Planetariul din Constanța a fost modernizat. CMSN spune că este cel mai modern din sud-estul Europei

Planetariul din Constanța, din cadrul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, își va redeschide porțile joi, 16 iunie 2022, după o perioadă în care a fost implementat un proiect de modernizare cu fonduri europene. Acesta dispune acum de sisteme de ultimă generație, fiind cel mai performant din sud-estul Europei, potrivit conducerii CMSN.

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a implementat proiectul UNIMIS – „A joint opened window to the universe mysteries“, în cadrul Programului transfrontalier INTERREG V-A, Axa prioritară 2 România – Bulgaria. În cadrul acestuia, instituția lider a achiziționat echipamente de ultimă generație pentru Planetariu, o instalație hibrid 4K și un simulator astronomic digital fulldome.

Astfel, vizitatorii vor participa, de joi, 16 iunie 2022, la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, „navigând“ prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în Planetariu. De aceea, acum acesta este cel mai performant din sud-estul Europei, consideră conducerea CMSN.

De joi, vor fi susținute cinci demonstrații în fiecare zi, la orele: 9.45, 11.45, 13.45, 15.00 și 16.00. Tariful pentru adulți este de 18 lei, cel pentru însoțitor de 12 lei, iar elevii și studenții plătesc doar 4,5 lei.

Noul Planetariu hibrid 4K va funcționa la un nivel superior, cu două sisteme de proiecție clasice, opto-mecanică și digitală 4K.

„Bugetul proiectului UNIMIS pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța este în valoare de 1.096.575,54 euro, 730.000 de euro fiind doar valoarea celor două proiectoare, unul american și unul japonez, sistemul actual fiind cel mai performant din sud-estul Europei, unul de top mondial. Consiliul Județean Constanța a sprijinit implementarea proiectului UNIMIS și a asigurat, prin alocarea de subvenție, disponibilitatea fondurilor necesare pentru achiziționarea dotărilor din Planetariu.

Colaborarea cu partenerii bulgari, Muzeul de Istorie din Kavarna, a fost foarte bună și le mulțumesc mult și partenerilor români: Academia Navală «Mircea cel  Bătrân» și Colegiul Național «Mircea cel Bătrân»“, a declarat Iulian Călin, directorul general interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Prezent la conferința de redeschidere a Planetariului, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a precizat că această investiție face parte dintr-un program integrat pentru redefinirea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii și că va susține, în continuare, astfel de proiecte, deoarece județul nostru are nevoie de o revitalizare a vieții cultural-educaționale.

„Știința evoluează doar prin eforturile și implicarea tuturor, iar metodele educației trebuie să fie adaptate permanent și să corespundă cerințelor actuale. Planetariul nostru îmbracă, acum, o haină nouă, «hibridă», ce îl face unic în Europa de Sud-Est, ceea ce ne face să fim mândri de această realizare. A trecut de la o variantă opto-mecanică la una digitală, iar în prezent le îmbină cu succes pe ambele și, astfel, constănțenii  se pot bucura de un act cultural de calitate.

Aceste investiții fac parte dintr-un program integrat care va redefini această zonă și va oferi componentele necesare, de la zona de recreere până la zona de documentare științifică. Avem în vedere realizarea unui masterplan care să includă atât zona Delfinariului, cât și pe cea a Acvariului. Voi susține, în continuare, acest domeniu, pentru că județul nostru are nevoie de o revitalizare a vieții cultural-educaționale, iar acest lucru se poate realiza doar prin implementarea unor astfel de proiecte inedite“, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Planetariul Constanța destăinuie şi azi misterele greu de pătruns ale cerului, o lume de dincolo de noi, alcătuită din stele, planete, meteori, galaxii etc., printre care călătoreşti folosindu-te de constelaţii.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

ANPC a încheiat cercetarea Blue Air. Horia Constantinescu: „Le vom oferi un cazier comercial”

mie iun. 15 , 2022
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a încheiat cercetarea de fond, începută în urmă cu mai bine de două luni, realizată ca urmare a numărului însemnat de reclamații referitoare la serviciile oferite de Blue Air Aviation SA, sosite la autoritate din toată țara, dar și din țările Uniunii Europene. „A […]
horia-constantinescu-blue-air

V-ar putea interesa și: