Colegiul Mihai Eminescu a lansat micro satelitul Mișu

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța la înălțime pe încă o hartă a lumii, în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului „Belt and Road Teenager Maker Camp”.

Astfel, pe 2 noiembrie 2021, Colegiul Național Mihai Eminescu” din Constanța, prin acordul de parteneriat încheiat cu Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, a primit un kit Tethering Simulation Retrievable Satellite. În aceeași zi, echipa eminesciană, formată din elevii Francisc-Ioan Dâncă, clasa a X-a E, Mihai Nicu, clasa a IX-a A, Ștefan Rebis Covaliu, clasa a XI-a A și coordonată de doamna profesoară Elena Enciu, a participat la un atelier de lucru cu reprezentanții Chinei, în cadrul evenimentului „Belt and Road Teenager Maker Camp”, ediția a V-a, cu tema „Building Dreams în Talented Adolescents Fostering Collaboration for Space Silk Road”.

În următoarea perioadă, echipa de la Colegiul Eminescu a luat parte la o serie de activități, având ca obiectiv final lansarea în stratosferă a dispozitivului. Astfel, lucrând contra cronometru, eminescienii au participat la workshop-uri ţinute de organizatori și s-au întâlnit în afara orelor de curs, în laboratoarele C.N.M.E. pentru asamblarea, programarea și testarea microsatelitului. Cei trei elevi, Francisc-Ioan Dâncă, Ștefan Covaliu și Mihai Nicu, îndrumați de doamna profesoară Elena Enciu, novici în domeniul roboticii și în programarea plăcilor de bază Arduino cu circuite integrate, au reușit performanţa de a construi un microsatelit care a răspuns foarte bine încă de la primele teste de lansare.

Într-un parteneriat de excelență, Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, prin profesor de fizică Florin Șerbu, a deschis acest „drum al mătăsii”, oferindu-ne un kit, iar C.N.M.E. a pus la dispoziția echipei toate materialele necesare lansării: butelie cu heliu (5mc), reductor, laptop, acumulatori etc.

Vineri, 19 noiembrie 2021, pe aerodromul din Tuzla, pionierii aerospațiali de la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” au lansat cu succes CubeSat (U-class spacecraft), o navă spațială de categoria U, pe care au botezat-o Mișu.

Lansat cu ajutorul unui balon cu heliu, microsatelitul Mișu a transmis la sol datele înregistrate de la peste 860 de metri altitudine. Astfel, datele furnizate de Mișu echipei de la sol indicau, printre altele, la altitudinea curentă de 856 m, o temperatură de 5,60C și o umiditatea de 75%.

„Pe lângă informații generale și aprofundarea unor principii ale fizicii, despre microsateliți și despre aeronave, elevii au învățat să folosească o placă de bază cu circuite integrate Arduino, să asambleze un microsatelit, să înalțe un balon cu heliu de mari dimensiuni, să afle cum se transmit date prin antene și, nu în ultimul rând, cum să lucreze în echipă! A fost o experiență inedită care călăuzește spre inovație, motivându-i pe elevii noștri să construiască propriul satelit!”, spune Enciu Elena, organizator al evenimentului.

Înregistrând o performanță extraordinară, prin ridicarea la peste 860 de metri deasupra aerodromului din Tuzla, CubeSat-ul echipei eminesciene pune Colegiul Eminescu, alături de partenerii săi, pe harta experiențelor practice ale ingineriei aerospațiale, fixând o nouă bornă în istoria Colegiului centenar.

Evenimentul a fost organizat de Children & Youth Science Center (CYSC) of China Association for Science and Technology (CAST) co-sponsored by the Ministry of Science and Technology, People’s Republic of China (MOST) and CAST and supported by ECOSF, InterAcademy Partnership Science Education Program (IAP SEP).


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Certificatul verde, obligatoriu pentru folosirea transportului în comun. În Italia

joi nov. 25 , 2021
Italia a înăsprit miercuri restricţiile impuse persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva Covid-19. Potrivit măsurilor care vor intra în vigoare pe 6 decembrie, persoanele nevaccinate nu vor putea să intre în cinematografe, restaurante şi la evenimente sportive, a anunţat guvernul premierului Mario Draghi, transmite Reuters, citat de news.ro. Noile reguli, […]

V-ar putea interesa și: