Când credeai că le-ai văzut cam pe toate în politică, mai apare câte o înregistrare care îți dă peste cap convingerile. Așa s-a întâmplat, recent, când oamenii au putut auzi pe Facebook o înregistrare cu Mariana Gâju, primar de peste 20 de ani în Cumpăna, președintele Organizației Județene de Femei PSD Constanța, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România, președintele Ligii Femeilor Primari ai comunelor din România. O grămadă de funcții importante, nu-i așa?
În această înregistrare despre care vorbim, Mariana Gâju îi dă o serie de sfaturi consilierului local Iulian Brânză, din partidul său. Sfaturi pe care le putem auzi, probabil, în filmele cu interlopi, nu în lumea reală, de la o primăriță care trimite constant mesaje în care își arată credința, iubirea de Dumnezeu și de aproapele.
„Dacă poți, când ești singur la întuneric, dă-i una și lasă-l… are martori, are ceva? Dar aici te-a văzut o lume întreagă. Ai înțeles, Iuliane? Așa trebuie făcut. Dacă la nivelul acesta am ajuns, nu glumesc”, se aude Mariana Gâju pe înregistrare.
„Facem cum spuneți dumneavoastră”, se aude o voce de femeie, semn că aceste cuvinte de înțelepciune ale doamnei (?!) primar au fost însușite.
Totul a pornit după ce Iulian Brânză s-ar fi certat și s-ar fi înjurat pe un grup de Facebook cu o persoană.
Am solicitat un punct de vedere oficial de la conducerea PSD Constanța, dar și de la conducerea de la București, în speță de la președintele Marcel Ciolacu. Am așteptat aproape două zile. N-am primit niciun fel de răspuns, nici din Constanța, nici de la București. Așa cum spunem noi, românii, și tăcerea este un răspuns, nu-i așa?
Trebuie menționat că Mariana Gâju a ținut ca o stradă din comuna pe care o conduce să fie numită după Felix Stroe, actual președinte al Organizației Județene PSD Constanța, pe vremea când era directorul RAJA (detalii AICI).
Nu este primul derapaj al unui primar PSD. Un altul, Maricel Cîrjaliu, din Agigea, a adus acuzații false împotriva unor ziariști, pentru care a fost chemat să dea explicații în instanță. Atunci, social democrații din Constanța s-au dezis, formal, printr-un comunicat de presă, de elucubrațiile colegului săi.
Dacă vom primi un punct de vedere la PSD, îl vom publica aici.
Mariana Gâju, de la credință la economie
Mariana Gâju este la al șaselea mandat de primar. Pe lângă funcțiile enumerate mai sus, participă des la lucrările Comisiei Permanente a Comitetului Regiunilor la Bruxelles, în calitate de preşedinte al filialei judeţene Constanţa a AcoR, banii pentru deplasări fiind asigurați din bugetul local. Curtea de Conturi a spus că acest lucru este ilegal. A fost în China, pentru a aduce investitori în localitate, dar și în Portul Constanța. A confundat însă mall-urile de cumpărături cu molurile portuare. Spune că s-a specializat în „economie circulară” și reciclarea deșeurilor. A fost în Germania, la o reuniune care și-a propus să combată încălzirea globală. S-a făcut remarcată și după ce a cerut ca brâul Maicii Domnului să fie adus în școli și licee, în prima zi de școală, pentru ca toți elevii să se poată închina la el. A renunțat apoi la idee.
Curtea de Conturi a sesizat că ea și viceprimarul și-au acordat nelegal, în 2014, drepturi de natură salarială neprevăzute de legislația în vigoare în sumă totală de 192.000 lei, cu titlul de drepturi speciale pentru menținerea sănătății și securității în muncă, spor de condiţii vătămătoare, spor pentru orele afectate în derularea unor proiecte cu finanțare europeană, alocație individuală zilnică de hrană, tichete sociale, prime pentru sărbătorile de Paști și de Crăciun. Recent, a cerut pensie specială, ca să i se respecte demnitatea.
Contabilă la cooperativă
Mariana Gâju a urmat Liceul Mihai Eminescu din Constanța, secția Filologie-Istorie, în perioada 1975 – 1979. La mult timp după absolvire, în 1996, se apucă de Școala Postliceală de Contabilitate, până în 1998. Își trece în CV că e contabil (1979 – 1986), și apoi contabil șef (1986 – 2000) la Consumcoop Cumpăna, deci chiar și în perioada în care nu terminase școala postliceală de contabilitate. Devine primar în 2000. Între timp, urmează o facultate de care n-a auzit multă lume, „Gheorghe Cristea” din București, specialitate Finanțe Contabilitate Management, pe care o termină în 2002. Ca primar, între 2002 și 2003, are timp și de un master pe probleme de management în exploatări portuare, la Academia Navală Mircea cel Bătrân, dar și de unul la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.