România vrea să construiască patru corvete multifuncționale, dar contractul nu a fost încă semnat.
Potrivit ministrului Apărării, francezii de la Naval Group, cei declarați câștigători la licitație, au cerut încă o lună termen de gândire, după ce semnarea contractului și așa nu a fost posibilă anul trecut.
Se pare că lucrurile sunt mai nuanțate însă.
Mihai Darban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a fost întrebat vineri, într-o conferință de presă, ce părere are că acest contract nu a început.
„Întrebați-i pe cei de la Romtehnica cu ce clauze aberante vin și le pun pe masă și zic că sunt nenegociabile. Nu vreau să intru în amănunt, chiar le știu, dar ar fi o divulgare de secrete.”, a spus acesta.
Romtehnica SA este compania care a organizat licitația pentru cele patru corvete militare destinate Forțelor Navale.
Câștigător al licitației a fost declarată asocierea dintre francezii de la Naval Group și Șantierul Naval Constanța, cu sediu în insulele Marshall, deținut de familia Bosânceanu.
„Asocierea dintre Naval Group şi şantierul naval Constanţa a mai cerut un termen pentru un răspuns final în jur de o lună de zile. Suntem interesaţi cu toţii ca acest contract să se realizeze, este vorba despre înzestrarea importantă pentru Forţele Navale Române şi evident că le dăm voie să negocieze în continuare”, a declarat Vasile Dîncu la Europa FM, în februarie 2022.
Totuşi, ministrul a mai precizat că statul român nu va renegocia suma pe care o va plăti în urma licitaţiei câştigate de asocierea Naval Group – Şantierul Naval Constanţa pe cele 4 coverte. Concret, MApN a acordat contractul asocierii Naval Group – Şantierul Naval Constanţa care a venit cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro, cu doar 50 de milioane de euro în faţa grupului Damen. Naval Group a oferit nava Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODLAD şi soluţii de înarmare europene cu rachete MBDA, adică rachete anti-aer VL Mica şi vectori anti-navă Exocet.
Licitaţia a fost contestată de mai multe ori de olandezii de la Damen, care a oferit corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică şi cu soluţii de înarmare americane. Concret era vorba de rachete anti-navă Harpoon de la Boeing, vectori de apărare anti-aeriană de la Raytheon şi sonar de la General Dynamics.
Vă recomandăm și:
Mihai Daraban, președintele CCIR: „Am ajuns țară de Black Friday!”
Declarația o puteți vedea mai jos. Constanța 100% a transmis live o parte din conferința de presă.
Asta-i bun de presedinte al acestei tari ,care arata mai rau decat o tara africana