Județul Constanța se află pe locul al treilea în România în clasamentul atragerii nete de fonduri europene, după București și Ilfov. Ca să fim onești, ar trebui să excludem capitala din acest clasament, pentru că aici intră și fondurile accesate de toate instituțiile, ministerele și agențiile, respectiv regiunea Ilfov, care oricum e cea mai dezvoltată economic. Dacă facem asta, județul Constanța este, surprinzător sau nu, pe primul loc.
PressFub.ro a realizat o evaluare a datelor publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu privire la contractele semnate și finanțate din bani europeni până la 31 martie 2022.
București a atras fonduri europene de 19,73 miliarde lei, iar Ilfov de 11,48 miliarde lei lei.
Imediat după urmează județul Constanța, cu 8,63 miliarde lei. Iași este în urma noastră, cu 8,37 miliarde. I-am bătut și pe clujeni, care sunt pe locul al cincilea în clasamentul general.
Performanța aceasta i se datorează lui Felix Stroe, actual senator PSD. Stroe a condus RAJA în perioada menționată, iar societatea a reușit să atragă fonduri europene, prin POIM (Programul Operational Infrastructura Mare) și POS (Programe Operaționale Sectoriale), de circa un miliard de euro. Cu alte cuvinte, ma bine de jumătate din toate fondurile europene atrase de județ.
- Recomandare: Primăria Constanța a încasat fonduri europene de numai 3,3 milioane lei în primele șase luni ale anului
Se cuvin însă trei precizări.
Unu: Felix Stroe nu a reușit singur, ci cu o echipă foarte bună de specialiști. Are meritul de a fi creat această echipă, pe care a motivat-o, instruit-o, a pus-o să muncească inclusiv în weekend.
Doi: banii atrași nu sunt la fel de vizibili ca în Transilvania. Oradea, care nu este în top, și-a reabilitat centrul vechi, Clujul a investit mult în infrastructură la vedere, în timp ce la noi majoritatea banilor au ajuns sub pământ. Era însă nevoie de schimbarea conductelor, de investiții în stații de epurare, ce crearea de noi rețele de apă și canalizare. Fără apă nu putem vorbi de dezvoltare.
Trei: miliardul acesta de euro atras a necesitat și o cofinanțare. Aceasta s-a regăsit într-un preț al produselor și serviciilor care nu a fost cel mai mare din țară, dar printre cele mai mari. Fără fonduri europene, nu am fi putut vorbi însă niciodată de modernizare. De fapt, de normalitate. Apa este cea mai prețioasă resursă de pe planetă și este din ce în ce mai rară și mai scumpă.