Pop Șerban, fostul șef al A.N.A.F., a fot condamnat astăzi la 13 ani închisoare pentru luare de mita. Judecătorul Ghiță Ciprian Alexandru de la Curtea de Apel București a dispus, pe lângă condamnare, si confiscarea mitei de 2.500.000 euro, primita de Pop Șerban de la Sorin Ovidiu Vintu.
Hotararea de condamnare a fost pronuntata pentru ca, in perioada februarie 2008 – 23 deembrie 2008, inculpatul Pop Serban, in calitate de vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a pretins, in cursul mai multor intalniri, de la martorul denuntator Sorin Ovidiu Vintu, suma de 5.000.000 EURO, din care a primit suma de 2.500.000 EURO, in patru transe succesive (500.000 EURO, in data de 08.09.2008, 500.000 EURO in data de 06.10.2008, 1.000.000 EURO in data de 01.12.2008 si500.000 EURO in data de23.12.2008) in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu.
Mai precis, mita a fost primita de inculpatul Pop Serban pentru a facilita o solutie fiscala individuala anticipata in ceea ce priveste tranzactia incheiata intre SC Petromservice SA ( controlata de Sorin Ovidiu Vintu ) si SC OMV – Petrom SA, precum si pentru urgentarea rambursarii TVA-ului, in cuantum de 228.259.140 lei, aferent tranzactiei incheiate intre societatile mentionate.
Din declaratiile date de martori a rezultat ca, in timp ce A.N.A.F. derula proceduri privind emiterea solutiei fiscale individuale anticipate si restituirea TVA-ului catre SC PSV Company SA (succesoarea SC Petromservice – controlata de Vintu Sorin Ovidiu ), inculpatul Pop Serban, vicepresedinte al A.N.A.F., ii facea lui Vintu vizite la casa din Otopeni, la pontonul din Delta Dunarii sau in Grecia, la Elunda.
Mecanismul de pretindere si primire a mitei a fost unul elaborat, fiind folosite de catre Sorin Ovidiu Vintu societatile offshore pe care acesta le controla, respectiv CROWN GATE ALLIANCE INC CIPRU si DEMERA INVESTEMENT.
In perioada 08.09.2008 – 23.12.2008, mita de 2.500.000 EURO a fost virata prin efectuarea a patru plati succesive de catre CROWN GATE ALLIANCE INC CIPRU (500.000 EURO la data de 08.09.2008) si DEMERA INVESTEMENT (500.000 EURO la data de 06.10.2008, 1.000.000 EURO la data de 01.12.2008 si 500.000 EURO la data de 23.12.2008), catre POSTALO INVESTMENTS LTD, societate offshore al carui beneficiar real era inculpatul Pop Serban.
Pentru a da o justificare aparent licita platilor efectuate catre POSTALO INVESTMENTS LTD, intre societatea nerezidenta mentionata (in calitate de prestator) si DEMERA INVESTMENTS LTD (in calitate de beneficiar) a fost incheiat contractul de prestari servicii nr. 103/30.10.2008. Acest contract a avut insa un caracter fictiv, serviciile nefiind niciodata prestate.
Instanta a retinut ca inculpatul Pop Serban a constientizat perfect faptul ca mijloace pe care le foloseste reprezinta mai degraba forme de actiune ale crimei organizate decat preocupari ale unui demnitar al Statului Roman, astfel cum era vicepresedintele A.N.A.F..
In acest sens s-a avut in vedere faptul ca inculpatul Pop Serban are pregatire juridica superioara, fiind avocat in Baroului Bucuresti (avocat colaborator la SCP SAVIN SI ASOCIATII ) iar de-a lungul timpului a ocupat mai multe functii publice (consilier personal al ministrului de finante 2000 – 2001, sef de cabinet al ministrului de finante 2001 – 2004, vicepresedinte A.N.A.F. februarie 2008 — ianuarie 2009 si presedinte al A.N.A.F. in anul 2012).
Practic, la varsta de 27 de ani, Pop Serban era deja consilier personal al ministrului de finante si sef de cabinet al ministrului de finante, iar la varsta de 34 ani devenise vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (demnitar al Statului Roman)
Se pare insa ca aceste functii obtinute de Pop Serban nu l-au responsabilizat ci dimportiva, l-au determinat la alegerea unei vieti profesionale duble.
Desi Pop Serban a declarat in repetate randuri in presa faptul ca nu controleaza societati nerezidente de tip off-shore, relatiile sale cu acest tip de entitati juridice au fost prezumate ca urmare a prezentei in operatiunile acestora a unor persoane care ii erau apropiate. Astfel, MARGHESCU ADRIAN, DUMITRESCU BOGDAN si SAVIN ALINA, toti fosti colaboratori sau apropiati ai inculpatului Pop Serban au aparut ca participant ai diverselor tranzactii in care au fost implicate Hotelul Golden Tulip Bucuresti, LUFIN CONSTRUCT SRL si NOVENSYS CORPORATION SRL. In spatiul public numele inculpatului Pop Serban a fost permanent vehiculat cu privire la implicarea in afacerile acestor societati, toate gestionate prin intermediul unor vehicule inregistrate in jurisdictii off-shore.
In cauza penala, martorul Marghescu Adrian, consultant financiar specializat in infiintarea de societati off-shore dar si persoana apropiata de inculpatul Pop Serban, a aratat ca in intervalul 2003 – 2004 inculpatul i-a solicitat sa se interpuna prin intermediul societatilor nerezidente pe care le detinea intre persoana sa si afacerile pe care le avea in desfasurare. Martorul Marghescu Adrian a explicat faptul ca a actionat ca un paravan in fata autoritatilor publice si a diverselor persoane fizice/juridice private (inclusiv banci) astfel incat sa-i permita lui Pop Serban sa ascunda incompabilitatea ce exista intre importantele afaceri si operatiuni financiare pe care le derula si functiile publice pe care le detinea.
In cauza instanta a dispus confiscarea de la inculpatul Pop Serban, a sumei de 2.500.000 euro, dar si mentinerea masurii sechestrului asigurator instituita de DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE asupra a 23 de imobile proprietatea lui Pop Serban.
Pop Șerban, anchetat și pentru o afacere din Constanța
Pop Serban isi asteapta sentinta si in dosarul nr. 3503/1/2015 al Curtii de Apel Bucuresti, in care a fost trimis in judecata alaturi de omul de afaceri Horia Simu, condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare in dosarul retrocedarii celor 25 ha din zona Anadalchioi din Constanta.
In dosarul nr. 3503/1/2015 al Curtii de Apel Bucuresti, Pop Serban este acuzat de complicitate la infracţiunea de dare de mită iar Simu Horia de dare de mită.
Procurorii DNA il acuza pe Pop Șerban ca ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra „conducerii D.I.I.C.O.T.”, pentru pronuntarea unei solutii de netrimitere în judecată a inculpatului Simu Horia. Pop Șerban ar fi pretins, în cursul anului 2014, o sumă de bani de la inculpatul Simu Horia iar apoi, în a doua jumătate a anului 2014, ar fi si primit de la acesta suma de 150.000 euro, promițându-i că va interveni pe lângă procurori și că îi va determina „să închidă” dosarul nr. 335/D/P/2012 aflat pe rolul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
Inculpatul Pop Serban nu s-a prezentat la judecata desfasurata la Curtea de Apel Bucuresti, refugiindu-se in Italia, stat care, in ultimii ani a refuzat sa extradeze in Romania condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie precum Dragos Savulescu (condamnat în dosarul retrocedărilor din Constanța), fosta sefa a DIICOT – Alina Bica, fostul colonel SRI – Daniel Dragomir sau Bogdan Cornel Popa, fostul director al Administrației Cimitirelor, condamat la 11 ani și 6 luni de detenție în dosarul lui Sorin Oprescu.
Sursă foto: ZF.ro