Inspectoarea pentru învățământ primar din cadrul ISJ Constanța a recunoscut în fața procurorilor DNA că a primit 5.000 de euro pentru a transfera în mod nelegal un elev de la o școală gimnazială la un colegiul național. Banii au fost dați, transferul s-a realizat. Nici DNA, nici ISJ Constanța nu au precizat despre ce colegiul este vorba.
Întrebat de către Constanța 100% dacă transferul se va anula, inspectorul școlar general Sorin Mihai a precizat:
„Dacă se va constata că nu a respectat legislația în vigoare, da.”
Acesta nu a precizat ce înseamnă „se va constata”, în condițiile în care avem un acord de recunoaștere a vinovăției, dar a subliniat că informațiile pe care le are ISJ sunt numai cele din comunicatul de presă al DNA.
„Astăzi i-a fost încetată doamnei Cabrancea detaşarea în interesul învăţământului, pe funcţia de inspector şcolar.”, a mai declarat Sorin Mihai.
Reamintim că, potrivit procurorilor DNA, în perioada august – septembrie 2021, inculpata Cabrancea Iulia Cristina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro.
Banii respectivi ar fi fost primiți pentru ca inculpata, în calitate de inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, să obțină transferarea în mod nelegal a elevului de la o școală gimnazială la un colegiul național (ambele unități școlare fiind în municipiul Constanța), aspect care s-a și materializat ulterior.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Constanța.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
De ce „ar putea fi anulat”, normal este „sa fie anulat și dosar penal părintelui”, ca daca nu ar fi cei ce dau spagi nu ar exista nici spăgari