Mazăre și Făgădău au dat autorizații de construire, dar au „uitat” că plouă. Acum, investiția necesară este de 141 milioane lei

S-a construit haotic în Constanța în ultimii 20 de ani. Se vede cu ochiul liber. Sunt însă și lucruri care nu se văd, dar care au consecințe. În multe zone noi din oraș, Radu Mazăre și Decebal Făgădău au dat autorizații de construire pe bandă rulantă, au aprobat PUZ-uri derogatorii, fără să le pese că nu exista infrastructura necesară. Ne referim aici la șosele, trotuare, dar și la canalizare.

Chiar și azi, multe străzi din Constanța nu sunt asfaltate. Despre trotuare nici nu poate fi vorba. Nici Mazăre, nici Făgădău nu au avut măcar un termen – cât de îndepărtat – pentru realizarea lor. De fapt, în multe zone este imposibil să fie create, pentru că pur și simplu nu mai există spații.

Cum spuneam, unele cartiere nu au nici măcar rețea de evacuare a apelor pluviale. Când plouă, apa băltește cu zilele. Este vorba, de pildă, despre cartierele Baba Novac și Compozitorilor, Palazu Mare, Universitate.

Consilierii locali sunt chemați într-o ședință extraordinară să aprobe cererea de finanțare și devizul general pentru un proiect care prevede repararea acestei probleme. Sursa de finanțare este programul Anghel Saligny.

Costul total al devizului este de peste 141,2 milioane lei.

Potrivit studiului de prefezabilitate, Cartierul Compozitorilor, dezvoltat în ultimii 20 de ani, nu are rețea pluvială decât în zona locuințelor pentru tineri. Nici în cartierul Bana Novac nu există. Evacuarea apelor se face gravitațional către dereaua din zonă.

Cartierul Universitate, mărginit la vest și nor de lacul Siutghiol, la est de bd. Aurel Vlaicu și la sud de bd. Tomis și sura de apă Cișmea nu are nici el rețea de canalizare a apelor pluviale, desi aici s-a construit o pădure de blocuri. „Evacuarea apelor se face gravitațional către lacul Siutghiol, punând în pericol proprietățile de pe malul lacului.”, se arată în studiu. La fel se deversează apele și în cartierul Palazu Mare, care, de asemenea, nu are rețea de evacuare a apelor pluviale. Nu e de mirare că zonele mai joase se inundă în timpul ploilor.

În proiect este inclus și cartierul Coiciu. Acesta are o rețea pluvială, dar este veche de 70 de ani. Aici au loc des inundații, pentru că apele pluviale de pe proprietățile private sunt descărcate parțial pe stradă, parțial în sistemul de canalizare menajeră.

Proiectul poate fi consultat AICI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

28 de constănțeni au murit de covid. Numai doi erau vaccinați

mie nov. 3 , 2021
Prefectura Constanța a anunța, azi, că încă 28 de constănțeni au murit de covid. Numai doi erau vaccinați: unul cu doză incompletă Pfizer și unul cu Johnson & Johnson. Deces 1876: Femeie, 80 de ani, Constanța, comorbidități (HTA, diabet zaharat insulino-necesitant, boală cronică de rinichi stadiul 4, neoplasm bronhopulmonar operat […]
coronavirus (3)

V-ar putea interesa și: