Un lucru mai rar întâlnit s-a petrecut în Parlamentul României. Deputați din partea puterii și opoziției au lăsat deoparte lupta politică și au depus împreună un amendament care va aduce atât beneficii financiare, cât și ecologice.
Cei trei sunt Bogdan-Iulian Huțucă, președintele PNL Constanța și președintele Comisiei Buget – Finanțe a Camerei Deputaților, Alfred – Robert Simonis, PSD, și Cristina-Mădălina Prună, USR.
Aceștia au depus un proiect pentru completarea Legii nr. 227/3015 privind Codul Fiscal în sensul aplicării unei cote reduse de TVA, de 5%, pentru mai multe bunuri și servicii din domeniul sistemelor de încălzire moderne.
Proiectul a fost aprobat în data de 6 decembrie 2022.
Practic, aceștia au propus o cotă de TVA de 5%, în loc de 19%, pentru:
- livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficiență care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile de PM stabilite în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1189 al Comisiei și în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1185 al Comisiei și cărora li s-a atribuit o etichetă energetică a UE pentru a demonstra întrunirea criteriului menționat la articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului, destinate locuințelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluțiilor complete, după caz.
- livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficiență care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile de PM stabilite în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1189 al Comisiei și în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1185 al Comisiei și cărora li s-a atribuit o etichetă energetică a UE pentru a demonstra întrunirea criteriului menționat la articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluțiilor complete, după caz, destinate clădirilor administrației publice centrale sau locale, clădirilor entităților aflate in coordonarea/subordonarea acestora, cu excepția societăților comerciale.
În contextul crizei energetice prin care trece Europa și nu numai, reducerea TVA înseamnă un cost mai mic pentru cumpărători și o eficiență energetică sporită.