Proiect eTwinning încheiat cu succes la Școala „Gheorghe Țițeica”

Proiect eTwinning încheiat cu succes la Școala „Gheorghe Țițeica”

Sfârșitul anului școlar 2021-2022 a însemnat pentru Școala Gimnazială Nr.30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța încheierea celui de-al treilea proiect eTwinning derulat în ultimii doi ani. „C’est à vous! Tocca a voi!” a fost spațiul virtual care, timp de câteva luni, a reunit 10 cadre didactice și 95 de elevi din Italia, Franța, România și Rusia. Elevii de la „Gheorghe Țițeica” au fost deci împreună, în activități interesante, alături de tineri de la: Collège „Rene Cassin” și  Lycée INSTITUT STANISLAS din Franța, Istituto Comprensivo Statale „Giovanni Paolo II”, Scuola Statale Secondaria di I Grado „Fucini-Roncalli”, Istituto Comprensivo Statale „F. Palizzi” din Italia, École linguistique n°6 din Penza, Rusia, Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacău.

Coordonatorii proiectului, prof. Veronica-Diana Hagi și bibl. Anca Moșoiu, au implicat 11 elevi din clasele a VII-a A, a VIII-a A și a VIII-a B. Obiectivul acestui proiect a fost ca elevii să cunoască elemente de identitate culturală corespunzătoare fiecărei țări partenere, împărtășind tradiții și, mai ales, descoperind asemănări și conexiuni care să valorizeze diferențele. Din punctul de vedere al didacticii limbilor moderne, profesorii au experimentat abordarea neurolingvistică și multimodală, aplicând-o cu ajutorul unor teme motivante pentru elevi. Dintre activitățile cele mai interesante la care au participat elevii, amintim așteptarea Crăciunului împreună, prin prepararea unor rețete tradiționale ale altor țări, scrierea de mesaje pentru Moș Crăciun, intonarea unor colinde românești, franceze și italiene, recitarea unor poezii cu aceeași temă; elevii au învățat într-o manieră ludică, profesorii implicați în proiect punând la dispoziția acestora resurse educaționale deschise originale, create strict în scopul bunei derulări a activităților de proiect. Pentru aceasta s-au folosit foarte multe platforme specifice precum learningapps.org, padlet.com, voki.com, canva.com, wordwall.net, wordart.com,mentimeter.com.   

De asemenea, o activitate extrem de utilă și cu implicații profunde în conduita de zi cu zi a oricărui adolescent a fost sărbătorirea în luna februarie  Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet. Elevii au vizionat filmulețe de conștientizare a pericolelor care îi pândesc la orice pas în spațiul infinit al lumii virtuale, au învățat să construiască parole sigure pentru conturile pe care și le creează, au abordat inclusiv tema agresiunilor cibernetice.

O deschidere reală către cultura altor popoare s-a realizat prin lecturarea și discutarea sub formă de masă rotundă a unui basm specific unui alt popor, unei alte etnii. De exemplu, elevii din România au citit basmul „Prima vioară”, un basm rrom. Aceștia au fost curioși să afle mai multe despre tradițiile acestei etnii și au descoperit cuvinte din vocabularul limbii române care au etimologie rromă.

„Fiecare proiect eTwinning îmbogățește elevii nu numai cu diferite cunoștințe despre alte popoare, ci este o oportunitate de a interacționa într-o limbă străină de circulație internațională, de a practica intercomprehensiunea de facto atunci când ești nevoit să te faci înțeles și să îi înțelegi pe ceilalți, chiar dacă nu posezi în vocabularul tău toate cuvintele pe care celălalt le folosește. Un proiect eTwinning este o școală adevărată despre cum să „supraviețuiești” lingvistic cu instrumentele pe care le ai la dispoziție, despre cum să îți îmbogățești repertoriul lingvistic pe nesimțite.”, a declarat Veronica-Diana Hagi. Anca Moșoiu, bibliotecara instituției constănțene, pentru care acest proiect a fost al treilea derulat în ultimii doi ani, a completat: „Este o bucurie enormă să văd elevii implicându-se în activități care ies cumva din tiparul clasic al lecțiilor cu care ei sunt obișnuiți zi de zi. Un astfel de proiect este pentru ei o oportunitate de a lega prietenii, de a-și menține trează curiozitatea descoperirii, de a le fi stimulat interesul pentru învățare într-un mod mult mai atractiv.”

Cele două coordonatoare ale proiectului țin să mulțumească deschis elevilor care s-au implicat activ în derularea acestor activități, sperând că amintirile acestei experiențe vor fi vii mult timp de acum înainte în inima lor: Elena-Cristina Șofron, Diana Tufan, Anaith Ciocan, Cristina Custara, Mara Popescu, Lucian Zamfir, Andrei Sebastian, Aida- Nicoleta Datcu, Alexandra-Tania Manțu, Izabela Milea, Andreea Pavel.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

În ce domeniu se câștigă salarii de 30.000 de lei pe lună

mar iun. 21 , 2022
Industria farmaceutică reprezintă un domeniu atrăgător pentru candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, în condiţiile în care aproape un sfert dintre angajaţi câştigă peste 4.000 de lei net pe lună, reiese dintr-o analiză realizată de o platformă de recrutare online. Cu aproximativ 6.000 de joburi postate în prima […]
salariu, cod fiscal

V-ar putea interesa și: