Politica energetică a PSD în Năvodari: sistemul centralizat este desființat, ajutoare pentru cei cu venituri mici. Restul? Dumnezeu cu mila

Noul parc din Năvodari, vedere aeriană

Iarna se apropie, iar pentru mulți dintre locuitorii orașului Năvodari acest lucru va însemna un coșmar. Primarul PSD a propus, iar Consiliul Local a aprobat, recent, desființarea Serviciului Public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în orașul Năvodari și încetarea prestării serviciului public de către SC Termica Distribuție Năvodari, începând cu data de 1 octombrie 2022.

„Măsura a fost luată ca urmare a scăderii considerabile a numărului de abonați din sistemul centralizat de termoficare și a creșterii restanțelor abonaților către SC Termica Distribuție.

La data de 1 iulie 2022, SC Termica Distribuție Năvodari mai avea 1778 de abonați casnici la apă caldă și căldură (dintr-un total de 10.000), dintre care 1334 de abonați înregistrau datorii de 1,7 milioane lei.”, a anunțat primăria.

În același timp, Rompetrol Energy, compania care produce și furnizează agentul termic, a depus spre aprobare la ANRE un preț de 560 lei/gigacalorie, în condițiile în care tariful actual este de 122 lei/gigacalorie. Astfel, prețul de furnizare a gigacaloriei către abonați ar fi fost, începând din această toamnă, de 822 lei/gigacalorie, valoare care ar fi peste posibilitatea SC Termica de a achiziționa agent termic, a populației de a plăti facturile și a Consiliului Local Năvodari de a acorda subvenții.

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii au aprobat programul „Cald în Casa Ta”. Acesta prevede că o parte din familiile afectate de măsură vor primi o parte din banii necesari achiziționării și instalării unui sistem de încălzire a locuinței și prepararea apei calde. Este însă vorba numai despre persoanele cu venituri foarte mici.

Practic, familiile cu un venit de până la 1500 lei pe cap de membru sau persoanele singure care au un venit de până la 2053 lei, vor primi un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 4.000 lei pentru a-și procura centrale, boilere sau orice alte echipamente sau materiale, inclusiv lucrări de execuție, pentru producerea de apă caldă și căldură.

Condiția este ca solicitanții să nu aibă restanțe la SC Termica Distribuție pentru serviciul de apă caldă sau căldură.

Suma aceasta nu este de ajuns pentru instalarea unei centrale pe gaze și pentru refacerea instalației. Este însă, evident, un ajutor. Cei care câștigă mai mult de 1.500 de lei pe cap de membru de familie nu vor primi nimic. Vor fi nevoiți să se descurce cum pot, asta în condițiile unei inflații record. Este greu de crezut că oamenii au acasă circa 2.000 de euro pentru a investi într-o centrală pe gaze. Ce vor face ei iarna aceasta? Dumnezeu cu mila…


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Trafic îngreunat pe bulevardul Mamaia din municipiul Constanța în urma unei avarii a RAJA

lun aug. 22 , 2022
Pentru remedierea unui branșament avariat, de pe bd. Mamaia nr. 2 din municipiul Constanța, echipele RAJA restricționează traficul auto pe prima bandă de circulație de pe acest bulevard, pe o porțiune de aproximativ 20 m, (în zona stației CT Bus) – sensul de mers str. I.Gh. Duca  – Mihai Viteazu, […]
raja avarie

V-ar putea interesa și: