România vrea să înlocuiască termocentralele pe cărbune cu microcentrale nucleare americane

Astăzi, Reprezentantul Special al Președintelui SUA pe probleme climatice John Kerry și Președintele României Klaus Iohannis au anunțat intenția României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR). Prin faptul că utilizează prima această tehnologie inovatoare, ecologică, de proveniență americană, România face un pas înainte– dar totodată un salt tehnologic uriaș – pentru a promova măsurile climatice și accesul la energie curată într-o zonă esențială a Europei și în lume. Acest efort în valoare de miliarde de dolari evidențiază ingeniozitatea americană, creează mii de locuri de muncă în ambele țări, consolidează securitatea energetică a Europei, sprijină cele mai înalte standarde în materie de siguranță, securitate și neproliferare nucleară și, important de știut, contracarează criza climatică prin energie curată.

Multe state identifică energia nucleară drept o componentă cheie în planurile lor cu privire la climă. Reactoarele SMR presupun costuri scăzute, scalabilitate și flexibilitate și sunt ușor de integrat cu alte surse de energie curată. Pot fi amplasate în funcție de nevoile specifice ale rețelei energetice naționale și există posibilitatea măririi capacității lor așa cum dictează cererea. De asemenea, pe lângă producția de energie, reactoarele SMR pot să joace și un rol esențial în decarbonizarea sectoarelor unde emisiile de carbon sunt greu de redus. Pot fi folosite pentru producția de hidrogen, energie termică utilizată în procese industriale și de apă desalinizată pentru a respecta cotele privind decarbonizarea, standardele de calitate a aerului și nevoile de apă curată.

„Acest pas inițial, vizionar, al României va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa. Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care șapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unități de producție a energiei de bază și pentru a crea locuri de muncă pentru aceiași angajați. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente.”, au declarat reprezentanții Ambasadei SUA în România.

Înlocuirea termocentralelor pe cărbune cu centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) NuScale în funcție de locul de amplasare.

Beneficii

  • Soluțiile centralelor SMR scalabile ale NuScale pot satisface o gamă largă de nevoi de energie curată, pot fi optimizate pentru a se adapta unor necesități variate de înlocuire a unei termocentrale pe cărbune și pot fi amplasate în diverse zone geografice.
  • Operațiunile flexibile, capacitatea de a-și regla cantitatea de energie furnizată în funcție de cerere și factorul de capacitate >95% ale NuScale oferă energie curată, disponibilă oricând și facilitează integrarea rețelei cu surse regenerabile de energie.
  • Modelul flexibil de implementare al tehnologiei NuScale și portofoliul de produse (configurații cu câte 4 – NPM (module), 6 -NPM, 12- NPM) pot oferi unei regiuni capacitatea de a utiliza un model de administrare de flotă pentru implementările de centrale de mari dimensiuni, precum și înlocuiri de termocentrale pe cărbuni de diferite mărimi (de exemplu, o tehnologie identică poate fi implementată pentru o gamă largă de nevoi energetice).
  • Înlocuirea unei termocentrale pe cărbune cu o unitate similară instalată de centrală SMR NuScale va necesita foarte puține modificări, sau chiar deloc, la nivelul sistemului de transmisie.

FIȘĂ INFORMATIVĂ

Puncte principale

  • Acest anunț reprezintă un progres major despre utilizarea tehnologiilor nucleare emergente în lupta împotriva crizei climatice. Este vorba despre o tehnologie unică, de proveniență americană, care creează mii de locuri de muncă, consolidează securitatea energetică a Europei și contracarează din plin criza climatică.
  • Acest angajament al României permite ca ingeniozitatea Statelor Unite din domeniul progreselor nucleare să fie adusă într-o zonă esențială a Europei, posibil cu doi ani în avans față de orice alt loc din lume. România este în prezent un lider și un model la nivel regional, iar angajamentul său de a combate criza climatică – prin utilizarea tehnologiei americane – subliniază cât de puternic este parteneriatul româno-american.
  • Reactoarele SMR presupun costuri scăzute, scalabilitate și flexibilitate, precum și capacitatea de a veni în completarea altor surse de energie curată. Au nevoie de foarte puțin spațiu pe sol, pot fi amplasate în funcție de nevoile specifice ale rețelei energetice a unei țări și oferă posibilitatea măririi capacității după cum dictează cererea.
  • De asemenea, pe lângă producția de energie, reactoarele SMR pot să joace și un rol esențial în decarbonizarea sectoarelor unde emisiile de carbon sunt greu de redus. De exemplu, energia nucleară poate fi folosită pentru producția de hidrogen curat, energie termică utilizată în procese industriale și de apă desalinizată pentru a respecta cotele privind decarbonizarea, standardele de calitate a aerului și nevoile de apă curată.
  • Reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui termocentralele pe cărbuni. Acestea pot reține forța de muncă angajată, în centralele nucleare, având în vedere că multe dintre locurile de muncă sunt direct transferabile din sectorul minier în cel nuclear, cu o calificare interdisciplinară minimă și un impact economic mai mare.
  • Finanțarea dezvoltării energiei curate, inclusiv a celei nucleare ne va aduce succesul în ceea ce privește decarbonizarea. În acest sens, sperăm că Uniunea Europeană va răspunde solicitării copleșitoare a statelor-membre de a include energia nucleară în taxonomia pentru finanțare durabilă.
  • După cum a demonstrat creșterea bruscă a prețurilor energiei în Europa, securitatea energetică este esențială pentru securitatea națională. Schimbarea climatică, a generat, parțial, această criză energetică actuală. Prețurile actuale ridicate ale energiei subliniază nevoia de  a reduce cererea pentru combustibili fosili, de a dezvolta și a utiliza diverse instrumente fără emisii de dioxid de carbon.
  • Acest anunț se bazează pe Acordul interguvernamental încheiat între România și Statele Unite pentru cooperarea în legătură cu Programul nuclear al României, semnat în decembrie 2020, și vine să cimenteze o relație de zeci de ani legată de promovarea energiei nucleare de uz civil.

Detalii

Inovație în domeniul energiei

  • În prezent, la nivel mondial se dezvoltă zeci de reactoare SMR, însă nu s-a construit încă unul și nici nu a fost acordată o licență în acest sens. NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission).
  • Prin această inițiativă, este de așteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării.

Locuri de muncă

  • Fiecare unitate NuScale completă ar necesita o forță de muncă de 270 de angajați, care să lucreze cu normă întreagă, pe posturi de calitate, bine remunerate. Ar putea să faciliteze și retenția de forță de muncă din termocentralele pe cărbune, dat fiind că multe posturi din termocentralele pe cărbune sunt transferabile direct în sectorul nuclear, necesită calificare interdisciplinară minimă și au un impact economic mai mare.
  • Lanțul intern de aprovizionare pentru producția a trei unități NuScale pe an ar putea genera aproximativ 13.500 de locuri de muncă.

Costurile reactorului SMR

  • Conform datelor de la NuScale, costul se poate ridica la 3,5 miliarde de dolari pe gigawatt de energie.
  • Guvernul Statelor Unite a investit peste 450 de milioane de dolari în dezvoltarea și acordarea de licență pentru NuScale.

Sprijinul Statelor Unite acordat României pentru reactor

  • S-a stabilit că România va primi peste 2 milioane de dolari sub formă de asistență tehnică din partea Statelor Unite, pentru a progresa cu obiectivele sale de a deveni un centru regional de educație și formare pe teme care țin de reactorul SMR. Asistența acoperă cooperarea pentru a înființa un simulator SMR la una dintre universitățile de top și sprijinul aferent studiului cu privire la amplasarea reactoarelor SMR, un transfer de bune practici cu deplasare în SUA (de tip „reverse trade mission”) și o serie de seminare pe teme de reglementări aplicabile reactoarelor SMR.
  • Banca de Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a semnat un memorandum de înțelegere cu România, prin care s-a stabilit că se vor explora și identifica opțiuni pentru a face posibilă finanțarea prin EXIM de până la 7 miliarde de dolari.

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon

  • În Statele Unite, energia nucleară reprezintă cea mai amplă sursă de energie care nu eliberează dioxid de carbon și care produce aproape 55% din totalul de energie electrică generată fără emisii de dioxid de carbon. Ca amploare, după hidroenergie, este a doua sursă utilizată la nivel global, la aproximativ 30 %. Reactoarele modulare de mici dimensiuni sunt și fără amprentă de carbon și ar trebui să deschidă noi piețe în sectorul energiei nucleare.

Deșeurile

  • La data de 29 martie 2021, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a publicat rezultatele unui studiu amplu, care a concluzionat că energia nucleară nu dăunează sănătății omului sau mediului mai mult decât orice altă tehnologie de producere a energiei considerată durabilă.

Siguranța

  • Statele Unite pot să își asigure partenerii, în orice moment, că tehnologiile americane sunt proiectate, dezvoltate, construite și utilizate cu respectarea celor mai înalte standarde în materie de siguranță, securitate și neproliferare. Aceste standarde fac posibilă colaborarea internațională fără a ridica problema riscurilor asociate securității sau proliferării.

Caracteristicile reactoarelor americane SMR

Statele Unite dezvoltă centrale nucleare avansate de capacitate de 300 MW sau mai mică și oferă potențial pentru costuri inițiale mai scăzute, o scalabilitate și flexibilitate de amplasare mai mari. Printre vânzătorii din Statele Unite de reactoare SMR, cu sistem de răcire cu apă ușoară, se numără companiile: NuScale, Holtec, Westinghouse și GE-Hitachi. Beneficiile-cheie oferite de tehnologiile americane includ:

  • Tehnologie dovedită: majoritatea reactoarelor SMR au la bază tehnologia reactoarelor cu apă ușoară, care a funcționat cu succes mai bine de 60 de ani. Prin utilizarea tehnologiilor existente, reactoarele SMR reduc ingineria „first-of-a-kind” (primul de tipul său). Reactoarele SMR sunt deja disponibile pe piață – Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission -NRC) a acordat certificare de proiectare pentru primul reactor SMR al companiei NuScale.
  • Modularitate: Modulele sunt construite în fabrică (prefabricate) și pot fi livrate pe cale rutieră sau feroviară, la locul de amplasare, gata de instalare.
  • Flexibilitate sporită: Modulele permit serviciilor de utilități să dimensioneze corect unitățile, în funcție de nevoile lor curente, apoi să crească, după nevoi, capacitatea acestora. Reactoarele SMR se pot cupla cu alte surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile de energie și cele pe bază de combustibili fosili și cu procese industriale, pentru a mări eficiența și stabilitatea rețelei. Reactoarele SMR pot furniza energie pentru aplicațiile de la locurile de amplasare care nu au infrastructura necesară pentru a alimenta unitățile mai ample și pot înlocui centralele electrice cu combustibili fosili scoase din uz de pe siturile dezafectate.
  • Cost mai scăzut și construcție mai rapidă: faptul că sunt fabricate și asamblate în afara locului de amplasare reduce costurile generate de construcție și durata. Design-ul simplu elimină multe dintre sistemele de mari dimensiuni, complexe, cum sunt pompele de răcire, vasele externe ale generatorului de aburi și conductele de răcire ale reactorului, cu diametru amplu.
  • Siguranță sporită: majoritatea reactoarelor SMR vor fi construite subteran, sporind astfel siguranța și securitatea. Reactorul funcționează utilizând circulația naturală, prin urmare nu este nevoie de pompe. Se închide și se răcește singur, în siguranță, pe termen nedeterminat, fără să fie nevoie de operator, curent alternativ sau supliment de apă.

Activități ale Departamentului Energiei al Statelor Unite: în baza unui acord cu Departamentul american al Energiei (DOE), compania NuScale a primit fonduri de contrapartidă în valoare de peste 450 de milioane de dolari ca sprijin pentru dezvoltarea accelerată a tehnologiei sale și a obținerii certificării de proiectare de la  Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission -NRC). NuScale a primit certificarea de proiectare în luna septembrie 2020. Prima unitate a NuScale urmează să fie construită în Statele Unite; DOE sprijină eforturile de autorizare și licențiere pentru amplasarea reactorului SMR a doi furnizori de energie electrică; Tennessee Valley Authority a depus la NRC o solicitare timpurie pentru permisiune de amplasare, cu intenția de a amplasa un reactor SMR, iar Utah Associated Municipal Power Systems încearcă să obțină licență de construire a unui reactor SMR NuScale la laboratorul Idaho National Laboratory până în 2029.

Aplicații ale reactoarelor americane SMR: proiectele americane sunt destinate unei game largi de aplicații energetice și oferă un nivel ridicat de flexibilitate. În plus față de energie electrică pentru rețea, pot furniza energie termală și/sau electrică pentru desalinizare, producție de hidrogen și alte aplicații industriale. Scalabilitatea reactoarelor SMR face ca această tehnologie să fie ideală pentru a înlocui centralele electrice cu combustibili fosili în curs de scoatere din uz; capacitatea lor de a-și regla cantitatea de energie furnizată în funcție de cerere permite amplasarea extinsă de surse regenerabile de energie, fără să fie nevoie de utilizarea combustibililor fosili ca plan de rezervă.

Sursă foto: CBC.ca


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “România vrea să înlocuiască termocentralele pe cărbune cu microcentrale nucleare americane

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Marian Crușoveanu: „Ipocrizia liderilor USR este total contraproductivă și rupe orice formă de colaborare”

mar nov. 2 , 2021
Marian Crușoveanu, deputat PNL, a anunțat că astăzi, în cadrul Camerei Deputaților, a luat parte la încă o scenetă tipic USR-istă, în care actorul principal a fost un pompier piroman, care a dat foc și apoi s-a plâns de situația creată, deși furtunul și chibritul au fost la el. Liberalul […]
marian-crusoveanu

V-ar putea interesa și: