „The Tipping Point“, a lui Malcolm Gladwell, autor din care am mai citat de-a lungul timpului. Ei au descoperit că: „factorul cel mai important care dictează comportamentul de întrajutorare este numărul de martori prezenți la evenimentul respectiv“.
Pentru a demonstra acest lucru au realizat două experimente. În primul au cerut unui subiect, aflat singur într-o cameră, să simuleze un atac de epilepsie.
„Atunci când în camera alăturată se afla numai o persoană care asculta, aceasta se grăbea să vină în ajutorul subiectului în 85% din cazuri. Însă atunci când subiecții credeau că în afara lor mai există încă patru persoane care sunt martore la criza de epilepsie, ele veneau în ajutorul subiectului respectiv în numai 31% din cazuri“, scrie Gladwell.
Într-un alt experiment, oameni care vedeau ieșind fum de sub ușa unui apartament au raportat incidentul în 75% din cazuri dacă erau singuri, dar numai în 38% din cazuri dacă făceau parte dintr-un grup.
„Cu alte cuvinte, atunci când oamenii sunt într-un grup, responsabilitatea acțiunii este oarecum difuză. Ei presupun că va suna altcineva sau presupun că, dacă nimeni nu acționează, aparenta problemă nu constituie realmente o problemă“, afirmă Gladwell.
porno live ! de ce ar fi stricat filmul ?