Consilierii județeni s-au reunit astăzi în ședința ordinară a Consiliului Județean Constanța, pentru a dezbate cele 21 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi.
Consilierii județeni au adoptat o serie de proiecte de hotărâre referitoare la rectificarea Bugetelor de Venituri și Cheltuieli ale instituțiilor subordonate, dintre care amintim:
- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a solicitat suplimentarea bugetului cu 11.163.735 lei, pentru asigurarea cheltuielilor cu personalul și a cheltuielilor cu bunuri și servicii, proiect de hotărâre aprobat de către majoritatea consilierilor județeni;
- De asemenea, au fost solicitate rectificări ale BVC de către Teatrul de Stat Constanța, Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, UAMS Agigea.
Un alt punct dezbătut de către consilierii județeni, a fost cel cu privire la rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al județului Constanța, pe anul 2021. Mai exact, vorbim de o majorare a bugetului cu suma de 15.409.093 lei, cele mai importante influențe fiind următoarele: 6.369.020 lei reprezentând impozit pe profit încasat de RAJA SA și 7.906.600 lei sume alocate pentru finanțarea instituțiilor de spectacole și concerte conform adresei Trezoreriei nr. 35333/13.10.2021.
Tot pe ordinea de zi de astăzi a fost dezbătut și proiectul privind stabilirea prețurilor medii ale principalelor produse agricole, precum și a prețului mediu/tonă de iarbă(masă verde) obținută de pe pajiște, la nivelul județului Constanța, pentru anul 2022. Au fost aprobate prețurile medii în baza cărora se vor calcula veniturile din arendă după cum urmează: grâu – 830 lei, orz – 750 lei, porumb boabe – 900 lei, floarea soarelui 1950 lei, rapiță – 2100 lei, iarbă(masă verde) – 90 lei.
Un alt proiect votat a fost cel cu privire la stabilirea numărului și cuantumului burselor școlare aferente anului școlar 2021-2022 pentru elevii care frecventează cursurile instituțiilor de învățământ special de stat. Astfel, în urma centralizării solicitărilor primite de la centrele școlare de educație incluzivă aflate sub autoritatea CJC, pentru anul școlar 2021-2022 se acordă un număr de 473 de burse, din care 455 sociale, 4 de merit și 14 de studiu și se menține cuantumul unei burse sociale/ de merit/ de studiu la valoarea anului precedent, respectiv 300 de lei/lună/elev. Valoarea totală pentru bursele solicitate pentru anul școlar 2021-2022 de unitățile de învățământ din subordinea CJC, pentru elevii din învățământul special, fiind de 1.686.600 lei.
Alte cinci proiecte pe ordinea de zi, fac referire la acordarea unui drept de uz și servitute în favoarea E–Distribuție Dobrogea S.A, asupra unor terenuri proprietăți publice ale județului Constanța, trei în comuna Aliman, în suprafața de 13 mp, 1mp în localitatea Floriile, 10 mp în localitatea Vlahi, 11 mp în comuna Rasova și în localitatea Cochirleni, 4 mp. Aici se vor realiza lucrări de relocare și amplasare de stâlpi noi. Lucrările ce se vor executa, constau în devieri și protejări ale rețelelor afectate de realizarea proiectului, “Reabilitarea/modernizarea DJ 223, Tronson Cernavodă – Rasova – Aliman – Ion Corvin”.
Tot în ședința de astăzi, a fost votat și proiectul privind revocarea dreptului de administrare al SCJU Constanța, asupra unui imobil (teren și construcție), aflat în domeniul public al județului Constanța, deoarece SCJU nu mai poate folosi spațiul aflat în Strada Izvor, Numărul 27, acesta fiind într–o stare avansată de degradare.
De asemenea, a mai fost votat și proiectul privind regularizarea suprafețelor aferente imobilelor „Monument Triumfal Tropaeum Traiani Adamclisi” și „Cetatea și așezarea antică Adamclisi” situate în comuna Adamclisi.
Ședința de astăzi s-a ținut în regim de videoconferință și au fost prezenți un număr de 35 de aleși locali județeni.