Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri, în şedinţa de Guvern în care se adoptă modificările la Ordonanţa pe Energie, că Guvernul va menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi vor asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. În plus, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ de 1,3 lei, cu specificaţia că diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kw, vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei, notează News.ro.
Şeful Executivului a precizat că, „pentru consumatorii casnici, preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw” .
„Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi modificările la Oug 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori, de 1,3 lei”, a spus premierul.
Nicolae Ciucă a explicat că, de asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw, vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ al energiei, de 1,3 lei, cu specificaţia că diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kw, vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat vineri, după adoptarea ordonanţei pe energie în şedinţa de Guvern, că ”acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”.
„Sistemul este un sistem ingenios, trebuie să recunoaştem, este aplicat în Franţa un asemenea sistem, numai că acolo vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie. Preţul de achiziţie al acestei energii este preţul de referinţă din ordonanţa 119, acel 450 de lei preţ la care statul nu percepe absolut nicio contribuţie la fondu lde tranziţie energetică, un preţ care asigură dezvoltarea în continuare a companiilor, de noi capacităţi de producţie a energiei electrice”, a spus ministrul.
Virgil Popescu a precizat că vor participa în acest sistem doar capacităţile puse în funcţiune înainte de adoptarea ordonanţei 27.
„Deci dăm un semnal clar în piaţă pentru investiţii noi (..) Pentru anul 2023, estimăm o cantitate, cam o treime din piaţa de energie se va regăsi în acest sistem”, a mai spus el.
„Practic eu cred că în momentul de faţă putem vorbi de o achiziţie şi un preţ al energiei electrice achiziţionat de furnizor care va permite menţinerea acestor plaje, aşa cum l-aţi auzit şi pe prim-ministru, de 0,68 de bani pentru persoanele fizice până în 100 de kw, 0,80 de lei până în 255 de kw şi 1,3 lei prin modificarea ordonanţei 119 în Parlament pentru restul consumatorilor şi 1 lei pentru IMM-uri, instituţii publice, ceea ce lipseşte acum în Ordonanţa 119”, a arătat Popescu.
„De fiecare dată am lucrat împreună şi am pus un sistem în practică iar ulterior, în cadrul Consiliului pe Energie, discuţiile cu ceilalţi colegi miniştri, la Comisia Europeană s-au luat şi aceste măsuri, inclusiv măsura impozitării captării veniturilor producătorilor a fost luată prin Regulament, la nivelul Comisiei Europene, de către toate statele membre, a mai afirmat el.
Ministrul Energiei a menţionat:
„Eu cred că acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”.