Cum a ajuns Eforie Nord cea mai căutată stațiune de pe litoralul românesc

Cum a ajuns Eforie Nord cea mai căutată stațiune de pe litoralul românesc

Noua vedetă a litoralului românesc este Eforie Nord, iar acest lucru nu ar trebui să surprindă. Există câteva explicații prin care s-a ajuns aici, pe care le vom prezenta mai jos.

Eforie Nord a ajuns să fie cea mai căutată stațiune de pe litoral anul acesta.”, a declarat în emisiunea „Puncul pe i”, de la Tomis TV, Ionuț Nedea, CEO LitoralulRomanesc.ro, omul care aduce peste 200.000 de turiști pe litoral în fiecare an (detalii AICI).

Numărul oficial al locurilor de cazare s-a dublat

Una dintre explicații este creșterea impresionantă a numărului locurilor de cazare din stațiunea, care a ajuns la nivelul celor din Mamaia.

„Acum 10 ani, Eforie nord avea 12.000 – 13.000 de locuri de cazare, acum are 21.000. Mamaia a rămas cam la aceleași cifre, 23.000 – 24.000.”, spune Ionuț Nedea.

Dacă am face o actualizare la zi, s-ar putea să găsim peste 22.000 de locuri de cazare în Eforie, deci stațiunea a ajuns la fel de mare ca Mamaia.

Nu luăm în calcul aici și turismul la gri sau la negru, care reprezintă, din surse neoficiale, cam tot atâtea locuri. Foarte mulți locuitori din Eforie trăiesc din turismul estival.

O a doua explicație și poate cea mai importantă este faptul că s-au făcut o mulțime de investiții publice. Am mai spus-o: Eforie a atras de patru ori mai multe fonduri europene pe cap de locuitor în comparație cu Cluj-Napoca, ceea ce, trebuie să recunoașteți, este un rezultat remarcabil. S-a investit foarte mult în Eforie Nord și Eforie Sud, de la promenadă, la spații verzi, la amenajarea lacului, etc. Nu au fost uitați nici locuitorii. Se construiește, de pildă, o nouă sală de sport pentru elevi, se reabilitează școala, etc.

Partea bună este că investițiile nu se opresc aici. Primarul Robert Șerban, PNL, promite noi surprize.

Un cert virtuos

Toate acestea au creat un cerc virtuos. Cererea foarte mare a dus și la creșterea prețurilor, respectând regulile economice.

Eforie Nord a fost foarte solicitată în ultima perioadă, a ajuns să fie mai scumpă decât Mamaia în anumite perioade. De Sfânta Maria, avem în Mamaia prețuri care pleacă de la 320 de lei pe cameră pe noapte, pentru două persoane, iar în Eforie nord cam de la 400 de lei, la hotel, la aceeași categorie. Chiar și în Jupiter. Nu se găsește acolo cameră sub 400 de lei cu mic dejun.”, a spus Ionuț Nedea, referindu-se la vârful de sezon.

Apropo, din punctul său de vedere, pe litoralul românesc nu sunt prețuri mari. Media unui sejur pe litoralul românesc pentru cinci zile de cazare, incluzând și masă, este sub 500 de euro. În Mamaia, media a scăzut față de anul trecut. Cu câțiva lei, dar a scăzut.

Prețul, cum spuneam, este dictat de cerere și ofertă. Investitorii au însă meritul de a nu fi întins coarda prea tare. Și-au dat seama că pot cere mai puțin, dar pot câștiga astfel mai mult, pentru că vor avea mai mulți turiști.

Interesant este că, de câțiva ani încoace, majoritatea celor care vin pe litoral nu mai au ca principal criteriu prețul, ci calitatea serviciilor oferite.

La explicații putem nota și faptul că Eforie a rămas o stațiune verde, în comparație cu Mamaia și Năvodari, de pildă, unde fenomenul betonizării a alungat mulți turiști.

Ce urmează pentru Eforie Nord?

Eforie Nord are nevoie în continuare de investiții atât din partea administrației locale, cât și a Guvernului. Se lucrează în prezent la reabilitarea costieră, care va duce și la extinderea plajelor, lucru extrem de necesar, mai ales că în unele părți eroziune și-a spus cuvântul. Pe de altă parte, este nevoie de o soluție rutieră pentru ca traficul din Constanța spre sudul litoralului să nu treacă prin Eforie. Există una, se numește Alternativa Techirghiol. Să sperăm că, pentru binele întregului litoral, o vom vedea realitate cât mai repede.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Cum a ajuns Eforie Nord cea mai căutată stațiune de pe litoralul românesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

„Reședințele regale de la Marea Neagră: casele de vis ale reginelor României” - lansare de carte

lun aug. 22 , 2022
Cu 95 de ani în urmă locuitorii orașului Constanța, în frunte cu edilii lor, erau martorii unui eveniment deosebit – inaugurarea Palatului Regal de la Mamaia, ridicat pe terenul primit în dar de către suveranii României de la Primăria orașului Constanța. Decizia comunală din 5 decembrie 1924 consemna în acest […]

V-ar putea interesa și: