Olanda a pierdut procesul corvetelor chiar în ziua când premierul Rutte vizita România pentru a decide dacă ne primește în spațiul Schengen

Decizia în proces a fost luată în aceeași zi în care Mark Rutte, premierul Olandei, se afla la București și era primit de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă pentru a evalua modul în care România este pregătită pentru aderarea la spațiul Schengen. Olanda este singura țară care nu este în prezent de acord cu acest lucru. Foto: Presidency.ro

Grupul olandez Damen a pierdut procesul cu Guvernul României referitor la construirea corvetelor multifuncționale.

Miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursurile formulate de grupul Damen Schelde Naval Shipbuilding BV împotriva Guvernului României, dosar în care Ministerul Apărării Naționale, Naval Group și Șantierul Naval Constanța SA au fost intervenienți. Hotărârea este definitivă, scrie fanatik.ro.

Litigiul se referă la atribuirea contractului pentru construcția a patru corvete multifuncționale și modernizarea a două fregate ale Forțelor Navale ale României către asocierea dintre Naval Group Franța și Șantierul Naval Constanța, în anul 2019. După o licitație controversată și mult întârziată, asocierea româno-franceză a fost declarată câștigătoare cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro, cu 50 de milioane de euro mai bună decât cea a grupului Damen (care deține șantierele navale Galați și Mangalia).

Al treilea ofertant, grupul italian Ficantieri SpA Italia a venit cu o ofertă de 1,34 miliarde euro, care a fost declarată respinsă.

Olandezii au vrut să sesizeze CCR în legătură cu hotărârea de guvern pe baza căreia a fost organizată licitația

MApN susține că Damen a blocat temporar contractul, după ce a inițiat mai multe acțiuni în instanță. Una dintre ele viza anularea Hotărârii de Guvern 48/2018, care stabilește ”circumstanțele și procedura specifică aferente Programului de înzestrare esențial ”Corveta multifuncțională” în vederea atribuirii unui acord cadru și a contractelor susecvente”.

Pentru acest lucru. Damen a solicitat sesizarea Curții Constituționale, cererea fiind respinsă ca nefondată de către ICCJ.

Francezii de la Naval Group au cerut ”timp de gândire” pentru a semna contractul

La sfârșitul anului 2021, MapN a anunțat că partea română este pregătită să semneze contractul pentru achiziția corvetelor și modernizarea fregatelor, însă Naval Group nu a mai părut la fel de interesată de acest contract. Hotnews a scris că francezii ezită să parafeze contractul din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții precum și din alte motive obiective.

Așa se face că în februarie, Naval Group a cerut o lună timp de gândire, deși autoritățile române, prin vocea ministrului Vasile Dîncu solicitaseră ca problema să fie tranșată până la finalul lunii ianuarie.

„Asocierea dintre Naval Group și șantierul naval Constanța a mai cerut un termen pentru un răspuns final în jur de o lună de zile. Suntem interesați cu toții ca acest contract să se realizeze, este vorba despre înzestrarea importantă pentru Forțele Navale Române și evident că le dăm voie să negocieze în continuare. În acest moment, statul român trebuie să respecte suma licitației pe care asocierea dintre Naval Group și Șantierul naval Constanța a câștigat licitația”, spunea Vasile Dîncu, în luna februarie, într-un interviu pentru Europa FM.

OUG pentru „ajustarea prețurilor” în cadrul contractelor afectate de războiul din Ucraina

La sfârșitul lunii septembrie, Guvernul României a dat un pas înapoi și a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență care prevede ”reglementarea și ajustarea” contractelor de achiziții publice, inclusiv a celor aflate în derulare. În motivare, se face referire la prețurile materiilor prime care au crescut foarte mult din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina. Conform documentului, furnizorii și prestatorii au 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG pentru a solicita ajustarea prețului produselor și serviciilor ce urmează a fi furnizate sau prestate. Potrivit defenseromania.ro, principalul beneficiar al acestei ordonanțe este contractorul proiectului „Corveta multifuncțională”, cel mai important contract în desfășurare (dar încă nesemnat) al României.

În prezent, Forțele Navale Române se bazează pe o flotă învechită, formată din trei fregate și patru corvete. Cele mai moderne fregate au fost cumpărate în 2004 de la englezi iar cele mai vechi sunt două corvete lansate la apă în 1987 și 1989. Mai există o fregată, Mărășești, care a ajuns la apă în 2015, după ce a fost modernizată. Fregata este construită în România, la începutul anilor ’80.

Grupul Damen este o companie olandeză de conglomerate de apărare, construcție navală și inginerie, cu sediul în Gorinchem, Olanda de Sud, Olanda. Deși este un grup internațional important care face afaceri în 120 de țări, rămâne o companie privată de familie.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bărbat din Botoșani, reținut după ce și-a ucis câinele pentru că făcea gălăgie

sâm oct. 15 , 2022
Un bărbat din județul Botoșani a fost reţinut de poliţişti după ce şi-a ucis câinele şi apoi i-a dat foc, fiind nemulţumit de faptul că animalul era prea gălăgios, transmite news.ro. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Botoşani a transmis, sâmbătă, că poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor au emis […]

V-ar putea interesa și: