Primarul Vergil Chițac le cere consilierilor locală să mai acorde un milion de lei, din banii noștri, ai constănțenilor, unei asociații de handbal. Este exact același lucru pe care l-au făcut, ani, mulți ani, poate prea mulți ani, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Decebal Făgădău. Sumele acordate sunt imense, milioane și milioane de euro.
Asociația care a cerut acum bani și pentru care primarul este gata să bage mâna în bugetul orașului este Asociația Handbal Club Dobrogea Sud Constanța. De fapt, este aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Bazele ei au fost puse de Ionuț Rudi Stănescu, George Buricea și Toma Laurențiu, în 2015, în urma desființării HCM Constanța, din cauza problemelor financiare. Imediat după desființare, s-a înființat această asociație.
Asociația a primit anul aceștia mulți bani de la primărie. În 30 iulie 2021, consilierii locali au hotărât să le acorde 6 milioane de lei pentru sezonul competițional 2021 – 2022. Banii nu le ajung, deci au mai cerut 1 milion.
Rudi Stănescu spune că, fără bai de la primărie, „ne este tot mai greu să ținem jucătorii de valoare alături, să le oferim condițiile cu care alții îi atrag.”
Nu se spune însă câți bani sunt alocați sportivilor. Potrivit calculelor pe care le-am publicat, în trecut, în Romania libera, 93,5% din buget se ducea pe salarii! Conducerea asociației nu a făcut niciodată publice sumele. Nici primăria condusă de Decebal Făgădău nu le-a făcut, spunând că sunt confidențiale. Asta deși sunt plătite din bani publici! Sperăm ca administrația Chițac să prezinte public un raport de activitate al felului în care sunt cheltuiți banii.
Ce știm este că, din acest 1 milion de lei cerut, 950.000 reprezintă cheltuieli cu premii, indemnizații, venituri contractuale (contracte individuale de muncă și CAS) pentru sportivi, primele și indemnizațiile sportive, alte drepturi. Adică bani pentru sportivi și conducere. Numai 50.000 reprezintă cheltuieli de transport.
Ședința de consiliu va avea loc pe 29 noiembrie.
Rudi Stănescu, probleme cu ANAF
Rudi Stănescu este și om de afaceri, în domeniul pariurilor sportive. Pentru că nu și-a mai putut plăti taxele la bugetul de stat. Firma sa, Land Giorgio Sport, este în faliment de anul trecut, iar în 2019, ANAF a constatat că societatea nu a achitat taxa de autorizare jocuri de noroc către bugetul de stat pentru trimestrul III al anului 2019, în valoare de 674.839 lei. Organul de control a emis o decizie de angajare a răspunderii solidare, măsură pe care Stănescu o contestă.
Rudi Stănescu este asociat, împreună cu soția sa, în SC Land Giorgio Sport, cu sediul în Năvodari, având domeniu de activitate – jocuri de noroc și slot machînes. Urmare unor verificări efectuate de ANAF în 2019, s-a constatat că societatea nu a achitat taxa de autorizare jocuri de noroc către bugetul de stat pentru trimestrul lII al anului 2019, în sumă de 674.839 lei, și s-a dispus măsura indisponibilizării pentru 200 mijloace de tip slot machines, în sensul că societatea nu le poate înstrăina, dar le poate exploata până la achitarea sumelor restanțe. Totodată, s-a mai constatat faptul că taxele anuale pentru obținerea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc în sumă de 579.067 lei pentru perioada de raportare 02/2019 precum și taxa de viciu pentru jocurile de noroc caracteristice slot machines aferente perioadei 08/2019 în sumă de 91.812 lei, nu au fost achitate. Legea spune că, în cazul în care o societate care are ca domeniu de activitatea-jocuri de noroc și slot machines – nu achită taxa de autorizare de jocuri de noroc pe un singur trimestru – îi este retrasă licența. Ceea ce s-a și întâmplat, în luna septembrie 2019 licența i-a fost retrasă de către ONJN, astfel încât societatea nu a mai putut desfășura activitatea aferentă.
Organul de control a emis o decizie de angajare a răspunderii solidare, măsură pe care Stănescu o contestă. Dosarul se află, în acest moment, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Vă recomandăm și: