Eclipsă parțială de soare în România. Poate fi observată și de la Planetariul din Constanța

Planeta Venus se află în apropierea soarelui

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță faptul că marți, 25 octombrie 2022, va avea loc o eclipsă parțială de Soare și poate fi observată și din România. În acest sens, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din municipiul Constanța organizează în acea zi, în cadrul secției Planetariului, un eveniment pentru publicul doritor.

Spectaculosul fenomen de pe 25 octombrie va debuta la ora 12.26 și se va termina la ora 14.49, eclipsa urmând să dureze aproximativ 2 ore și 30 de minute.

Simona Dobre, muzeograful din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din municipiul Constanța a vorbit despre acest eveniment astronomic ce va putea fi vizionat la Planetariul din cadrul CMSN.

Această eclipsă se petrece într-un interval orar benefic, pe timpul zilei mai precis, aproximativ între 12.30 și ora 15.00. Este o eclipsă care va fi vizibilă. Este o eclipsă parțială, în jur de 42% din discul soarelui va fi acoperit de către lună. Cu ocazia acestui eveniment astronomic Planetariul din Constanța va realiza observații astronomice diurne, vom urmări acest eveniment astronomic în desfășurare printr-o lunetă solară special concepută pentru observarea soarelui și, de asemenea, utilizând o lunetă cu ecran de proiecție”, a declarat Simona Dobre, muzeograf Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Va fi un eveniment astronomic complex, mai spune Simona Dobre, deoarece pot fi vizualizate și planetele Venus și Mercur.

„Această eclipsă parțială de soare se petrece pe cer, în dreptul constelației zodiacale Fecioara, desigur în apropierea soarelui va fi prezentă și luna, satelitul nostru natural, dar nu doar aceste două vor fi observate pe cer, ci și planeta Venus. Toate cele trei corpuri sunt găzduite de către constelația zodiacală Fecioara și nu departe de cele trei este poziționată tot în dreptul aceleiași constelații zodiacale și planeta Mercur”, a mai spus muzeograful Simona Dobre.

Specialiștii recomandă pasionaților care doresc să se bucure de fenomen să nu se uite direct la Soare și să opteze pentru filtre speciale (ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură. Aceasta va fi cea mai mare eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră în perioada 2015-2027, potrivit astro-info.ro.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Șase pereți din Constanța sunt pictați în cadrul unui proiect finanțat de primărie

vin oct. 21 , 2022
Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța anunță continuarea programului #ComeToSEAus 2.0, prin proiectul pe WALL – Festival de Artă Urbană. Scopul, spun organizatorii, este al revitalizării imaginii orașului în strânsă legătură cu exprimarea creativității în spațiul public. Tema ediției de anul acesta este: Live, Love, Tech. „Prin proiectul nostru, […]

V-ar putea interesa și: