Gazele naturale, mai ieftine decât înainte de invazia Rusiei în Ucraina

gaze

Preţurile gazelor naturale au scăzut în această săptămână în Europa la niveluri nemaivăzute de înainte de invazia Rusiei în Ucraina, transmite CNBC.

Contractele futures pentru gaze naturale pe termen de o lună, pe Title Transfer Facility din Olanda, contractul de referinţă în Europa, au scăzut în ultimele săptămâni până la sub 77 de euro (81,91 dolari) pe megawat oră, un nivel nemaivăzut din februarie – înainte de începerea războiului din Ucraina.

Joi,   aceste contracte au fost tranzacţionate la aproximativ 81,5 euro.

La apogeul lor atins în august, preţurile gazelor europene au depăşit 345 de euro/MWh, deoarece restrângerea exporturilor de gaze naturale ale Rusiei către restul continentului, ca răspuns la sancţiunile punitive ale UE şi temperaturile ridicate din timpul verii, au condus la creşterea cererii şi reducerea ofertei.

Creşterea preţurilor a făcut ca facturile pentru energie ale gospodăriilor să crească şi au alimentat o criză a costului vieţii în mare parte a continentului.

Cu toate acestea, vremea neobişnuit de caldă în mare parte din nord-vestul Europei a redus cererea de încălzire şi a permis continentului să-şi reînnoiască stocurile de gaze în urma reducerilor din timpul mai multor perioade de frig din ultimele luni.

Goldman Sachs a anticipat în noiembrie o scădere bruscă a preţurilor gazelor în Europa în lunile următoare, deoarece ţările au câştigat temporar un avantaj asupra problemelor de aprovizionare.

„De regulă, o creştere sau o scădere a preţurilor gazelor cu 100 de euro pe MWh modifică costul gazelor pentru economia zonei euro, la consumul de gaze din 2021, cu o sumă egală cu aproape 3% din PIB, odată ce gospodăriile şi consumatorii trebuie să suporte costurile totale ale modificării preţurilor la gaze”, a explicat economistul şef al Berenberg, Holger Schmieding, într-o notă luna trecută.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Republica Moldova speră să adere la Uniunea Europeană înainte de 2030

vin dec. 30 , 2022
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exprimat joi speranţa ca ţara sa să adere la Uniunea Europeană înainte de 2030, informează Reuters. „Dorinţele mele sunt foarte ambiţioase. Cred că trebuie să devenim membri ai Uniunii Europene până la sfârşitul acestui deceniu”, a spus Sandu în declaraţii transmise pe postul public […]

V-ar putea interesa și: