Eurostat, organismul Comisiei Europene care se ocupă de statistică, a publicat recent un raport extrem de interesant referitor la salariul minim. Paradoxal sau nu, acesta arată că în România se trăiește mai bine cu salariul minim decât în Portugalia, Ungaria, Grecia sau Cehia.
Clasamentul în funcție de salariul minim ne arată că în România acesta este de 515 euro. Mai mic decât la noi nu este decât în Bulgaria și Letonia. Diferența față de țările bogate este imensă. În Franța, de pildă, vorbim de 1.603 euro pe lună.
Lucrurile se schimbă însă dacă ne referim la un indicator economic mai bine ancorat în realitate, și anume PPS – Purchasing Power Standard sau, cu alte cuvinte, puterea de cumpărare. Cu 100 de euro poți cumpăra mai mult în România decât în Franța, pentru că la noi multe produse sunt mai ieftine. Mulți economiști folosesc PPS pentru a arăta adevăratul nivel de trai dintr-o țară.
În acest clasament, România este – suprinzător – deasupra unor state mai bogate. Depășim Portugalia, Malta, Croația, Grecia, Ungaria, Cehia, Estonia, Slovacia, Letonia și Bulgaria. Ba chiar se pare că stăm mai bine ca Statele Unite ale Americii!
Există însă o mare problemă, pe care acest clasament nu o ia în calcul: numărul imens al românilor care lucrează pe salariu minim. Aproape două milioane de români, spune constănțeanul Mihnea-Claudiu Drumea, secretar de stat în cadrul Ministerul Muncii. În 2011, erau numai 350.000 de contracte pe salariul minim.
Eurostat spune că, de la 1 ianuarie 2022, 21 din cele 27 state membre au salarii minime naționale. Salariile minime lunare au fost sub 1.000 € în 13 țări ale UE, peste 1.500 € în 6 țări.
„Când sunt exprimate în standardul puterii de cumpărare (PPS), salariile minime au variat de la 604 PPS pe lună în Bulgaria la 1.707 PPS în Luxemburg.”, spune sursa citată.
Studiul în întregime poate fi consultat AICI.