Pandemia ne-a luat pe toți pe nepregătite. Turismul a avut mult de suferit: atât proprietarii de hoteluri, cât și turiștii care nu au mai putut pleca în vacanță.
Grecia a avut, și ea, granițele și hotelurile închise din cauza covid. Dacă însă în România, de pildă, agențiile și hotelurile serioase au returnat clienților avansurile plătite, în cazul în care unitățile de cazare erau închise, Guvernul Greciei a decis să nu dea banii înapoi, ci să ofere vouchere. O măsură menită să-i protejeze pe hotelierii autohtoni.
Protejarea aceasta a căpătat însă alte valențe. Grecia a majorat deja de două ori data limită până la care hotelierii sunt obligați să returneze banii. Și nu se știe dacă nu o va mai face din nou.
Recent, autoritățile elene au prelungit perioada voucherelor pentru călătoriile anulate din cauza Covid-19 până la 30 iunie 2022. Decizia, inclusă în noua legislație privind turismul publicată în Monitorul Guvernului, se referă la voucherele emise pentru călătoriile anulate ca urmare a pandemiei până la 31 martie 2022.
Decizia se aplică tuturor tichetelor oferite de agențiile de turism și afacerilor aferente consumatorilor și tichetelor schimbate între agențiile de turism n locul rambursărilor imediate în numerar.
Guvernul prelungise anterior perioada voucherelor în decembrie 2021.
Grupurile de consumatori au cerut în repetate rânduri punerea în aplicare a legislației UE care prevede opțiunea de rambursare integrală.
Din păcate, autoritățile din România sunt incapabile să-și apere cetățenii de abuzurile grecilor. Dimpotrivă, miniștrii români ai turismului continuă să promoveze Grecia ca destinație de vacanță, în pofida litoralului autohton.
Comisia Europeană a lansat din 2020 proceduri de infringement vizând state membre ale Uniunii Europeane (UE) care nu cer rambursarea în cazul anulării zborurilor sau sejururilor din cauza pandemiei covid-19, relatează Reuters.
„Punctul de plecare este că europenii au dreptul la returnarea banilor, dacă doresc acest lucru. Punct. Şi ne aşteptăm ca acele state membre să corecteze imediat situaţia, în caz contrar vom trece la etapa următoare” a spus atunci Margrethe Vestager, comisar pentru Concurenţă.
Fără turism, economia Greciei s-ar scufunda. Veniturile directe şi indirecte din turism reprezintă circa 30% din PIB.
„…în pofida litoralului autohton.” 😂😂😂 la 60 lei o ciorba si-un suc?