Radu Mazăre nu înțelege, nici după 12 ani, acuzațiile din dosarul Retrocedărilor

radu mazare

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, judecat în dosarul retrocedărilor frauduloase de plaje, a spus, vineri, la ultimul termen al procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, spune că nu înțelege, nici după 12 ani de proces, care sunt acuzațiile care i se aduc.

”Rechizitoriul abundă în acuzaţii cu caracter editorial. Încă nu înteleg, după 12 ani de zile, acuzaţiile. Nu am cunoscut notificatorii şi cumpărătorii, cu mici excepţii: doamna Barbu şi Puşcaş. (…) Doamna preşedintă, mă consider nevinovat şi solicit şi vă rog să ne achitaţi”, a spus Mazăre, preluat de News.ro.

 Cu câteva zile înainte, avocații acestuia explicau instanței de ce ar fi nevinovat.

„Încep cu vânzarea Cazinoului, pentru că doar Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru acest lucru. La vânzarea Cazinoului am să invoc hotărârile Consiliului Local. Nu există niciun fel de descriere a faptei. (…) Am să încep cu legea care reglementează atribuţiile primarului şi cele ale Consiliul Local, Legea 215 alineatul 5 vorbeşte despre autonomia autorităţilor locale. Domnul Mazăre e trimis în judecată că a vândut imobilele aferente. Să vedem dacă potrivit 215 putea să semneze. În prima legislatură s-a dispus oportunitatea vânzării acestor imobile. În 2004 s-a schimbat Consiliul Local. Comisia de vânzare era formată din 13 persoane, consilieri, pentru că era vorba de imobile din patrimoniul privat al primăriei. Consiliul Local a decis Comisia, nu primarul. În procesul-verbal de negociere se spune că «Municipiul Constanţa mandatat de către Consiliul Local…»”, a arătat apărătorul lui Mazăre în faţa instanţei.

Avocatul a mai spus că, după aceea, Comisia mandatată de Consiliul Local a transmis tot dosarul către notar.

„Notarul Mariana Iosif a verificat legalitatea actelor, mai exact contractul de vânzare-cumpărare din 28 februarie 2007. Contractul e semnat de Radu Mazăre. În preambul se vorbeşte de toate hotărârile Consiliului Local şi de raportul de expertiză. Radu Mazăre punea în executare hotărârile Consiliului Local. Primarul nu are calitatea de a exercita cale de atac directă împotriva hotărârilor de Consiliu Local considerate nelegale, poate să facă doar sesizare prefectului. Primarul poate sesiza prefectul pentru că el e singura autoritate investită de Guvern. El poate ataca în 30 de zile în contencios administrativ şi instanţa decide. Prefecutul a comunicat că hotărârile sunt legale”, a continuat avocatul.

Apărătorul a mai arătat că dincolo de faptul că prefectul nu a sesizat instanţa, legea contenciosului spune că orice persoană interesată poate face acest lucru.

Vineri, Radu Mazăre s-a plâns că este ”fugărit” de jurnaliști.

„După un proces dificil, maraton, cu expunere media şi încărcătură publică, mă fugăresc ziariştii la fiecare termen, îmi pare teribil de rău nu pentru mine, ci pentru 36 de oameni nevinovaţi. Cred cu tărie şi sper că această încărcătură publică nu va afecta soluţia. De zece ani eu şi toţi aceşti oameni suntem acuzaţi că am furat 115 milioane de euro. Sigur, am încercat să explic public, de doi ani nu mai fac acest lucru. În expertiza judiciară depusă să rezulte că evaluările lui Dima au fost mai mari… e un mare semn de întrebare. Dumneavoastră aţi binevoit şi aţi apelat la un expert, pentru că aveţi altă meserie. La fel şi eu. Ca să nu fim acuzaţi, am apelat atunci la evaluator şi noi. Au fost atunci şase, şapte evaluatori, numai domnul Dima a fost acuzat ca a subevaluat”, a spus Mazăre la ultimul termen al procesului de la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii DNA au cerut Curţii de Apel Bucureşti să dea pedepse maxime pentru Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea în dosarul retrocedărilor frauduloase de plaje din judeţul Constanţa, în timp ce pentru alţi inculpaţi au solicitat să se constate încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris, în condiţiile în care acest caz se judecă de aproape nouă ani.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

„Grădina Artelor – Laboratorul Urban de Cultură“ - noi experiențe memorabile în Parcul Tăbăcărie

sâm apr. 8 , 2017
UPDATE 8 aprilie. Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, spectacolele de astazi se reprogrameaza pentru maine, la aceleasi ore: trupa Zbumzzi vine in Gradina Artelor, pentru toti copiii, la ora 15.00, iar concertul Folk & Rock Company va debuta la ora 16.30. „Grădina Artelor – Laboratorul Urban de Cultură“ este deschisă, […]
zbumzzi

V-ar putea interesa și: