Vergil Chițac recunoaște, în sfârșit: „Am preluat proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare de la fosta administrație”

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a recunoscut, azi, într-o postare pe Facebook, că a preluat de la fosta administrația proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare. Nu a menționat și numele fostului primar, Decebal Făgădău, pe care Asociația Constanța Altfel, pe care o conducere, l-a numit în cel puțin 50 de postări publice, tot pe Facebook, „Bulă”. În aceste postări, viceprimarul Dumitru Babu era, în opinia asociației, „Babuinul smardoi”.

De altfel, majoritatea, dacă nu toate proiectele mari de investiții din acest moment, îi sunt lăsate moștenire de Făgădău și Babu, sau de „Bulă” și „Babuinul smardoi”, așa cum îi cunoaște el.

„Constănțeni, proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare a fost elaborat de precedenta administrație a Constanței, iar noi l-am preluat din mers. Acesta este singurul punct comun pe care îl avem cu ceea ce a fost înaintea noastră, pentru că de aici încep diferențele.”, spune Chițac.

Acesta are și o lungă explicație despre de ce merg prost lucrările. Din păcate, primarul refuză să discute cu oamenii din zonă, să participe la emisiuni în care să răspundă întrebărilor pertinente despre probleme din oraș, preferând aceste comunicări seci și unidirecționale.

Iată ce spune:

„Când am început implementarea, am constatat – nu neapărat cu surprindere – că ceea ce reabilităm urmează să fie distrus la scurt timp de furnizorii de utilități care dețin conducte și branșamente în zonă. Asta pentru că cei care s-au aflat înaintea noastră la Primărie nu s-au preocupat să coordoneze lucrările logic și eficient, ci au mers pe deja arhicunoscutul principiu „lasă că merge și așa”. Ne-am fi trezit în situația în care după finalizarea lucrărilor de pe Ștefan cel Mare să apară RAJA și RADET pentru schimbarea conductelor. Iar faptul că RAJA implementează un astfel de program la nivel de municipiu se știa de multă vreme, să fie clar, doar că nu a interesat pe nimeni din Primărie. Până la urmă, la ce bun un efort în plus?

RAJA programase să intervină pe Ștefan cel Mare în 2024, adică la doar 1 an după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Acest lucru ar fi fost rușinos și cu siguranță exasperant pentru toată lumea. În cele din urmă, am convins compania să se implice imediat, doar că antreprenorul care trebuia să reabiliteze Ștefan cel Mare a reziliat contractul. De aici întârzierea RAJA în propria intervenție și, implicit, și întârzierea noastră. Așa arată un lanț al slăbiciunilor în administrația publică. De la lipsa unei minime preocupări în ceea ce privește logica și implementarea corectă a unui proiect urban se dezvoltă un adevărat calvar administrativ care ne costă foarte mult timp, nervi și bani.

În momentul de față, Primăria a realizat toate lucrările necesare (sistemul de irigații, cel electric, de iluminat) și a asigurat aprovizionarea cu toate materialele necesare, inclusiv granitul. Altfel spus, putem începe montarea pavajului și mâine, dacă temperaturile permit. Dar ne asumăm riscul avariilor la conductele neschimbate? Vrem să spargem granitul imediat după ce l-am aplicat? Granitul nu e asfalt, așa că dacă-l spargem, spart rămâne, iar bani de altul nu mai avem.

Știu că este o situație neplăcută și vă înțeleg frustrarea, pentru că și echipa din Primărie este cel puțin la fel de nemulțumită, dar ce putem face în situația de față? Am hotărât să mai dăm RAJA un răgaz, cel mai târziu până la începutul lunii iunie, să realizeze lucrările necesare. Nu este vina lor, așa cum nu este nici vina noastră. Dacă închideam ochii și mergeam înainte cu inepțiile planificate inițial, atunci da, am fi fost complici la o mare rușine pentru Constanța.

Vreau să subliniez că ceea ce trăim acum cu proiectul Ștefan cel Mare descrie cel mai bine modul în care a fost administrat acest oraș în ultimii zeci de ani. Din fericire, de 1 an și jumătate la Primăria Constanța s-a instalat o nouă echipă, care își face treaba așa cum trebuie și care este preocupată ca lucrările să fie executate corect, profesionist și logic, chiar dacă de multe ori aceasta nu este cea mai populistă dintre abordări. Dar cu populismul vedeți și dumneavoastră unde am ajuns.

Vă mulțumesc.

P.S. Exact de aceeași manieră a acționat vechea administrație și pe porțiunea reabilitată a Bd. Mamaia, în zona IG Duca. Au realizat-o pe repede înainte, în scop pur electoral și fără coordonare cu RAJA. Rezultatul? În curând, lucrarea va fi distrusă tocmai pentru intervenția la conducte. Trist.”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Vergil Chițac recunoaște, în sfârșit: „Am preluat proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare de la fosta administrație”

  1. De aproape 2 ani ai primit ciolanul ravnit .De 7 luni ai permis sa inceapa distrugerea strazii Stefan cel mare,de ce ? Nu beliti ochii pe contracte .. .Adica vrei sa zici ca peste 30 de zile se finalizeaza lucrarile (asa cum scrie in contract) ? Puscaria nemernicilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Corp nou de spital în județul Constanța, investiție de 16 milioane euro

mar mart. 15 , 2022
În Constanța va apărea un corp nou de spital, în urma unei investiții de circa 16 milioane euro. ING Bank România a anunțat că a acordat un credit de 80 milioane de lei Spitalului Ovidius Clinical Hospital (OCH) din Ovidiu pentru construcția unui nou corp de clădire și dotarea acestuia […]

V-ar putea interesa și: