În Turkmenistan, femeile nu mai au voie să poarte haine „strânse”, să-și vopsească părul sau să folosească accesorii de frumusețe precum unghiile sau genele false. Într-o nouă interdicție, în stil taliban, poliția rutieră din Turkmenistan interzice acum șoferilor bărbați de vehicule private să ia femei cu excepția cazului în care sunt rude. De asemenea, femeilor le este interzis să stea pe scaunul din față lângă șofer, scrie Radio Europa Liberă.
S-au impus și alte interdicții pentru femeile care fac operații estetice, cum ar fi mărirea sânilor, umplerea buzelor sau chiar microbladingul sprâncenelor, care este popular la multe femei tinere din Turkmenistan.
Zeci de femei și-au pierdut locul de muncă în ultimele săptămâni pentru că ar fi avut implanturi mamare sau materiale de umplere a buzelor.
Restricțiile informale din țara strâns controlată din Asia Centrală au intrat în vigoare luna aceasta – la scurt timp după ce noul președinte Serdar Berdymukhammedov a preluat mandatul în cadrul unor alegeri simulate din 12 martie în care și-a înlocuit tatăl.
În cadrul unor raiduri fără precedent în locuri publice și birouri, poliția a adunat femei care purtau gene și/sau unghii false și le-a dus la secțiile de poliție, au declarat mai mulți martori oculari din capitală, Ashgabat (care se traduce aproximativ „orașul dragostei”) și din alte orașe turkmene, pentru RFE/RL.
Potrivit unui locuitor din Ashgabat, femeilor li s-a spus să-și scoată accesoriile de frumusețe și să plătească o amendă de aproximativ 140 de dolari. Adică jumătate dintr-un salariu lunar pentru turkmenul mediu.
De asemenea, ofițerii opresc femeile pe străzi și în transportul public pentru a verifica dacă și-au îmbogățit buzele din punct de vedere cosmetic, a spus un rezident al provinciei Balcani. „Poliția cere ca femeile să-și scoată măștile de față pentru a verifica dacă au folosit materiale de umplere pentru buze”, a spus femeia, sub rezerva anonimatului.
Într-o restricție suplimentară a drepturilor femeilor, guvernul a interzis șoferilor de mașini private să ofere o plimbare unei femei care nu este membru al familiei. Poliția rutieră oprește mașinile private care transportau pasageri de sex feminin și cer dovada că femeile sunt rude cu șoferul.
În provincia Balcani, mai multe persoane au declarat pentru RFE/RL că femeile nu mai au voie să ocupe locul din față lângă șoferi – atât în taxiuri, cât și în vehicule private. Nu este clar dacă aceeași regulă a fost introdusă în alte părți ale Turkmenistanului.
Șoferii din provincia Balcani se pot confrunta cu o amendă de 2.000 de dolari dacă au o femeie pe scaunul din față, chiar dacă este membru al familiei, a spus proprietarul unui autoturism. După ora 20.00, șoferii nu au voie să ia deloc o pasageră de sex feminin, indiferent dacă este rudă sau străină, a spus el.
În Turkmenistan, femeilor – cu puține excepții – li se interzice în mare măsură să conducă, deși guvernul nu a emis niciodată în mod public nicio interdicție oficială ca femeile să se afle la volan.
În schimb, autoritățile folosesc adesea diverse metode – cum ar fi îngreunarea femeilor în obținerea permisului de conducere sau reînnoirea permiselor expirate – care le interzice efectiv să conducă.
Nu a existat niciun anunț oficial sau explicație pentru ultimele restricții, care sunt aplicate de autoritățile locale și agențiile de aplicare a legii din întreaga țară.
Angajații de birou spun că oficialii și managerii companiei au organizat întâlniri speciale pentru a discuta noile reguli privind îmbrăcămintea femeilor, rutinele de frumusețe și apariția, dar au refuzat să explice motivul sau să prezinte o copie a documentului prin care se dispune interzicerea.
Restricții similare au fost introduse în trecut, deși nu au fost niciodată aplicate strict.
Autoritățile din țara cu majoritate musulmană au încurajat întotdeauna femeile să poarte haine tradiționale, evitând atât ținutele în stil occidental, cât și hijabul islamic.
O ținută tradițională constă dintr-o rochie brodată până la glezne, cu mâneci lungi, adesea confecționată dintr-o țesătură colorată. Articolele pentru cap tradiționale pentru fete sunt o pălărie colorată, brodate, în timp ce femeile poartă adesea o batistă legată în spatele capului.
Îmbrăcămintea tradițională servește ca o uniformă pentru femei la locul de muncă, la întâlnirile oficiale și la evenimente publice.
Unele femei încă poartă haine în stil occidental, deși nu este obișnuit printre femeile turkmene să poarte haine care sunt considerate prea revelatoare, cum ar fi fuste mini, pantaloni scurți, rochii fără mâneci sau topuri cu decolteu adânc.
Noua interdicție duce restricțiile cu un pas mai departe, interzicând blugii și orice haine strânse. O femeie din orașul Mary a declarat pentru RFE/RL pe 27 aprilie că poliția a fost desfășurată pe străzi pentru a reține femei în blugi.
„Poliția își face fotografiile, pregătește un raport și le obligă pe femei să plătească o amendă”, a spus femeia, sub rezerva anonimatului. Incidente similare au fost raportate în Așgabat și provinciile Lebap și Balcani.
Femeile care lucrează în sectorul public au primit ordin să respecte regula nu numai la locul de muncă, ci și peste tot în public, au declarat mai mulți lucrători pentru RFE/RL.
Președinți aleși pe viață
Republica Sovietică Socialistă Turkmenă a fost o republică constituentă a Uniunii Sovietice până în 1991, când și-a proclamat independența sub numele de Turkmenistan. A fost constituită pentru prima dată pe 7 august 1921 ca Regiunea Turkmenă a RSSA Turkestan. Pe 13 mai 1925 a fost transformată în RSS Turkmenă și a devenit o republică separată în cadrul URSS-ului. Pe 27 octombrie 1991, în contextul general, de destrămare a Uniunii Sovietice, țara și-a proclamat independența și a fost redenumită Republica Turkmenistan, pe scurt, Turkmenistan.
Sistemul politic este acela al unui singur partid, condus de președintele ales pe viață, cum Saparmurat Niyazov, s-a autointitulat,[8] până la moartea subită a acestuia, survenită la 21 decembrie 2006. Actualul președinte al Turkmenistanului este Serdar Berdîmuhamedov, care a fost declarat câștigător detașat al alegerilor prezidențiale din martie 2022, cu 73% din voturile exprimate, înlocuind-ul pe tatăl său, Gurbangulî Berdimuhamedov, președintele aflat în funcție.